29 Mart 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

DİJİTAL TEKNOLOJİLERİN KALBİ ASTANA’DA ATTI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye olarak dijitalleşme alanındaki bütün birikim ve tecrübelerini Türk dünyasıyla paylaşmaya hazır olduklarını bildirdi.

Bakan Varank, Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen "Digital Bridge-2022" Uluslararası Forumu'nun açılışında konuştu. Kamu,dünyası, akademi ve farklı disiplinlerden birçok uzmanı bir araya getiren etkinliğe davet ettiği için Kazakistan hükümetine teşekkür eden Varank, "Bölgedeki yenilikçi projeleri ve çözümleri keşfetmemiz açısından bize eşsiz bir fırsat sunuyor. Bizleri bugün burada bir araya getiren 'dijitalleşme' denen olgudur." dedi.

TEKNOLOJİ DEVRİMİ

Varank, Kovid-19 salgınıyla teknolojik çözümlerin ürün ve hizmetlerde daha çok kullanılmaya başlandığına işaret ederek, “Böylelikle kültürler, alışkanlıklar,yapma biçimleri ve hatta ekonomiler kökünden değişti. Açıkçası, bu dönüşümü sıradan bir “teknoloji devrimi” olarak görürsek, bu yarışa yenik başlamış sayılırız diye düşünüyorum. Çünkü; siber güvenlik, büyük veri, nesnelerin interneti (IoT), blok zinciri, yapay zekâ (AI), akıllı şehirler, mobilete gibi kavramlar, bir devrimden öte yeni bir dünyanın habercisi.” değerlendirmesini yaptı.

YENİLİKÇİ TEKNOLOJİK ÇÖZÜM

Bu devrin kaybedenlerinin yenilikçi teknolojik çözümler üretemeyenler olacağını kaydeden Varank, “Bu yeni dünyada varlığımızı sürdürebilmenin tek yolu çevik bir yönetişim anlayışıyla mümkündür. Hızlı kararlar alamayanlar, yenilikçi teknolojik çözümler üretmeyenler, dijitalleşmeye direnenler bu devrin kaybedenleri olarak tarihteki yerlerini alacak. Bizler de Türk dünyasının temsilcileri olarak bu süreci asla ıskalamamalı, gereken tüm adımları birlik ve beraberlik içerisinde atmalıyız.” ifadelerini kullandı.

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ

Türkiye olarak bu yola “Milli Teknoloji Hamlesi” adıyla çıktıklarını anlatan Bakan Varank, “Bu kavram, çok geniş bir çatı vizyonu temsil ediyor. Kritik teknolojileri kendi imkanlarımızla üreterek, tüketen değil üreten bir ülke olma hedefimiz var.” dedi.

DİJİTAL TÜRKİYE

Varank, adil, güvenilir, şeffaf ve entegre bir dijital Türkiye inşa ettiklerini belirterek, “Yerli, milli ve yenilikçi teknolojilerin geliştirilmesi için uygun altyapılar oluşturuyoruz. Kamu ve özel sektördekisüreçlerini yapay zekaya, büyük veriye uygun şekilde tasarlıyoruz. Özellikle kamu hizmetlerinin dijitalleşmesinde dünyanın en başarılı örneklerinden biriyiz. Bugün Türkiye’de yatırım yapmak istiyorsanız bir internet sitesine girerek, hangi desteklerden nasıl faydalanabileceğinizi saniyeler içerisinde görebilirsiniz.” diye konuştu.

7 BİNE YAKIN HİZMET

Bu alandaki ana çatının e-Devlet uygulaması olduğunu kaydeden Varank, “Bugün, e-Devlet uygulaması aracılığıyla, 900’den fazla kurumumuz 61 milyon vatandaşımıza 7 bine yakın hizmeti çevrim içi olarak sağlıyor. Yalnızca kağıt belgelerin elektronikleşmesiyle son 10 yılda 150 milyon dolara yakın tasarruf sağladık.” dedi.

DİJİTAL UYGULAMALAR

Maddi tasarrufun yanında hizmet sürelerini kısaltarak hem devlete hem vatandaşlara en kıymetli hazine olan zamanı kazandırdıklarını aktaran Varank, “Bu süreçleri dijitale taşımanın yanında, dijitalleşmeyisüreçlerine taşıdığımız birçok örnek var. Akıllı şehirler konusunda, yerel idarelerlebirliği yaparak insanların hayatını kolaylaştırıyoruz. Toplu ulaşımdan yeşil alana, şehir planlamasından günlük yaşantıya kadar birçok alanda dijital uygulamalarımız var.” ifadelerini kullandı.

DİJİTALLEŞME HARİTALARI

Varank, teknolojilerin entegrasyonuyla tarım, giyilebilir teknolojiler, otonom araçlar noktasında büyük yol kat ettiklerini de sözlerine ekleyerek, “Bunun yanında, sanayimizin dijital dönüşümü için de pek çok başarılı adım attık. Bugün dünyanın en büyük dijital dönüşüm ve yetkinlik merkezlerinden biri Türkiye’de, İstanbul’da bulunuyor. Burada çalışanlarımızı geleceğin teknolojilerine geleceğin mesleklerine hazırlayan eğitimler veriyoruz. Şirketlerin dijital röntgenlerini çıkarıyor, onlara kendilerine özgü dijitalleşme haritaları çıkarıyoruz.” ifadelerini kullandı.

OTOMOTİV SANAYİNDEKİ DÖNÜŞÜM

Bakan Varank, Türk sanayisinin verimliliğini artırmak için “model fabrikalar“ kurduklarını belirterek "Böylece eski üretim alışkanlıklarına sahip fabrikaları yalın üretime geçirip dijitalleşmeye hazır hale getiriyoruz. Otomotiv sanayindeki dönüşümünü gördük ve Türkiye’nin Otomobili Togg’u doğuştan elektrikli olarak tasarladık. Bugün Togg, otomotiv sanayisindeki dönüşüme öncü olmakla kalmadı, yeni bir e-mobilite ekosistemi oluşturdu.” dedi.

AR-GE VE İNOVASYON

Özellikle insansız hava araçlarına diğer ülkelerden çok önce yatırım yapmaya başladıklarını vurgulayan Varank, “Sonuç; tüm dünyanın satın almak için sırada beklediği TÜRK SİHA’ları neredeyse her gün dünyada manşet oluyor. Tabi tüm bu dijital dönüşüm bir AR-GE süreci gerektiriyor, inovasyona ihtiyaç duyuyor. AR-GE’nin özünde ne var? Tabi ki nitelikli insan kaynağı.” diye konuştu.

İNSANA YATIRIM

Varank, bu nedenle en büyük yatırımı insana yapmaya çalıştıklarını kaydederek, “Türkiye’deki gençlerimizi, çocukluk çağından itibaren dijital dünyaya ısındırıyoruz. Kurduğumuz teknoloji atölyeleriyle onlara robotik kodlamadan uzaya, tasarımdan nesnelerin internetine teknoloji dersleri veriyoruz. Gençlerimize oyun kampları, bilim fuarları, yarışmalar, gökyüzü gözlem etkinlikleri düzenliyoruz. Onlara ücretsiz siber-güvenlik, yazılım, oyun geliştirme eğitimleri veriyoruz. Girişimci olmak isteyen gençlerimizin araştırmalarını finanse ediyor, onlara danışmanlık veriyor, fikirlerinin ticarileşmesine destek oluyoruz.” şeklinde konuştu.

Dijital dünyanın her geçen gün öneminin daha da arttığına işaret eden Varank, “Tüm kalbimle ifade etmek isterim ki, Türkiye olarak, bütün birikim ve tecrübelerimizi dost ve kardeş Türk dünyasıyla, müttefiklerimizle paylaşmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

Kazakistan Kazakistan Dijital Kalkınma, İnovasyon ve Uzay Sanayi Bakanı Bagdat Musin’in ev sahipliğinde gerçekleştirilmekte olan “Digital Bridge-2022” Uluslararası Forumu’na Türkiye Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, Türkiye’nin Astana Büyükelçisi Ufuk Ekici’nin yanı sıra Özbekistan Bilgi Teknolojilerini Geliştirme ve Komünikasyon Bakanı Şerzod Şermatov, Azerbaycan Dijital Kalkınma ve Ulaştırma Bakanı Yardımcısı Farid Ahmadov, Kırgızistan Dijital Kalkınma Bakanı Yardımcısı İndira Şarşenova ve Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Badhdad Amreyev de katılıyor.

Bakan Varank, Astana temasları kapsamında ikili görüşmeler ve Türkinsanlarıyla da bir araya gelecek.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekonomi Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar