17 Nisan 2024 Çarşamba
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Gürsöğüt-1 Barajı ve Hidroelektrik Santralinin Açıldı

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, DSİ tarafından yapımı tamamlanan 34 Hidroelektrik Santralinin açılışını canlı video bağlantısı yaparak gerçekleştirdi.

DSİ tarafından ülke genelinde yapımı tamamlanan 34 Hidroelektrik Santralinden biri olan Gürsöğüt-1 Barajı ve Hidroelektrik Santralinin açılış törenine; Vali Erol Ayyıldız, Eskişehir Milletvekilleri Prof. Dr. Nabi Avcı, Harun Karacan, Metin Nurullah Sazak, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, MHP İl Başkanı İsmail Candemir, DSİ Genel Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Bülent Selek, DSİ 3. Bölge Müdürü Kağan Şan ve ilgililer katıldı.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapımı tamamlanan 34 hidroelektrik santralinin açılışı nedeniyle Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada; suyun, dünyanın ve insanlığın en kıymetli kaynaklarından biri olduğunu ifade ederek hayatın, sağlığın, kalkınmanın ve yaşanabilir çevrenin vazgeçilmezi olan su kaynaklarının kuraklığın ve yoksulluğun önüne geçtiğini belirtti.

En küçüğünden en büyüğüne kadar tüm canlıların hayat kaynağı olan suyun her damlasının değerini çok iyi bilmek gerektiğini anlatan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, tüm bunlar yanında suyun enerjiden ulaşıma, tarımdan turizme kadar pek çok alanda ekonomik değere sahip olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, kalkınmanın temel altyapısı olan nüfus artışı ve teknolojideki gelişmelerle her geçen gün daha çok ihtiyaç duyulan enerjinin en önemli kaynaklarından birinin de su olduğunu dile getirdi.

Petrol, kömür, doğal gaz gibi dünyanın sınırlı kaynaklarını hoyratça tüketen fosil yakıtların tersine suyun yenilenebilir bir enerji kaynağı olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Üstelik fosil yakıtlar, hava kirliliğinden, küresel ısınmaya kadar pek çok soruna da yol açmaktadır. İklim değişikliği tartışmaları, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının ehemmiyetini daha da artırmaktadır. Ülkemizin yerli ve yenilenebilir enerji üretiminde en önemli imkânı su kaynaklarıdır. Coğrafyamızın yapısı bize bu konuda ciddi avantajlar sağlıyor. Sudan elektrik üretimi, çevre kirliliğine yol açmayan, kullanılan suyun miktarını azaltmayan ve kalitesini bozmayan özelliğiyle öne çıkmaktadır. Hidroelektrik santralleri için kurulan barajlar, sulamadan balıkçılığa ilave pek çok imkânı beraberinde getiriyor. Türkiye gibi kaynakları sınırlı bir ülke için sudan elektrik üretimi sayesinde yurt içinde kalan paranın kritik kalkınma yatırımlarında kullanılması en az diğer hususlar kadar önemlidir. Hükûmete geldiğimizde bu anlayışla hidroelektrik yatırımları seferberliği başlattık."

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, kamunun bu yatırımlarla görevli kuruluşu Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü yanında özel sektörü de etkin şekilde hidroelektrik santralleri inşasına yönelttiklerini ifade etti.

Ilısu Prof. Doktor Veysel Eroğlu, Deriner, Ermenek, Borçka, Batman ve Obruk gibi yüksek kapasiteli hidroelektrik santrallerini ülkeye kazandırdıklarını anlatan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye'nin elektrik üretim kapasitesine yıllık 1,9 milyar kilovatsaate yakın katkı sağlayacak en yüksek barajımız Yusufeli de bitme aşamasına gelmiştir" dedi.

“SANTRALLER ÜLKEMİZE YILLIK 2,7 MİLYAR LİRA EKONOMİK FAYDA SAĞLAYACAKTIR”

Hidroelektrik potansiyelini daha hızlı harekete geçirmek için 2003 yılında özel sektörün bu alandaki yatırımlarının önünü açarak tarihî bir adım attıklarını anımsatan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, şunları söyledi: "Böylece hidroelektrik üretim kapasitemizi kısa sürede 2,5 kat artırarak 44 milyar kilovatsaatten 110 milyar kilovatsaate çıkardık. Hâlihazırda ülkemizin toplam kurulu gücünün üçte birini hidroelektrik oluşturmaktadır. Bir başka ifadeyle ülkemizde yanan her üç lambadan birinin elektriği, su kaynaklarımızdan gelmektedir. Bugün dünyada dokuzuncu sırada yer aldığımız hidroelektrik gücümüze, 34 yeni tesis daha kazandırıyoruz. Kamu özel sektörbirliğiyle 20 farklı ilimizde faaliyete geçecek 34 hidroelektrik santralimiz, 653 kilovatsaat kurulu güce ve yıllık 2,3 milyar kilovatsaat enerji üretim kapasitesine sahiptir. Yatırım bedeli 16 milyar lirayı bulan bu santraller ülkemize yıllık 2,7 milyar lira ekonomik fayda sağlayacaktır. Kendilerini altı yılda amorti edecek hidroelektrik santrallerimiz ardından uzun yıllar boyunca ekonomimize katma değer sağlamaya devam edecektir."

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, son 20 yılda ülkeye, bugün açılışını yapacaklarıyla birlikte 605 yeni hidroelektrik santrali kazandırmak ve toplam rakamı 730'a çıkarmakla gurur duyduklarını dile getirdi.

Kendi hükûmetlerinden önce bu sayının sadece 125 olduğunu da hatırlatan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, şunları kaydetti: "Sulama ve içme suyu amaçlı olanlarla birlikte şimdi toplam baraj sayımız 930'u bulmuştur. Ülkemizin toplam su depolama kapasitesini 180 milyar metreküpün üzerine çıkarmamız sayesinde en kurak mevsimlerde bile artık susuzluk yaşamıyoruz. Tabii hidroelektrik santralleri için inşa ettiğimiz barajların önemli bir kısmı şehirlerimize içme suyu sağlama ve sulama amaçlı olarak da kullanılmaktadır. Sayısını 370'e çıkardığımız tesislerle ülkemiz nüfusunun üçte ikisine toplamda 4,9 milyar metreküp sağlıklı ve sürekli içme suyu sağlayacak yatırımlar yaptık. Hep şunu söyledim, su medeniyettir. Suyunuz varsa medenisiniz, suyunuz yoksa gayri medenisiniz. Hatta ülkemiz sınırlarını da aşıp denizin altına döşediğimiz borularla KKTC'ye suyu götürdük. Laf üretmedik,ürettik."

“AYIRDIĞIMIZ CİDDİ MİKTARDAKİ KAYNAKLARLA ÜLKEMİZİN EN BÜYÜK KALKINMA PROJESİ, GAP'I HIZLANDIRDIK”

Dere ıslah çalışmalarının sayısını 5 binden 10 bin 267 seviyesine çıkartarak hem yerleşim birimlerini hem arazileri koruduklarını belirten Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, "Sulamaya açılan arazi büyüklüğümüzü 6,85 milyon hektara yükselttik. Ayırdığımız ciddi miktardaki kaynaklarla ülkemizin en büyük kalkınma projesi, GAP'ı hızlandırdık" diye konuştu.

GAP'ın en büyük adımlarından biri olan sekiz baraj ve 23 sulama tesisinden oluşan Silvan Projesi'ni de süratle tamamlayacaklarını dile getiren Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, "Projenin ana yapısı olan ve ülkemizin Atatürk Barajı'ndan sonraki ikinci büyük eseri olacak Silvan Barajı yakında su tutmaya ve enerji üretmeye başlıyor. Barajdaki suları şebekelere aktaracak, Babakaya Tüneli'nin ilk tüpünde, bu yıl sonunda artık ışık görülecek" dedi.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, proje kapsamındaki diğer barajları ve sulama tesislerini de hızla inşa ederek 2 milyon 350 bin dekar araziyi sulayacak, 305 bin istihdam oluşturacak Silvan Projesi'ni ülkeye kazandırmakta kararlı olduklarını söyledi.

Türkiye'nin sınırlı su kaynaklarını en verimli şekilde kullanacak yatırımları hızla yaptıklarını ve yapmaya devam ettiklerini anlatan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, iklim değişikliği gibi küresel tehditlerin giderek daha çok konuşulmaya ve hatta emarelerinin görülmeye başlandığı bir dönemde bu yatırımların değerinin daha iyi anlaşılacağını belirtti.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Gürsöğüt-1 barajının olduğu yere canlı yayın ile bağlandı. Vali Erol Ayyıldız ve beraberindeki protokol üyelerinin kurdele kesimini izleyen Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, 34 hidroelektrik santralin Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyerek yatırımlarıyla ülkeye katkı sağlayan girişimcileri tebrik etti.

Yapımı tamamlanan Gürsögüt-1 Barajı ve HES ile ilgili bilgiler veren Vali Ayyıldız ise şunları söyledi:

“Açılışını yapacağımız, 1 Milyar 300 Milyon Türk Lirası maliyetli Gürsögüt-1 Barajı ve HES ile yaklaşık 70 Milyon Metreküp su depolanacaktır. Projenin kurulu gücü yaklaşık 56 Megawatt olup yıllık ortalama 302 Gigawatt enerji üretecektir. Yıllık ekonomimize 450 Milyon Türk Lirası fayda sağlayacaktır. Sayın Cumhurbaşkanım, zat-ı alinizin liderliğinde yapılan ve bölgemize kazandırılan bu tesisin ve Ülke sathında hizmete alınan diğer tesislerin ülkemize hayırlı olmasını Cenab-ı Allah'tan niyaz ediyoruz.”

Açılış töreni, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yapımı tamamlanan diğer tesislerin toplu açılışını gerçekleştirmesiyle sona erdi.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekonomi Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar