29 Mart 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Türk Bilim insanı Mert Gür’den nanoteknolojide devrim gibi çalışma: Kurye proteinler

Türk Bilim insanı Mert Gür'ün üzerinde çalıştığı nanoteknoloji alanını temelden değiştirebilecek Kurye proteinler projesi sinirsel hastalıklara ve belki de kansere çözüm bulabilmeye yardımcı olacak.

Türk Bilim insanı Mert Gür, tıp alanında umut vadeden bir proje üzerinde çalışıyor. Bu proje, tıpkı kurye gibi gerekli kargoları taşıyarak hücrelerin düzgün çalışmasını sağlıyor. Sinirsel hastalıklar ve kanser tedavisi açısından büyük önem taşıyor.

TÜBİTAK ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen proje, vücutta kuryelik görevi gören proteinleri anlamaya yönelik.

HÜCRELERİN İHTİYAÇLARI, TIPKI GERÇEK HAYATTA OLDUĞU GİBİ VASITALARLA TAŞINIYOR

Bu taşıyıcılar üzerine çalışan İTÜ Öğretim Üyesi Doçent Doktor Mert Gür, projesi için şunları söylüyor:

“Hücrenin içinde bizim otoyollara benzeyen, nasıl ki şehirleri birbirine bağlayan yollar varsa hücrenin her tarafını birbirine bağlayan aslında otoyollar var. Bunlara da mikrotübül deniyor. Bunların üstünde yürüyebilen proteinler var. Bunların ismi motor proteinler”

Bu proteinler, tıpkı birer kurye gibi gerekli kargoları taşıyarak hücrelerin düzgün çalışmasını sağlıyor.

SINIRSEL HASTALIKLAR AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR

Taşıyıcıda ortaya çıkan sorunlar, ALS, Alzheimer ve Şizofreni gibi sinirsel hastalıkların sebebi olabilir. Mert Gür'ün motor proteinlerin nasıl kontrol edilebileceğini dair araştırması, bu yüzden büyük önem taşıyor.

NANOTEKNOLOJİ ALANINI TEMELDEN DEĞİŞTİREBİLECEK BİR TEKNOLOJİ

Projenin nanoteknoloji alanını temelden değiştirebilecek bir teknoloji olduğunu söyleyen Gür, yeni bir çağ başlatma potansiyeline sahip olduğunu ve bu teknolojinin ancak elde edildikten sonra gerçek anlamda hangi alanlarda uygulanabileceğinin ortaya çıkacağını söylüyor.

SORUNLU HÜCREYE İLAÇ İLETİMİNDE KULLANILABİLECEK

Taşıyıcı proteinleri anlamak, nanoteknoloji ile muadillerinin yapılmasını sağlayabileceğini söyleyen Gür, “Böylece dünyada ilk kez nano ölçekte bir makine ile yapay kurye protein üretilmiş olacak. Bu, sadece hücrelerin görevini yerine getirmesini sağlamayacak. Sorunlu hücreye ilaç iletiminde de kullanılabilecek” ifadelerini kullanıyor.

Mert Gür araştırmasıyla, motor proteinlerin genel anlamda burada rolleri olduğu için, kanser ilacı olarak tedavisinde bunları biz hedef olarak alabilir miyiz? Hedef alırsak hücre bölünmesini önleyebilir miyiz? gibi soruların da yanıtlarını arıyor.

Ayrıca Gür’ün projesine dünyanın saygın bilim dergileri de, yer verdi.

 

(KAYNAK: TRTR HABER)

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Bilim-Teknoloji Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar