16 Nisan 2024 Salý
YUSUF’TAN NE ÖÐRENDÝK (15)

YUSUF’TAN NE ÖÐRENDÝK (15)

Nevzat Aðabey Milli Gençlikle...
Nevzat Aðabey Milli Gençlikle...

YUSUF’TAN NE ÖÐRENDÝK (15)

Nevzat Amca çocuklarla...  

sevgili.cocuklar@gmail.com

Sevgili çocuklar,

Bir kýssayý, bir hikâyeyi okurken ondan, içindeki hikâyenin kahramanlarýndan bir þeyler öðrenmeye çalýþmalýyýz.

Peygamberleri gönderen Yüce Allah (c.c – celle celalühü) onlarýn sadece doðruya davet etmelerini deðil ayný zamanda insanlara örnek olmalarýný da dilemiþtir.

Hele son Peygamber, bizim Peygamberimiz Hazreti Muhammed’in (s.a.v – salli aleyhi vesellem) her hareketi, her sözü bizim yolumuzu aydýnlatacak birer meþale gibidir.

Peygamberimizin yaptýklarýna “sünnetleri” diyoruz. Söylediklerine ise “Hadis-i Þerifler” denmektedir.

Yakýn arkadaþlarý olan “Sahabeler” onun bütün yaptýklarýný ve söylediklerini hatta bir olay veya söz karþýsýnda susmuþ olmasýný dahi kaydederek bizlere ulaþmasýný saðlamýþlardýr.

Peygamberimizin yaptýklarýný yapmaya çalýþmalý, söylediklerine dikkat ederek bu sözlerle hayatýmýzý þekillendirmeliyiz.

Böyle yaþadýðýmýz takdirde hem dünyada ve hem de ahrette mutlu bir hayatýmýz olacaktýr.

YUSUF’TAN ÖÐRENDÝKLERÝMÝZ

Sevgili çocuklar, gelelim Yusuf Peygambere…

Yusuf çok güzel bir çocukmuþ. Ama bu güzelliði, onu hiç þýmartmamýþ. Kendini aðabeylerinden ve kardeþi Bünyamin’den hiçbir zaman üstün görmemiþ.

Rüyasýnda, babasýný güneþ, annesini ay ve 11 aðabeyini yýldýz olarak görmüþ ve bunlarýn kendinse secde ettiðine þahit olmuþsa da bunu bir böbürlenme sebebi saymamýþ, zaman içerisinde olaylar bu þekilde oluþmuþtur.

Çünkü güzel veya çirkin olmak hiçbir insanýn kendi elinde olan bir þey deðildir. Allah’ýn yaratmasý ile o þekilde olunmuþtur.

Sonra çok iyi kalpli ve iyiliksever bir insandýr, Yusuf.

Kendisini kuyuya atan, daha sonra oradan geçen bir kervana köle olarak satan aðabeylerinden hiçbir zaman intikam almayý düþünmemiþ, onlarý affetmiþ ve onlarý tekrar kucaklamasýný bilmiþtir.

Aziz’in karýsý Züleyha, kendisiyle evlenmek istemiþ olmasýna raðmen o namuslu ve dürüst olarak kalmaya çalýþmýþ, zindana düþme pahasýna doðruluktan asla vazgeçmemiþtir.

Çocuklar, aslýnda bu o kadar zor bir iþtir ki… Ama Yusuf bu zoru Allah’ýn izniyle baþarmýþtýr.

Doðru ve dürüstlüðünün yanýnda yöneticilik özelliklerine de sahip olan Yusuf, Mýsýr’ýn Maliye Nazýrý olunca, elindeki paralarý “Har vurup, harman savurmamýþ (boþ ve deðersiz iþlere harcamamýþ)” tutumlu olmuþ, böylece Mýsýr Kralýnýn sevgisini de kazanmýþtýr.

“Artýk ben Mýsýr’ýn Maliye Nazýrýyým” diyerek kendisini halktan ayýrmamýþ, halkla içi içe olmuþ, onlarýn dertleriyle dertlenmiþ, sevinçlerini paylaþmýþtýr.

Onun, elinde imkânlar varken ve “týka basa yemesi” mümkünken o, aç insanlarýn halini anlayayým diye aç kalmayý seçmiþtir.

Yusuf’un en önemli bir yönü de, onun Allah’ýn emirlerine uyabilmek için çaba göstermesidir. Çünkü Yusuf da diðer Peygamberler gibi Müslüman’dý.

YUSUF KISSASI NASIL ANLATILIYOR

Anadolu’muz da uzun yýllar devam eden bir adet vardýr. Aile fertleri ve gelen misafirler, sofrada yemeklerini ortaya konan ayný kaptan yerler.

Bu þekilde yemek yemenin, sayýsýz maddi ve manevi faydalarý bulunduðunu Peygamberimiz haber veriyor.

Böyle ortada ki kaptan yemek yenen bir sofrada, bir deðerli âlim (bilgili) bir hoca efendi ile þaka yapmayý seven bazý insanlar birlikte buluþmuþlar.

Bu þakacýlar sofrada birbirlerine kaþ göz iþareti ile demiþler ki;

“Hoca efendinin yemek yemesine fýrsat vermeyelim. Ona bir oyun oynayalým”

Tam yemeðe baþlanacakken sofradakilerden birisi oradakilerin duyacaðý yüksek sesle;

“Hocam. Bize Yusuf kýssasýný anlatýr mýsýn?” deyivermiþ.

Hoca efendi anlatmasa, “Hoca bu kýssayý bilmiyor mu?” deneceðinden, anlatmaya baþlasa kýssa uzun olduðundan yemeði yiyemeyeceðinden çekinmiþ.

Sevgili çocuklar,

Benim, Yusuf kýssamýzý takip eden kardeþlerimiz de bilirler ki bu yazým tam 15 ayrý yazý olmuþtur. Bu kadar uzun bir kýssayý (hikâye) anlatmak da uzun zaman alacaktýr.

Hoca efendi “bir iki yutkunmuþ” ve sonun da;

“Yusuf, Kenan ilinde doðdu. Mýsýr’a Sultan oldu” diyerek, kýssayý bitirmiþ ve yemeðini yemeye devam etmiþ(!)

 

 

 

 



YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
Yazarýn Diðer YAZILARI
eskiþehir güvenlik kamerasý

Eskiþehir Öðrenci Apartlarý, Yurtlarý

Öðrenci apart ve yurtlarýnýn listesi, harita konumlarý, fotoðraf ve detay bilgileri, fiyatlarý

Eskiþehir Günlük Kiralýk Ev

Espark Karþýsý Günlük Kiralýk Ev

Eskiþehir Ücretsiz Seri Ýlanlar

Eskiþehir Ýþ Ýlanlarý, Bilgisayar ve Parçalarý, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eðitim Verenler / Almak Ýsteyenler, Diðer Ýlanlar, Ev Arkadaþý, Ev Eþyasý, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, Ýþ Arayanlar, Ýþçi-Eleman Arayanlar