29 Mart 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

O KONUŞMANIN SAHİBİ ANLATTI

O KONUŞMANIN SAHİBİ ANLATTI
  • 11 Ağustos 2022 Perşembe
  • 1056 kez okundu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı Teknoloji ve Sanayinin Merkezi Kocaeli'ye Değer Katanlar Ödül Töreni’nde yaptığı konuşma ile dikkatleri üzerine çeken girişimci Taha Uluhan, Bilişim Vadisi’nin davetiyle Almanya’dan Türkiye’ye gelişini, kendisine sunulan imkanları ve Vadi’de geliştirdiği teknolojiyi anlattı.

 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın vizyonu olan Milli Teknoloji Hamlesi’nin tersine beyin göçünü tetiklediğini ifade eden Girişimci Uluhan, Türkiye’ye yoğun bir mühendis göçü olduğunu kaydetti. Uluhan, yaklaşık bir yıldır Türkiye’de bulunduğunu söyleyerek “Hayalinin peşinden gitmek isteyenler için Bilişim Vadisi gibi ekosistemlerin içerisine girmek olabilecek en güzel şey.” dedi.

 

Bilişim Vadisi’nde elektrikli araçların bataryalarını geri dönüştürmek üzerine bir proje yürüttüklerini söyleyen Uluhan, “Asıl hedefimiz; bir Türk şirketi olarak burada geliştirdiğimiz teknolojiyi dünyaya yaymak.” diye konuştu.

 

Uluhan, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü olan Bilişim Vadisi’nde düzenlenen törende Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan önce kürsüye çıkmış daha sonra Almanya’dan Türkiye’ye olan yolculuğundan kesitler sunmuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan da törende yaptığı konuşmada Uluhan’ın konuşmasına atfen “Yetişmiş, kendine inanan gençlerimiz olduğu sürece elektrikli otomobilde de dünya ülkeleriyle yarışa gireriz.” demişti.

 

AKINCI BELGESELİ

Konuşmasıyla dikkatleri üzerine çeken Uluhan, Türkiye serüvenini anlattı. Almanya’da doğduğunu, ülkesi Türkiye’ye hasret bir şekilde büyüdüğünü belirterek “Bir akşam babamla oturuyorduk, o zamanlarda sayın Selçuk Bayraktar’ın ekibiyle beraber Akıncı belgeseli çıkmıştı. Bütün mühendislik sürecini takip eden bir belgesel ve sonunda test uçuşu gerçekleşmişti. O zaman aslında karar verdim. Annemle babamla, en önemlisi eşimle de anlaşıp ülkeye gelmeye karar verdim.” dedi.

 

İYİ Kİ GELMİŞİM

Uluhan, daha sonra Bilişim Vadisi’nin Mobilite Hızlandırma Programı’na davet edildiğini kaydederek “Geldik sözleşmeyi imzaladık. Duygular zaten her zaman yoğun biraz da duygusal bir insanım ama bu milli manevi duyguları gerçekten çok aşırı şekilde kalbimde hissetmeye başladım.” dedi. Uluhan, yeni bir sayfa açtığının altını çizerek “O da Türkiye içerisindeki bir sayfa oldu. Yaklaşık bir senedir buradayım. Bugün de diyorum ki iyi ki bu kararı almışım, iyi ki buralara gelmişim. Kendi hayalinin peşinden gitmek isteyen birisi için Bilişim Vadisi gibi ekosistemlerin içerisine girmek olabilecek en güzel şey.” dedi.

 

MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ TETİKLEDİ

Tersine beyin göçünü özellikle Milli Teknoloji Hamlesi’ne yönelik adımların tetiklediğinin altını çizen Uluhan, “Bizim şirket aslında şu anda 12 kişilik bir şirketiz, bu 12 kişinin 6’sı Almanya’da ve İsviçre’de çalışan ve orada doktorasını yapan arkadaşlarımdan oluşuyor. Ben aslında Türkiye’ye yoğun bir mühendis gelişini de görüyorum.” diye konuştu.

 

BATARYALARI GERİ DÖNÜŞTÜRÜYOR

Uluhan, elektrikli araçların sanılanın aksine karbon nötr olmadığını ifade ederek “Bu araçlarda da karbondioksit yayılımı var. Onun en çok kısmı da bataryadan geliyor. Biz de çevresel etkisini azalmak için bu bataryaları geri dönüştürüyoruz. Burada da hedefimiz aslında lityum iyon bataryaları tamamen döngüsel bir sisteme geçirmek. Asıl hedefimiz; bir Türk şirketi olarak Türkiye’de temel atmış bir şirket olarak burada geliştirdiğimiz teknolojiyi dünyaya yaymak.” dedi.

 

TERSİNE BEYİN GÖÇÜ

Bilişim Vadisi Genel Müdürü Serdar İbrahimcioğlu da, Milli Teknoloji Hamlesi ile sivil teknolojiler alanında ulusal ve uluslararası faydalı teknolojileri geliştirecek bir merkez olduğunu ifade ederek “İşte bu merkez sadece Türkiye’deki gençlerimiz için değil aynı zamanda tersine beyin göçünü de sağlayabilecek bir teknoloji ve inovasyon üssü.” dedi.

 

TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜĞÜ

Bilişim Vadisi’nin Türkiye’deki gençler için ilham oluşturmaya çalıştığını anlatan İbrahimcioğlu, “Bu ilhamı oluşturabilmek için de yeni projeler yeni platformlar kuruyor ve bir ekosistem inşa ediyoruz.” diye konuştu. Vadi’nin Türkiye’nin en büyük teknoloji geliştirme bölgesi olduğunu kaydeden İbrahimcioğlu, 300’ün üzerindeki şirketin belli temalarda odaklanarak çalışma gruplarına bölünmüş durumda olduğunu bildirdi.

 

FİKİR TOHUMLARI

İbrahimcioğlu, Bilişim Vadisi’nin temel metaforunun toprak olmak olduğunu ifade ederek “Aslında tohumlarınızı serpebileceğiniz bir toprağa ihtiyacınız var. İşte o fikir tohumlarınızı ekeceğiniz toprak burası Bilişim Vadisi. Bunu burada yeşertebiliriz, bunu burada yaşatabiliriz.” dedi.

 

2021’DE KABUL ALDI

Uluhan, 2021’de Bilişim Vadisi’nin Mobilite Hızlandırma Programı’na kabul edilerek çalışmalarını Vadi’ye taşıdı. Mobilite Hızlandırma Programı ile mobilite ekosisteminin gelişmesine katkı sunmak amacıyla bu alanda faaliyet gösteren ya da proje geliştiren girişimcilere yoğun eğitim ve mentörlük veriyor. Girişimlerin network edinebilmelerini ve çalışma alanları ile ilgili farklı perspektifler edinmelerini sağlamak için 8 hafta boyunca 8 farklı alanda uzman sektör temsilcilerinden teknoloji seminer ve eğitim programları gerçekleştiriliyor.

 

KİMLER YARARLANIYOR?

Programdan; otomotiv sektöründe sıkça kullanılan sensör teknolojileri, süreç iyileştirmeleri adına yapay zekâ uygulamaları, mobility as a service, mikromobility, elektrikli araç, otonom araç gibi trend başlıklarda faaliyet gösteren girişimler ve kullanıcı-araç etkileşimlerini artırmak adına araç içi kullanıcı deneyimi ve kullanıcı verilerinin anlamlandırılması başlıklarında faaliyet gösteren girişimciler yararlanıyor.

 

YER İMKANI

Programa kabul edilen girişimlere, Bilişim Vadisi Kuluçka İşletme Merkezi’nde yer alma imkanı tanınıyor. Böylece girişimler sadece program süresince değil, Bilişim Vadisi’nde yer aldığı takdirde satış ve yatırımcı görüşmelerine devam etme şansına sahip oluyor. Mobilite Hızlandırma Programı’na 2021’de 93 olan başvuru sayısı, 2022’de 859’a çıktı. Her geçen gün ilginin arttığı program 2023’te de devam edecek.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekonomi Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar