19 Nisan 2024 Cuma
Botilinum tehlikesini göz ardı etmeyin

Botilinum tehlikesini göz ardı etmeyin

Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız
Uzman Diyetisyen Şenol Yıldız


Botilinum, Latince sosis anlamına gelen botulus sözcüğünden türüyor. Clostridium botilinum isimli bakterinin oksijensiz ve düşük asiditeli ortamda ürettiği botülin toksininin kobra zehrinden 7 milyon kat daha zehirleyici olduğu belirtiliyor.

sosis, ateş, kızartma, işlenmiş et ürünleri

Botülin asetilkolin nörotransmitterini işlevsiz kılarak yutma zorluğuna, çift görmeye, felce ve ölüme neden oluyor.

yemek, ayakta yeme, dışarıda beslenme, erkek, gözlük, atıştırma

Sosis, salam, sucuk, jambon gibi işlenmiş et ürünleri, deniz ürünleri, sebze ve baklagil konserveleri botilinum riski taşıyan gıdaların başında geliyor. Nitrik oksit isimli koruyucu kullanılarak botülin oluşumu önlenebiliyor.

yumurta, sarı, öğün, yemek, yeşillik, sebze, omlet, yumurta, sucuklu yumurta, menemen, kahvaltı, menü, yemek

Kızartma ve kavurma yöntemleriyle pişirilen işlenmiş et ürünlerinde nitrik oksit ile proteinler tepkimeye girerek kanser yapıcı güçlü bir bileşik olan nitrözamin oluşuyor. Paketli ticari ürünlere askorbik asit (C vitamini) eklenerek bu tepkimenin oluşması önlenebiliyor.

mide, sindirim sistemi, mide maketi,

Besinlerle alınan aminler ve nitritler midenin asidik ortamında kanserojen bileşikler oluşturuyor. Bu durum mide kanserine yol açabiliyor.

Yemeklerinizi düdüklü tencerede pişirerek, konservelerinizi en az 2 dakika boyunca 70°C sıcaklığa maruz bırakarak ve işlenmiş et ürünlerini sınırlandırarak botilinum riskini azaltabilirsiniz. Sağlıkla kalın.



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
Yazarın Diğer YAZILARI
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar