19 Nisan 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Türksat A.Ş., Bursa Kentsel Trafik Yönetim Merkezi Projesi’ni Hayata Geçirdi

Bursa'nın trafik sorununa çözüm üretmeyi hedefleyen “Bursa Kentsel Trafik Yönetim Merkezi Projesi”, Türksat Bilişim ve Bursa Büyükşehir Belediyesibirliği ile hayata geçirildi. Türkiye’de bir ilk defa gerçekleştirilen uygulama ile 36 milyon TL'lik yakıt tasarrufu ve karbondioksit salımında 3 bin tonluk azalma sağlanacak.

“Bursa Kentsel Trafik Yönetim Merkezi Projesi” tanıtım toplantısı, Bursa Büyükşehir Belediyesi Alinur Aktaş, Türksat Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Savaş, Türksat Bilişim İş Geliştirme ve Proje Yönetim Direktörü Ömer Faruk Çöllüoğlu ve proje yöneticilerinin katılımı ile gerçekleştirildi. Toplantının ardından Bursa trafiğinin tek merkezden yönetildiği Trafik Yönetim Merkezi'nde incelemelerde bulunuldu.

Proje kapsamında, Bursa'nın en yoğun 35 kavşağında; kavşağa bağlı her yöndeki araç sayılarını ve kuyruk boylarını ölçen, bununla birlikte kavşaklardaki trafik ışıklarını tamamen araç yoğunluğuna bağlı olarak yöneten adaptif sistemlerin kurulumu gerçekleştirildi. 256 kavşak ise uzaktan kontrol edebilen Trafik Yönetim Merkezi’ne bağlandı. Bursa’nın en yoğun 20 güzergâhındaki 90 kavşakta yapılan trafik mühendisliği çalışmaları sonucunda kameralar yardımıyla araç sayımları yapıldı. Tespit edilen araç sayıları ile trafik mühendisliği çerçevesinde mikro ve makro simülasyon yazılımları ile bu kavşaklar ve kavşakların oluşturduğu koridorlar bölgesel olarak analiz edildi. Yeni sistemle akıllı kameralar sayesinde her yöndeki araç sayısının tespiti sağlanıyor.

Tek merkezden yönetim

Merkeze bağlanan 256 adet kavşaktaki hata durumları ile kavşakların anlık durumları izlenebilecek ve gerekli olması durumunda Trafik Yönetim Merkezi'nden tüm kavşaklara müdahale edilebilecek. Bunlara ek olarak proje çerçevesinde kritik noktalara kavşak bölgesinin izlenmesi için 11 adet hareketli kamera ve istatistiksel veri toplanması için 23 adet araç sayım kamerası montajları yapıldı. Araç sayım kameraları ile şehrin kritik noktalarında sürekli olarak araç sayımları gerçekleşecek ve bu istatistiklere göre trafik düzenlemeleri yapılacak. Sistemlerin kurulduğu kavşaklardan günlük ortalama 1 milyon 750 bin aracın geçtiği belirlendi.

36 milyon liralık yakıt tasarrufu

Trafik akış hızının anlık olarak düşmesine neden olan araç arızası veya trafik kazası gibi durumların artık anlık olarak merkezden görülebilmesi sayesinde kaza, araç bozulması gibi trafiği olumsuz etkileyen durumlar ve bu olayların gerçekleştiği noktalar anlık olarak tespit edilebilecek. Bu sayede operatörlerin ve kullanılan algoritmaların müdahaleleri ile bu noktalarda yaşanan olumsuzlukların etkileri ve bu olumsuzluklara verilen tepki süreleri en aza indirilmiş olacak. Türksat Bilişimbirliği ile gerçekleştirilen bu proje sonucunda seyahat ve bekleme sürelerinin iyileştirilmesi ile yılda yaklaşık 36 milyon TL'lik yakıt tasarrufu sağlanırken, karbondioksit salımında da yıllık bazda yaklaşık 3 bin tonluk da azalma gerçekleşecek.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Bilim-Teknoloji Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar