21 Mayıs 2025 Çarşamba
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Dişleri Çürük Çıkan Bebeklerde Durumun Nedeni Bu Olabilir…

Dişleri Çürük Çıkan Bebeklerde Durumun Nedeni Bu Olabilir…
  • 21 Mayıs 2025 Çarşamba
  • 205 kez okundu

“BEBEĞİMİN DİŞLERİ ÇÜRÜK ÇIKTI” DEMEYİN, NEDENİNİ SORGULAYIN

Bebeklik döneminde karşılaşılan erken diş çürükleri, ebeveynlerin çocuk diş hekimlerine başvuru nedenlerinin başında geliyor. Ancak “Bebeğimin dişleri çürük çıktı” ifadesi, sık kullanılsa da doğru bir değerlendirme değil. Bu durumu, bebeklerde çürüğe neden olan etkenleri göz önünde bulundurarak açıklayan Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, “Bebeklerin dişleri çürük çıkmaz; ancak bazı gelişimsel bozukluklar ya da erken yaşta maruz kalınan çürük yapıcı faktörler, dişlerde çürük oluşumunu tetikleyebilir” dedi.

Bebeklikte görülen yapısal bozuklukların ve mineralizasyon eksikliklerinin, dişlerin normalden farklı ve sağlıksız görünmesine neden olabileceğini belirten Nurgül Demir, “Bu durum, dişlerde sarı-kahverengi lekelenmelerle kendini gösterebilir ve sıklıkla çürükle karıştırılır. Oysa gerçek çürük; ağız hijyeni, beslenme alışkanlıkları ve bakterilerin etkisiyle ortaya çıkan, önlenebilir bir hastalıktır” diye konuştu.

BEBEKLERDE BİBERON ÇÜRÜĞÜNE KARŞI ÖNLEM ALINMALI

Çocuk diş hekimine başvuran ebeveynlerin sıkça “Dişler bir anda eridi” ya da “Dişler ufalanıyor” gibi ifadelerle tanımladığı bu durumun, aslında erken yaşta başlayan ve hızlı ilerleyen diş çürüklerinin sonucu olduğunu söyleyen Demir, erken müdahalenin ve koruyucu uygulamaların önemine dikkat çekti.

Dişlerin ilk kez 6–12. aylar arasında çıkmaya başladığını hatırlatan Dt. Nurgül Demir, “İlk dişle birlikte diş fırçalama alışkanlığı kazandırılmalı, 3 yaşa kadar pirinç tanesi kadar diş macunu kullanılmalı” diyerek, erken ağız hijyeninin önemini vurguladı. Bebeğin çürük riskini azaltmak için dikkat edilmesi gerekenleri ise şöyle sıraladı:

  1. Beslenme araçları sadece bebeğe özel olmalı. Kaşık, biberon ve emzik gibi materyaller başka kişilerle paylaşılmamalı; böylece çürüğe neden olan bakterilerin bulaşması engellenebilir.
  2. Yetişkin-bebek teması sınırlandırılmalı. Bebeğin ağız kenarından öpülmesi, aynı kaşıkla beslenmesi gibi alışkanlıklar çürük bakterisinin bulaşmasına neden olabilir.
  3. Tatlandırıcılı gıdalardan kaçınılmalı. Emziği bal veya pekmeze batırmak, biberona şekerli içerikler eklemek gibi uygulamalar çürük oluşumunu hızlandırır.
  4. Anne sütü sonrası ağız temizliği sağlanmalı. Her emzirmeden sonra bebeğin ağzı temiz bir gazlı bezle silinmeli ya da su içirilerek süt artıklarının ağızda kalması engellenmelidir.

Düzenli diş hekimi kontrolü ihmal edilmemeli. Bebeğin çürük riski belirlenerek yaşa ve ihtiyaca uygun koruyucu tedaviler planlanmalı; bu sayede ileride oluşabilecek hem maddi hem manevi problemler önlenebilir.



Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Sağlık Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar