20 Nisan 2024 Cumartesi
MİHALIÇÇIKTA RAMAZANLAR VE EHLİ SUFFA’DAKİ YER SOFRASI..!

MİHALIÇÇIKTA RAMAZANLAR VE EHLİ SUFFA’DAKİ YER SOFRASI..!

Hüseyin GÜVEN
Hüseyin GÜVEN


Hayır'lı Ramazanlar diye başladık. Kandiller ve Selam olsun "Kadir" kıymet bilene diye devam edip, en sonunda geldik mükafatı olan Bayrama.

***

Ramazan güzeldir. İlçelerde, köylerde daha da güzeldir. Yaşlısı genci, kadını erkeği, işçisi memuruyla iftara kadar bir koşuşturmadır gider. Fırınlardaki sıcak pide alma telaşı ve gelenekselleşen kuyruklar. İlçemizde içli pide yaygındır. Özellikle kıymalı ve peynirli olursa ne ala.

***

Ayrıca, Ramazanda iftar davetleri ailelerin ve komşuların birlik ve beraberliği adına güzel anlardır. Karşılıklı iftar davetleri yapılır. Mutlaka bir iki tabak fazla konur. Sırasıyla, İftar, teravih namazı. Sahura kadar açık olan kahvehaneler ve muhabbetler. Ramazan güzel aydır Ves’selam.

***

Bayram öncesi hangi eve misafir olsanız mutlaka tatlı bir telaş vardır. Bayramda ise ziyaretler olacak, küçükler bayram ziyaretlerini yaparken, hanenin yaşlıları bir yere gitmeyecekler, misafir bekleyecekler.

***

Çocukluğumuzu hatırlayalım, mutlaka öncelik verdiğimiz haneler vardı değil mi? Benim vardı. Rahmetli Cevat amcam ve oğlu Adem ağabey. Ve ömrü uzun olsun diğer oğlu Adil ağabey. Halamın eşi ve oğulları. Benim önceliğim onlardı. Para, şeker vb. hediyeler verirlerdi. Para öncelikliydi yani. Kapitalist düzen!!! Çocuklar unutmuyor. Eskiyi özlüyor. Ve giderek ziyaret eden değil, misafir bekleyen oluyoruz. Farkındayız değilmi?

***    

GELENEK HALİNE GELDİ: Mihalıççık ilçe mezarlığında Canlı Kur’an-ı Kerim okuma uygulaması. Belediye Başkanı Ümit Güven’in projelerinden biriydi. 2009 yılından bu yana aralıksız uygulanıyor. Bayram arifelerinde ikindi namazı sonrası İlçe Cami imam hatipleri tam kadro mezarlıkta. Başkan bizzat organize ediyor, önem veriyor ve iştirak ediyor. Kabir ziyaretinde bulunan Mihalıççık halkı akraba ve tanıdıklarının mezarları başında “amin” diyerek katkıda bulunuyorlar. Taraflı tarafsız bütün ilçe halkının takdir ettiği bir uygulama Mihalıççık’ta köklü gelenek olma yolunda ilerliyor. 

***

RAMAZAN KOLİSİ DAĞITIMI: Mihalıççık Belediye Başkanı Ümit Güven, Miyad Başkanı İsmail Can ve ilçe muhtarlarının belirlemiş olduğu ihtiyaç sahibi 20 aileye Ramazan kolileri dağıtıldı.

***

200 ÇİFT AYAKKABI DAĞITILACAK: Başkan Ümit Güven, İsmail Can, İlçe muhtarları ve Mihalıççıklı olan Üç kardeşler kunduranın sponsorluğunda 200 çifte yakın ayakkabı ihtiyaç sahiplerine verilmek üzere hazırlanmış ve dağıtım başlamış. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.  

***

Yazmadan geçemeyeceğim. Ramazan ayı boyunca Tv’lerde sık sık rastladık. Ülke çapında devasa gövde gösterilerine şahit olduk. Şehrimizde de benzeri olayları gördük. Belki bazılarına icabet ettik. Birbirleri ile yarışan görkemli, şaşaalı iftar davetlerinden bahsediyorum. Ankarada bilmem kaç bin kişi ile guinnes rekorlar kitabına girmiş, efendim İstanbulda bu kadar katılım olmuş vb.

***   

Ama hiç birisi Hz. Muhammed (sav)’in Ehli Suffa’daki yer sofrasına benzemiyor. Ülkemizde iftarlar zenginlerin eğlencesine dönüşmüş durumda. Dünyada 1 milyar 2 yüz bin aç insan var. Lüks yerlerde bir ay boyunca bir fakir doyurmadan oruç açanlar da. Sağ elin verdiğini bütün sol ellerin gördüğü, fakir fukaralara fonların kurulduğu, gelir adaletsizliğinin olduğu, zengin fakir arasındaki uçurumun giderek arttığı güzel ülkem nereye gidiyorsun böyle?

***

Bu vesile ile, Türk-İslam Aleminin Ramazan Bayramını tebrik ediyor, birlik, dirlik ve beraberliğimizin, toplumsal birlikteliğimizin güçlenmesine, insanlığın barış, huzur ve saadetine vesile olmasını niyaz ediyorum. “Ömrümüz ramazan ola ki, ölümümüz bayram ola”

 

Ves’selam.

Hüseyin Güven

Huseyinguven1907@gmail.com



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
Yazarın Diğer YAZILARI
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar