29 Mart 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

“Türksat’ın Yetişmiş İnsan Gücüyle Türkiye Uzayda Güçleniyor”

“Türksat’ın Yetişmiş İnsan Gücüyle Türkiye Uzayda Güçleniyor”
  • 18 Mayıs 2022 Çarşamba
  • 1078 kez okundu

Türksat Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, Gençlik Bilişim Şenliği'nde "Türkiye'nin Uzay Yolculuğu"nda Türksat’ın önemine dikkat çekerek, “Uydu tasarım ve yapımı konusunda eğitim alan Türksat’ın yetişmiş insan gücüyle, uydu ve bilişim teknolojilerinde Türkiye, çok hızlı bir gelişme gösterdi” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı'nca düzenlenen 'Gençlik Bilişim Festivali' 16-18 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleştirildi. Festival kapsamında düzenlenen “Türkiye'nin Uzay Yolculuğu" başlıklı panelde gençlere seslenen Genel Müdür Ertok, önemli açıklamalarda bulundu.  Türksat’ın bilgiyi teknolojiye, teknolojiyi ekonomik ve toplumsal faydaya dönüştürmek için çalışan bir kurum olduğuna işaret eden Ertok, uydu ve bilişim teknolojileri alanında Türkiye’nin dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak, ülkemizi yazılım ihraç eden bir ülke konumuna taşımak için çalıştıklarını söyledi. Kurulduğu 2004 yılının hemen ertesinde Ulusal Uydu Programı ve insan kaynağı yetiştirmek konusunda ve kablo hizmetleri alanında yetkilendirilen Türksat’ın, 2006 yılında e-Devlet Kapısının tüm altyapısının ve işletmesi görevini de üstlendiğini anımsattı. Uydu, kablo ve bilişim olmak üzere 3 ana faaliyet alanında köklenen ve sayısız projeye imza atan Türksat’ın 18 yıllık yolculuğunda ilgili alanlarda faaliyet gösteren meslek gruplarının da önünü açtığına işaret eden Ertok, “Özellikle mühendislerimize kendilerini dünyayla yarışır şekilde geliştirmeleri için alan sağladık. Türksat 3A ile başlayarak ve 4A-4B de, 5A ve 5B'de kendi mühendislerinizi göndererek orada eğitim almasını sağladık. Şu anda Türksat’ın 50'nin üzerinde mühendisi uydu tasarım ve yapımı konusunda deneyimi bulunuyor. Bu Türkiye'nin uydu alandaki yetişmiş insan gücünün çok önemli bir kısmıdır. Ve şu anda da teknoloji transfer programı kapsamında uzay teknolojileri alanında eğitim alan Türksat mühendislerinin katkısıyla Türksat 6A’yı en yüksek yerlilik oranıyla üretiyoruz. Türksat’ın söz konusu yetişmiş insan gücüyle, uydu ve bilişim teknolojilerinde Türkiye, çok hızlı bir gelişme gösterdi” diye konuştu.

-“Türkiye, Haberleşme Uydularında En Güçlü Döneminde”

Türksat olarak Türkiye’nin daha önceki uydu çalışmaları ile birlikte 28 yılı aşan uydu işletmeciliği tecrübesine sahip olduğuna da değinen Ertok, 3 ayrı yörüngede şu an toplam 4 adet uydu ile aktif olarak hizmet verildiğini vurguladı. Temmuz ayında 42 derece doğu yörüngesinde hizmete alınacak 5B Uydusu ile bu sayının 5’e, 2023 yılında ise ülkemizin ilk ve tek milli uydusu Türksat 6A’nın hizmete girmesiyle 6’ya ulaşacağını da belirten Ertok, “Haberleşme uydularımızın gücü, kapsama alanı ve sayısı itibariyle Türkiye’nin en güçlü olduğu dönemde bulunuyoruz” dedi.

-Model Uydu Yarışması

Ertok, Türksat’ın yolculuğa başladığı yıldan bu yana özellikle uydu ve bilişim teknolojilerinin dünyada çok hızlı bir gelişme gösterdiğine işaret ederek, “Üniversitelerdeki imkânlar artarken, bir yandan da eskiden çoğu mühendisimizin yetişkinlik çağında tanıştığı bilgisayar teknolojileri ile neredeyse doğduğu günden bugüne hemhal olan bir nesil yetişti. Bugün bu avantajları kabiliyet ve hevesleri ile birleştiren gençlerimiz bizi çok heyecanlandıran işlere imza atıyorlar. Model Uydu Yarışmamız buna şahit olduğumuz organizasyonlardan bir tanesi. 2016 yılından bu yana her sene gerçekleştirdiğimiz Model Uydu Yarışması ilk defa 3 takım ve 18 kişi ile başlayan bir organizasyonken, geçtiğimiz sene pandemi koşullarına rağmen 800 katılımcılı bir yarışmaya dönüştü” diye konuştu. Model Uydu Yarışması ile mühendislik alanında lisans ve yüksek lisans öğrencilerine teorik bilgiyi pratiğe dönüştürme becerisi ve disiplinler arası çalışma tecrübesi kazandırmayı hedeflediklerini anlatan Ertok, bu yarışmalarda yüzlerce gencin bu alandaki heyecanına ve üstün becerisine tanıklık ettiklerini söyledi. Yıllar içinde öğrencilerin projelerde gösterdikleri başarılar sayesinde yarışmanın etaplarına ekstra görevler eklediklerini vurgulayan Ertok, “Türkiye’yi teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke konumuna taşımak artık gençlerimizin devraldığı bir milli görevdir. Sizlerden bu göreve bizlerin de desteği ile sahip çıkmanızı bekliyoruz” dedi.

 

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekonomi Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar