20 Nisan 2024 Cumartesi
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Geleceğin Cezerileri Ödüllerine Kavuştu

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı (BİDEB) tarafından düzenlenen 16. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması’nın ödül töreni Diyarbakır’da yapıldı. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Murat Yıldız, Bağlar Kaymakamı İsmail Pendik, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Küçükali, Dicle Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakoç, öğretmenler, öğrenciler ve aileleri katıldı.

“Cumhuriyetimizin 100. yılına imza atacaklar salondaki öğrenciler olacak”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Sezai Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetimizin 100. yaşına adım attığını, 100. yılına hazırlandığını, bu yüzyıla imza atacakların salondaki öğrenciler olacağını söyledi. Türkiye'nin gençlerden çok büyük işler beklediğini belirten Kacır, öğrencilerin uzay teknolojilerinde Türkiye'yi öncü ülkelerden biri yapacağını ve derin uzay yolculuklarına milli imkanlarla çıkaracağını ifade etti. Kacır, şöyle konuştu: "Yapay zeka teknolojilerinde Türkiye'yi lider ülkelerden biri yapacak, yapay zekada ve tüm yenilikçi teknoloji alanlarında adil ve insanlık yararına teknolojileri geliştirecek olan yine sizlersiniz. Savunma sanayisinde bugün olduğu gibi bundan sonra da asla kimseye muhtaç olmayacak, en ileri teknolojilere kendi imkanlarıyla erişme kabiliyetine sahip ve elde ettiği kuvveti dünya barışı için geliştirmeye ve değerlendirmeye devam edecek, Türkiye'yi inşa edecek olan bu salondaki öğrencilerimizdir. Takım olacağız, inanacağız, iddia edeceğiz, iddiamızın arkasında duracağız ve inşallah Togg gibi nice eserleri bu güzel ülkeye hep birlikte kazandıracağız. İnşallah Togg'u bir dünya markası yapacağız ama bunu da yine sizinle yapacağız. Bunu yapmak için mutlaka batarya teknolojilerinde lider ülke olacağız. Bunu yapmak için tıpkı insansız hava araçlarında olduğu gibi otomobillerde kullanılan otonom sistemlerde lider ülkelerden biri olmak zorundayız. Bütün bu teknolojileri önümüzdeki dönemde sizlerle, sizler gibi bu yolculuğa çıkmış ve bizimle birlikte olan mühendislerimizle, araştırmacılarımızla, akademisyenlerimizle birlikte gerçekleştireceğiz."

“Yarışmanın kaybedeni yok, kazanan Türkiye olacak”

Türkiye'nin, milli teknoloji hamlesi yolculuğunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde kuvvetli şekilde ilerlediğini kaydeden Kacır, tüm kritik teknolojilerde tam bağımsızlık yolculuğunda olduklarını vurguladı. Türkiye'nin 100 yıl önce tam bağımsızlık harcıyla yoğrulduğunu anlatan Kacır, bu inançtan asla taviz vermediklerini ve vermeyeceklerini dile getirdi. Kacır, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu doğrultuda gençlerin bu yolculukta bizimle olabilmeleri adına pek çok şeye imza attık, atmaya da devam edeceğiz. Dünyanın en büyük teknoloji festivallerini 6 yıldır Türkiye'de düzenliyoruz. 2022'de bir adım attık, TEKNOFEST'i hem Türkiye'de hem de Azerbaycan'da düzenledik. Şimdi 2023 TEKNOFEST'ini İzmir, Ankara ve İstanbul'da düzenliyor olacağız. Dünyada eşi benzeri olmayan bir işe imza atıyoruz. Geçtiğimiz yıl TEKNOFEST yarışmalarına 600 bin öğrencimiz katıldı. 600 bin genç geçtiğimiz yıl robotikten roket yarışmalarına, insansız su altı sisteminden enerji teknolojilerine 40 farklı alanda gerçekleştirdiğimiz yarışmalarda bizimle oldular. Bu yıl inşallah bu rekoru milyon seviyesine çıkarmak istiyoruz. 1 milyon öğrencinin TEKNOFEST yarışmalarına katılmasını ümit ediyoruz. TEKNOFEST yarışmalarından nice bilim insanı, araştırmacı, mühendis ve girişimci yetişiyor, yetişecek." Türkiye'nin dört bir yanına bilim merkezleri kurduklarını aktaran Kacır, 81 ilde 100 Deneyap teknoloji atölyesi kurmak üzere yola çıktıklarını, bugün 81 ilde 120'den fazla Deneyap teknoloji atölyesi bulunduğunu bildirdi. Kacır, 16. TÜBİTAK Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışması'nın kaybedeninin olmadığını, kazananın Türkiye olacağını dile getirdi.

“Geleceğe yön veren projelerle karşılaştım”

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da 16. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışmasını Diyarbakır’da yapmaktan duydukları memnuniyeti ifade etti. Mandal, Haziran ayında Zerzevan’da Gökyüzü Gözlem Etkinliğini gerçekleştirdiklerini, sonrasında ise Bilim Şenliği için Diyarbakır’a geldiklerini kaydetti. Üç etkinliğin de çok iyi geçtiğini belirten Mandal, gösterdiği misafirperverlikten ötürü Diyarbakır’a teşekkür etti.

Yarışmada stantları dolaştığını ve öğrencilerin heyecanına ortak olduğunu kaydeden Mandal, geleceğe yön veren projelerle karşılaştığını belirterek  “Başardığınız projelerle hepinizi yürekten kutluyorum ve kendinizi alkışlamanızı istiyorum.” ifadelerini kullandı.

TÜBİTAK Başkanından STAR Öğretmen Müjdesi

Öğrenciler kadar öğretmenlerin de heyecanlı olduğunu vurgulayan Mandal, onlara yönelik yeni bir çalışma içinde olduklarını açıkladı. Prof. Dr. Mandal, lisans öğrencilerine yönelik olarak devam eden STAR programının, STAR Öğretmen olarak düzenleneceğini açıkladı. Mandal, "Bu yarışmada dereceye giren projelerin danışman öğretmenleri STAR öğrencileri gibi projelere dahil edilecek." dedi.

Ortaokul seviyesinde böyle bir yarışmada finale yükselmenin önemine vurgu yapan Mandal, “Burada yer alan sizler sorunları hem ülkemiz için, hem insanlık için çözmeye aday olduğunuzu ortaya koydunuz” ifadelerini kullandı.

Mandal, şöyle devam etti: “Bugün her bir alanda 1 Birincilik, 2 İkincilik, 3 Üçüncülük ve 3 Teşvik olmak üzere toplamda 10 alandan 90 projeye ödül veriliyor. Ancak ödül alsın veya alamasın burada proje sergileyen tüm öğrencilerimize seslenmek istiyorum: TEKNOFEST için 20 Kasım’a kadar zamanımız var. Bu sene Ankara, İstanbul ve İzmir olmak üzere üç kez TEKNOFEST kapsamında buluşacağız. Hepiniz TEKNOFEST’e bekliyoruz. Stantları gezerken birçoğunuzla ‘Sizinle TEKNOFEST’te görüşürüz’ diye ayrıldık. TEKNOFEST’te heyecanımıza ortak olmanızı bekliyoruz.”

Kendisinin de bir TÜBİTAK bursiyeri olduğunu hatırlatan Mandal, “Ben TÜBİTAK’la üniversitede tanışmıştım ama siz daha erken, daha ortaokuldayken tanıştınız. Bunun devamı gelecek. Olimpiyatlar var, lise, lisans, lisansüstü doktora hatta doktora sonrası desteklerimiz var. İleriki aşamalarda sık sık TÜBİTAK’la karşı karşıya geleceksiniz” ifadelerini kullandı.

"Başvuran sayısı her yıl artıyor

Mandal bu yıl Türkiye genelindeki 4 bin 500 okuldan 30 binin üzerinde öğrencinin yarıştığını söyledi. Finalde ise 336 öğrencinin bulunduğunu anlatan Mandal, "Bu muhteşem bir şey. Geçen yıl ile karşılaştırdığımızda yüzde 50 daha fazla. Buraya gelen sayımız hepsi aynı çünkü 180 proje burada sergileniyor ancak başvuran sayısı her yıl artıyor. Türkiye'deki 81 ilden final yarışmasına aday olan 57 ilimiz var. 81 ilimizden 30 binin üzerinde öğrencimiz 24 bin kadar proje ile yarıştılar buraya gelmek için. Ancak burada 57 ildeki 148 okuldan 336 öğrencimiz bizlerle." dedi.

53. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Ödül Töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ödüllerde değişiklik yaptığına işaret eden Mandal, “Proje başına ödül veriyorduk, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da talebiyle artık tüm yarışmalarda kişi başına ödül vermeye başladık. Bugün de her öğrencimize ayrı ayrı ödül vereceğiz” ifadelerini kullandı.

180 projenin yarıştığı final yarışmasında, farklı alanlarda 10 proje birinci, 20 proje ikinci, 30 proje üçüncü, 30 proje ise teşvik ödülü almaya hak kazandı. Konuşmaların ardından öğrencilere ödülleri verildi.

16. Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Final Yarışmasında ödül alan öğrencilerimizin listesine aşağıdaki linkten ulaşılabilir:

https://www.tubitak.gov.tr/tr/yarismalar/icerik-ortaokul-ogrencileri-arastirma-projeleri-yarismasi


'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Bilim-Teknoloji Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar