Bengüboz’un Cumhuriyet’in ilk yıllarına ışık tutan fotoğrafları Eskişehir’de
Fotoğrafçılığı İngiliz esir kampında öğrenen ve Anadolu’ya döndükten sonra Cumhuriyet’in getirdiği dönüşümü belgeleyerek Cumhuriyet’in ilk günlerini günümüze taşıyan Ahmet İzzet Bengüboz’un fotoğrafları 13-19 Kasım tarihleri arasında Espark AVM giriş katında sergilenecek. Bengüboz’un fotoğrafları arasında 1920 ve 30’lu yılların Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, milli mücadele kahramanları, Cumhuriyet ile gelen sosyal ve kültürel değişimin önemli belgeleri dikkat çekiyor
Türkiye’nin önde gelen teknoloji dağıtıcılarından Bilkom öncülüğünde, Koç Üniversitesi Vehbi Koç Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Mudurnu Kaymakamlığı ve Mudurnu Belediyesi ortaklığında akademisyenlerin destekleriyle hayata geçirilen 100 Yıllık Miras: Bengüboz projesi kapsamında, Ahmet İzzet Bengüboz’un en özel fotoğraflarının yer aldığı bir sergi oluşturuldu. Daha önce Mudurnu, İstanbul, Ankara ve İzmir’de büyük beğeni toplayan fotoğraf sergisi, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir Kent Konseyi Fotoğraf Çalışma Grubu desteğiyle şimdi Eskişehirliler ile buluşuyor.
Cumhuriyet’in 100. yılı anısına Bilkom tarafından hayata geçirilen Yüz Yıllık Miras: Bengüboz projesi kapsamında, Dr. A. Ege Yıldırım küratörlüğünde hazırlanan sergi, Ahmet İzzet Bengüboz’un 20’li ve 30’lu yıllara ait arşivini günümüze taşıyor. Bengüboz’un günümüze ulaşan binin üzerindeki fotoğrafı arasından yapılan seçki ile restore edilen, renklendirilen ve yapay zeka uygulamalarıyla günümüze taşınan eserler, 13-19 Kasım 2023 tarihleri arasında Eskişehir Espark AVM giriş katında oluşturulan pop-up sergide Eskişehirliler ile buluşacak. Pop-up sergide milli mücadele kahramanları, 20 ve 30’lu yıllara ilişkin Cumhuriyet kutlamaları, Cumhuriyet ile gelen sosyal dönüşümün önemli örnekleri yer alıyor. Siyah beyaz, renkli ve proje kapsamında oluşturulan Yüz Yıllık Miras Özel NFT Koleksiyonundan çarpıcı örnekleri içeren pop-up sergi, 19 Kasım’a dek 10:00 ile 22:00 saatleri arasında görülebilir.
Bengüboz’un eserlerinin Eskişehir halkı ile buluşmasından memnuniyet duyduklarını belirten Bilkom Genel Müdürü Fikret Ballıkaya, “Türkiye Cumhuriyeti’nin yüzüncü yılına tanıklık ettiğimiz bu özel dönemde, ülkemizin en önemli değerlerinden biri olan Ahmet İzzet Bengüboz'un kıymetli mirasının korunması ve geleceğe taşınması amacıyla başlattığımız projede, bu özel görevi üstlenmekten dolayı büyük bir kıvanç ve memnuniyet duyuyoruz. Türkiye’nin Dijital Yaşam Koçu olarak, ülkemizin değerlerine teknolojinin yenilikçi imkanlarıyla yeniden hayat verebilmek, tarihi ve kültürel mirası gelecek nesiller ile buluşturabilmek bizleri gururlandıran bir diğer önemli nokta. Cumhuriyet’imizin yüzüncü yılını kutluyor ve Ahmet İzzet Bengüboz'un özel mirasını Eskişehir’de sergilemekten onur duyuyor, bu vesileyle sergiye ev sahipliği yapan Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve Eskişehir Kent Konseyi’ne teşekkürlerimizi sunuyoruz” dedi.
Açılışta konuşan Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, geçmişimizden gelen çok kıymetli bir mirasımız olduğunu ve bu mirasa sahip çıkmanın önemini vurguladığı konuşmasında “Cumhuriyetimizin ilanının 100. yılını kutladığımız bu önemli dönemde, 1923-1939 yılları arasında Cumhuriyet’in getirdiği dönüşümü belgeleyen Ahmet İzzet Bengüboz’un fotoğraflarından oluşan Yüz Yıllık Miras Bengüboz Fotoğraf Sergisini, Atatürk ilke ve inkılâplarına son derece bağlı bir Cumhuriyet şehri olan Eskişehir’imizde sergilenmesinin organizasyonunu gerçekleştirmekten dolayı büyük mutluluk duyuyoruz. Ayrıca, erken Cumhuriyet döneminin en özel belgelerini oluşturan bu kıymetli eserlerin gün yüzüne çıkarılmasını ve teknolojinin de imkânlarıyla gelecek nesillere aktarılmasını sağlayan Koç Holding bünyesinde faaliyet gösteren Bilkom başta olmak üzere projede tüm emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum” dedi.
Ahmet İzzet Bengüboz hakkında
1969 yılında hayata gözlerini yuman Ahmet İzzet Bengüboz, doğup büyüdüğü Mudurnu’da geçen öğrencilik yıllarında, Birinci Dünya Savaşı’nın başlamasıyla yedek subay olarak orduya katıldı. Bengüboz, farklı cephelerde devam eden askerlik görevi esnasında Sina Cephesinde İngilizlere esir düştükten sonra, İskenderiye’deki bir esir kampında, üç yıla yakın bir süre zarfında hem İngilizceyi hem de fotoğrafçılığı öğrendi. Anadolu’ya döndükten sonra Kurtuluş Savaşı’nda da aktif rol alan Bengüboz, savaşın ardından memleketi Mudurnu’ya dönerek çektiği fotoğraflarlarken Cumhuriyet döneminin en özel belgelerini oluşturdu.
Gönderen: journal