29 Mart 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 7 Aralık’ta İlk Toplantısını Gerçekleştirecek

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışma takviminin belirlemek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol ve Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Başkanı Ergün Atalay ile bir araya geldi.

Türk-İş Genel Başkanı Atalay, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun çalışma takviminin belirlenmesine ilişkin toplantı sonrasında açıklamalarda bulundu. Bu sene Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantılarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde gerçekleştirileceğini kaydeden Atalay, “Komisyon üyeleriyle ilgili yeni Çalışma Genel Müdürü komisyonda yer alacak. Bu sene komisyonda Nazım Bey yerine Pevrul Bey yer alacak” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısının 7 Aralık saat 14.00’te, ikinci toplantısının ise 14 Aralık saat 14.00’te Bakanlıkta gerçekleştirileceğini bildiren Atalay, “Ayın 14’ünde komisyon toplantısı sonrası bizim önümüze bir rakam getirilir, önümüzdeki günlerde belli olur. Asgari ücret 4 aydır herkes tarafından konuşuluyor. Konuşulmaya başlandığı zaman milletin cebine para girmiyor, ben bugüne kadar asgari ücretle ilgili ilk defa burada konuşuyorum. Bir an evvel bu rakam belli olsun da bu mesele bitsin. Rakam konuşulmaya başladığı zaman piyasada, raflarda fiyatlar artmaya devam ediyor. İşini düzgün yapan esnaf var ama maalesef işini düzgün yapmayanlar da var. Bu ülkede bunu en iyi emekli ve işçi biliyor. Bu rakam bir an evvel açıklandıktan sonra inşallah toplumu tebessüm ettirecek bir rakam geçen sene olduğu gibi üçlü mutabakatla sağlanır. Çalışma hayatının çözüm beklediği sorunlar var; EYT gündemde, taşeron sıkıntısı var, vergi ile sıkıntımız var, işyerlerinde promosyonlarla ilgili sıkıntımız var. Bunların tamamının Ocak ayında çözülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Atalay, önceden vergi dilimine Aralık ayının sonunda girildiğini anımsatarak, “Şimdi yüzde 27’ye Haziran ayının başında giriyoruz. İşçinin bununla ilgili bir düzenleme beklentisi var. Bu konuyu her gün Sayın Bakanımızla görüşmeye devam ediyoruz. Teknik elemanların durumu ne olacak? Bunlara bir düzenleme gerekecek. Asgari ücret arttı diye işçi çıkaranlar olacak onların da önüne geçilmesi lazım” diye konuştu. ​

“EYT Kapsamındaki Çalışma Arkadaşlarımız İş Hayatına Devam Etmek İstiyor”

Bilgin, toplantı öncesinde ise Akkol ile bir araya gelerek, EYT’ye ilişkin bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantı öncesi Bakan Bilgin ile görüşen Akkol, EYT konusunda hem çalışanların hem de işletmelerin beklentilerini aynı anda karşılayan çözümlere ihtiyaç olduğunu belirterek, “Sayın Bakanımız sürecin başından beri bizlerin görüşlerini alıyor. Sadece TİSK’in değil diğer işveren kuruluşlarının da görüşlerini alıyor. İşverenlerin beklentileri ile ilgili kapsamlı bir çalışmayı bugün tekrar Sayın Bakanımıza sunduk. Üç ana çatı altında bu çalışmayı özetleyebilirim. Bir tanesi emekli olup çalışmaya devam edecek arkadaşlarımızla ilgili; SGK primi ve işveren maliyeti artıyor. TİSK, Temmuz ve Ağustos aylarında çok sayıda EYT kapsamındaki çalışanın katıldığı bir anket yaptı. Burada şunu gördük; yüzde 80'in üzerinde EYT kapsamındaki çalışma arkadaşımızhayatına devam etmek istiyor, devletin emeklilik maaşını almak ama aynı zamanda da işletmesinde çalışmaya devam etmek istiyor. İşverenlere sorduğumuzda da yine çok büyük bir oranda işveren istihdam ilişkisini devam ettirmek istiyor. Burada bir uyum görüyoruz, bu uyumun da kaybolmamasını istiyoruz. Eğer emekli olan birini çalıştırmaya devam ederseniz SGK’da bir maliyet artışı söz konusu olacak. Tabii bu hem istihdamın devamı açısından hem de işverenler açısından bir risk oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

“Emeklilerle Emekli Olmaya Çalışanlar Arasındaki SGK Prim Farkı Giderilecek”

Bakan Bilgin’in geçtiğimiz haftalarda kapalı yapılan bir toplantıda müjdeli haberi kendilerine verdiğini dile getiren Akkol, “Emeklilerle, emekli olmaya çalışanlar arasındaki SGK prim farkı giderilecek. Dolayısıyla işverenlere ilave bir maliyet olmadan istihdam ilişkisi devam edecek. Bu konu sadece işverenler için değil aynı zamanda emekli olup çalışma hayatına devam etmek isteyen çalışanlar için de çok kıymetlidir” diye konuştu.

“KGF’den Uygun Kredi İmkanıyla İşverenlerin Yalnız Bırakılmayacağı Müjdesini Aldık”

Aynı anda emekli olacak çalışanların emekli olması durumunda işverenler için ciddi bir finansman problemi doğuracağını kaydeden Akkol, “Büyük işletmeleri de küçük işletmeleri de düşünün oldukça yüklü sayıda emekliden bahsediyoruz, aynı gün kıdem tazminatının alınması durumunda bir finansman sıkıntısı içine girme söz konusu olacak. Bu durumda da işçinin mağdur olma ihtimali var, bu konu da bizim uzun süredir taleplerimiz arasındaydı. Sayın Bakanımız az evvel yine müjdeyi verdi; Hazine ve Maliye Bakanımızın da bu sürece çok destekçi olduğunu ifade etti. Kredi Garanti Fonu’ndan (KGF) uygun kredi ile işverenlerin yalnız bırakılmayacağı müjdesini aldık. Kıdem tazminatları ile ilgili uygun kredi faiziyle bu anlamda işverenlere destek olunacak.” bilgisini paylaştı.

“Üretimin Ve İhracatın Devamına Mani Olmadan Bir Planlama Dahilinde Emeklilikleri Organize Edeceğiz”

Akkol, özellikle kritik bazı sektörlerde ve şirketlerde yüzlerce kişinin aynı anda emekli olması durumunda üretimin ve ihracatın etkileneceğini ifade ederek şöyle devam etti:

“Bazı departmanların tamamının emekli olması durumunda özellikle kıdemin önemli olduğu sektörlerde,sağlığı ve güvenliği riskleri doğabilecek. Bizim de çalışma arkadaşlarımızı mağdur etmeden ama aynı zamanda üretimin ve ihracatın devamına da mani olmadan bir planlama dahilinde emeklilikleri organize ediyor olmamız gerekiyor. Bu 3 başlık dışında ilave önerilerimiz oldu bunları Sayın Bakanımıza aktardık. Şu anda süreç olumlu gidiyor, yakın zamanda konunun resmileşmesini bekliyoruz.”

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekonomi Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar