28 Mart 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

TÜBİTAK İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE ODAKLANIYOR

Türkiye’de iklim değişikliğini en derinden yaşayan illerin başında gelen Konya, bu alanda yürütülecek araştırmaları koordine edecek kurumsal bir yapıya kavuştu. TÜBİTAK bünyesinde Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü kuruldu. Enstitü, Türkiye’nin yeşil kalkınma sürecinde iklim değişikliği odaklı araştırmalar yapacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçesi üzerine yaptığı sunumda “İklim hedeflerimize yönelik bilimsel araştırmaları koordine etmek üzere, Konya’da TÜBİTAK Temiz Enerji, İklim Değişikliği ve Sürdürülebilirlik Araştırma Enstitüsü’nü kuruyoruz.” dedi.

TEMELLERİ ŞURADA ATILDI

Enstitünün kurulma süreci, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Konya’da bu yılın Şubat ayında düzenlenen İklim Şurası ile başladı. Şurada, bilim ve teknoloji odağında alınan kararların takibi için bir enstitünün kurulması gerektiği fikri olgunlaştı. Bakan Varank ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yönlendirmeleriyle kurulum çalışmalarına start verildi.

YENİLİKÇİ ÜRÜN VE ÇÖZÜMLER

Cumhurbaşkanlığı bünyesindeki Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu’nun uygunluk görüşü ve TÜBİTAK Yönetim Kurulu’nun onayı ile kurulan enstitü; üniversite, kamu araştırma merkez ve enstitülerinde oluşan bilgi birikimi ve teknolojileri Türkiye’nin ihtiyaçları doğrultusunda yenilikçi ürün ve çözümlere dönüştürecek.

ODAK ALANLAR

Enstitü; yenilebilir ve temiz enerji, gelecek senaryoları ve sosyal politika araştırmaları gibi alanlara odaklanacak. Bu odak alanlarda Ar-Ge çalışmalarını planlayacak, koordine edecek, kamunun politika geliştirme süreçlerine katkı sağlayacak.

KARARLARI TAKİP EDECEK

Ekosistemde bulunan tüm paydaşlarla birlikte çalışacak olan enstitü; kamu, akademi ve özel sektörbirliğine önem verecek. İklim Şurası’nın bilim ve teknoloji bağlamında aldığı kararların takibini yapacak. İklim Kanunu’na yönelik çalışmalara katkı verecek.

YETKİNLİK MERKEZLERİ

Enstitünün faaliyet gösterdiği her bir araştırma alanında ulusal seviyede yol haritası ve planlama çalışmaları için “yetkinlik merkezleri” oluşturulacak. Yetkinlik merkezleri, tematik alanlarda ekosistemimdeki üniversite araştırma laboratuvarları, özel sektör Ar-Ge merkezleri ve girişimciler ile kamu araştırma birimlerinde yürütülen çalışmaların eşgüdümü sağlayacak.

AR-GE’NİN TİCARİLEŞMESİ

Enstitü, yapılan Ar-Ge’lerin ticarileşmesine de yoğunlaşacak. Bu amaçla teknoloji doğrulama çalışmalarının gerçekleştirileceği büyük çaplı saha gösterimi ve pilot üretim faaliyetleri yapacak. Bu sayede geliştirilen teknolojiler, model ve yaklaşımlar sektörün ihtiyaçları doğrultusunda “birlikte geliştirme platformları” ile uygulamaya alınacak.

GENÇ ARAŞTIRMACILAR BURS

Alanında yetkin araştırmacılar, enstitü bünyesinde görevlendirilecek. İklim değişikliği alanında çalışan genç araştırmacılar için burs verilecek.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekonomi Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar