28 Mart 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

İMECE UYDUSU İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI

İMECE UYDUSU İÇİN GERİ SAYIM BAŞLADI
  • 27 Nisan 2022 Çarşamba
  • 1368 kez okundu

“Metrealtı çözünürlüğe sahip” ilk yerli ve milli gözlem uydusu İMECE, 15 Ocak 2023'te fırlatılacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan İMECE uydusunun 15 Ocak 2023'te fırlatılacağını açıkladı. Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada Erdoğan; “Bir diğer müjdemiz de ülkemizi uzay yarışında bir adım daha öteye taşıyacak yerli ve mili imkânlarla geliştirip ürettiğimiz İMECE uydumuzun fırlatılış tarihi ile ilgili. Dünyanın dört bir yanından yüksek çözünürlüklü görünürlük sağlayacak İMECE gözlem uydumuzun uzay yolculuğu 15 Ocak 2023’te başlayacak. Haritalamadan, tarım uygulamalarına kadar pek çok alandaki veri eksiğimizi tamamlayacak uydumuzun şimdiden hayırlı olmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da konuyla ilgili sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı. Varank paylaşımda şu ifadelere yer verdi; “Geri Sayım Başladı; Hedef 2023! Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, yerli ve millî yer gözlem uydumuz İMECE'nin 15 Ocak 2023’te uzaya fırlatılacağını açıkladı! 2023'e emin adımlarla ilerlerken, uzay yarışında biz de varız diyoruz!”

METREALTI ÇÖZÜNÜRLÜKTEKİ İLK MİLLİ GÖZLEM UYDUSU

Türkiye’de ilk kez metrealtı çözünürlüğe sahip elektro-optik uydu kamerası TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilerek İMECE'ye entegre edildi ve Türkiye’nin yüksek çözünürlüklü görüntü ihtiyacının yerli kaynaklarla karşılanması konusunda önemli bir adım atıldı.

TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen yerli ve milli İMECE Uydusu'ndan fırlatmanın ardından ilk görüntünün, 48 saat içerisinde alınması hedefleniyor..

Milli imkanlarla geliştirilen gözlem uydusu İMECE; BİLSAT, RASAT ve GÖKTÜRK-2 uydularından edinilen tecrübe ile donatıldı.

680 kilometre irtifada güneşe eş zamanlı yörüngede görev yapacak İMECE’de uçuş bilgisayarı, elektro-optik kamera, elektrikli itki sistemi, güç, haberleşme ve yönelim yörünge belirleme alt sistemleri başta olmak üzere TÜBİTAK UZAY tarafından geliştirilen ekipmanlara, TÜBİTAK UME manyetometre ve manyetik tork çubuğu ile; TÜBİTAK MAM ise sabit güneş paneli ile katkı verdi.

Bunun yanı sıra, başta Türkiye olmak üzere dünyanın her yerinden coğrafi kısıtlama olmaksızın yüksek çözünürlüklü görüntüler elde edecek olan İMECE Uydusu; hedef tespit ve teşhis, doğal afet, haritalama, tarımsal uygulamalar gibi birçok alanda hizmet verecek. Sivil ve askeri amaçla kullanılabilecek uydunun tasarım görev ömrü 5 yıl olarak belirtiliyor.

Ayrıca, İMECE Projesi, Türkiye’nin gelecekte sahip olacağı uyduların temelini oluşturacak kritik teknolojilere sahip olmakla kalmayıp, uzay teknolojileri alanında yetişmiş insan gücü ve bilgi birikimi kazanımı hususlarında da katkı sağlayacak. Bu sayede katma değeri yüksek sistemler için ihraç etme potansiyeli kazanılmış olacak.

 

 

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Bilim-Teknoloji Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar