29 Mart 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Afet Yönetimi Politikaları Kurulu Oluşturuluyor

Türkiye'de şehirlerin başta deprem olmak üzere sel ve kuraklık gibi afetlere daha hazırlıklı hale getirilmesi için oluşturulan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli'nin ilk toplantısı İstanbul'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığında büyük çoğunluğunu akademisyen ve araştırmacı olmak üzere 110 katılımcının davet edildiği toplantıya TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı sonunda yaptığı konuşmada “Ülkesi ve milleti için dertlenen insanlar olarak tarihimizin en ağır can kayıplarından ve yıkımlarından biri olan 6 Şubat depremlerini inşallah afetler konusunda yeni bir miladın başlangıcı haline getireceğiz. Sadece ortak akılla değil onunla birlikte ortak vicdan ortak ahlak ortak vizyon birliğiyle Türkiye'yi dünyanın afetlere karşı en hazırlıklı ve afetler sonrasında en hızlı ve etkili tepki verebilen ülkesi haline getirmekte kararlıyız.” açıklamasında bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugünkü toplantımızı afet yönetiminde yeni bir paradigma inşası yolunda bir ilk adım olarak görüyoruz. Deprem sahasındaki ve koordinasyon süreçlerindeki pratiklerimizi bilim insanlarımızın ve her alandaki uzmanlarımızın birikimleriyle harmanlayarak bundan sonraki adımlarımızı atacağız” ifadelerini kullandı.

Erdoğan, “Bu toplantıda gördüğünüz gibi yaklaşık 110 gerek siyasetçi, gerek bilim insanları bir arada olduk. Ve bütün yapılan açıklamalar hepsi kayda alındı ve bu kayıtlar üzerinde çalışmamızı yapacağız. Bu çerçevede ilk yapacağımız işlerden biri de inşallah şu olacak. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde hali hazırda 9 tane olan politika kurullarına 10. olarak Afet Yönetimi Politikaları Kurulu'nu eklemek olacaktır. Böylece farklı alanlarda ve kurumlarda yürütülen tüm çalışmaların Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yakından takibini yapma ve gerektiğinde müdahil olma imkânı bulacağız. Keşke musibetleri yaşamadan bu çalışmaları arzu ettiğimiz etkinliğe kavuşturabilsek. Ancak tek başına kentsel dönüşüm çalışmalarında önümüze çıkartılan ve hiçbirinin akılcı dayanakları olmayan engeller bile bu dersin öyle kolay çıkartılamadığını gösteriyor.” diye konuştu

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, toplantının kapanış konuşmasında  yeni yerleşim yerlerinin belirlenmesi ile hasar haritalarını ve bölgedeki son durumu paylaştıkları birer sunum yaptı.

Toplantıda söz alan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal TÜBİTAK’ın depreme ilişkin yürüttüğü araştırma faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.  Mandal, depremin hemen ardından çalışmalara başladıklarının altını çizdi. TÜBİTAK Doğal Afetler Odaklı Saha Çalışması Acil Destek Programını açtıklarını kaydeden Mandal, “ Benzer felaketlere hazırlıklı olunmasını sağlamak için bilimsel verilerin toplanması, sismik, jeolojik, jeodezik, tektonik, geoteknik, yapı sağlığı ve hasar, ulaştırma yapıları, deniz seviyesi değişimi, zemin yapısı ve sıvılaşma, yüzey kırığı, heyelan, radon gazı çıkışı, tarım, çevre, tarihi ve kültürel yapılar, sağlık hizmetleri, psikoloji, sosyal bilimler, gıda güvenliği, afet yönetimi vb. konularını içeren 61 farklı kurumdan 122 projeyi destekledik. Türkiye’nin dört bir yanından 567 araştırmacı, sağlıktan lojistiğe, tektonikten psikolojiye kadar birçok alanda saha verisi topluyor.” ifadelerini kullandı.

Projelerden elde edilen verilerin kamuoyu ile paylaşılacağına vurgu yapan TÜBİTAK Başkanı, açık bilimin önemine işaret etti. AFAD ile aktifbirliği ile yaptıklarını kaydeden Mandal, sahada araştırmaların birden çok disiplinle ve çok boyutlu olarak sürdüğünü kaydetti.

Son dönemde ihtiyaçlar doğrultusunda deprem odaklı çalışmalar yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Mandal, çok daha geniş bir şekilde afet odaklı çalışmalar yapılmasının gerekliliğine dikkat çekti.

AFAD Genel Merkezi koordinasyonunda, deprem araştırmaları alanında akademisyenlerle, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin başkanlığında gerçekleşen toplantıyı hatırlatan Mandal, bu toplantıda da Afet Araştırmaları Odaklı Bir Platform oluşturulması konusunda fikir birliğine varıldığını belirtti ve “Bu kapsamda bir araştırma platformu  yaklaşımına ihtiyaç var. TÜBİTAK olarak hazırlıklara başladık.” dedi.

Toplantıya TÜBİTAK MAM İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Başkan Yardımcısı, MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy da katıldı.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Bilim-Teknoloji Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar