28 Mart 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

’’FRİG VADİSİ TARIM TURİZMİ İLE KALKINACAK’’

O PROJE ADIM ADIM HAYATA GEÇİYOR 

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Han Kaymakamı Murat Ak ile beraber İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce hazırlanan ve önümüzdeki süreçte adım adım hayata geçirilmesi planlanan ‘’Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesi’’ kapsamında düzenlenen çiftçi bilgilendirme toplantısına katıldı. Han İlçesi Gökçekuyu Mahallesinde düzenlenen toplantıda, Eskişehir Orman İşletme Müdür Yardımcısı Ahmet Demir, Han İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali İhsan Söker, KTV Şube Müdürü Hasan ÖZ, Han Ziraat Odası Başkanı Ahmet İyigün, Gökçekuyu Mahalle Muhtarı Mustafa Kurnaz, Projeyi yürütmek amacıyla kurulan S.S.Gökçekuyu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kezban Kurnaz ve çoğunluğu kadınlardan oluşan üyeleri, Projeden Sorumlu İl/İlçe Müdürlüğümüz Teknik Personeli ve ORKÖY kapsamında bulunan Han İlçesi Gökçekuyu, İskankuyu, Kayı, Karaağaç ve Akdere çiftçileri de hazır bulundu.

Söz konusu toplantıda söz alan İl Müdürü Gümüş: “Bu proje ile hedefimiz kırsal bölgede yani Frig Vadisinin Merkezinde bulunan Han İlçesinin tamamı, Seyitgazi İlçesine bağlı 6 mahallemiz ve Çifteler ilçemize bağlı bir mahallemizde bu projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz. Amacımız tarihi değeri nedeniyle çok büyük bir turizm potansiyeli bulunan bu bölgemizde turizmin avantajından faydalanarak çiftçimizin tarımsal gelirini arttırmaktır. Bir başka deyişle turizm ve tarımın birbirini desteklemesini sağlayarak yöre çiftçisinin gelirini arttırmak, yaşam koşullarını iyileştirerek refah seviyesini yükseltmek ve bunun sonucunda yöre insanın yerinde istihdamını sağlayarak köyden kente göçü önlemektir. Nihayetinde geçimini sağlayacak kadar tarımsal gelir elde edemediği için bu güzide topraklarını bırakarak asgari ücret pahasına çalışmak zorunda kalacağını bilse de büyük şehirlere göç etmek zorunda kalan genç çiftçilerimizi tersine göçle köylerine geri döndürüp köylerine, topraklarına sahip çıkmalarını sağlamaktır. Bizi bu projeyi hayata geçirmeye iten çok önemli gerekçelerimiz var. Proje kapsamında hedef bölge olarak seçilen Han ilçemizde ne yazık ki geleneksel tarımsal faaliyetlerden yeterli gelir elde edilemediği için büyük şehirlere göçler yaşanmış ve bunun sonucunda bölge nüfusu son 7 yılda %12, son 20 yılda %50 azalmıştır. Bunun paralelinde mevcut nüfus içerisinde genç nüfus oranı ise maalesef % 8 seviyesine düşmüştür. Hal böyle olunca bölgede arazileri ekip biçecek, hayvanların bakımını yapacak işgücü yokluğu, tarımsal üretimi çok düşük seviyelere indirgemiştir. Maalesef bir çare bulunmazsa yöre çiftçisi sürdürülebilir bir tarımsal gelir elde edemediği için büyük şehirlerebulma umuduyla göç etmeye devam edecektir. Bu şekilde devam ederse önümüzdeki yıllarda İlçede tamamen terk edilmiş köyler görebiliriz. Bu proje, şimdiden birçok gencimizde tersine göçle köylerine geri dönebilecekleri düşüncesi oluşturdu.  Hâlihazırda % 70’i üretim yapılmayan alanlardan oluşan bu proje kapsamındaki 1200 dekarlık arazide,  katma değeri geleneksel olarak üretilen ürünlerden kat kat yüksek olan ve turizme hitap eden lavanta ve üzüm gibi ürünleri üretmeye istekli 65 çiftçimizin %50’si bu kapsamdaki gençlerden oluşmaktadır. Bu alanların katma değeri yüksek lavanta gibi tarımsal ürünlerin üretimi ile değerlendirilmesi ve Frig Vadisinin tarihi değerinden faydalanılarak tarımsal turizmden sürdürülebilir bir gelir elde edilmesi yöre halkının kaderini tersine çevirebilir. Projenin gerçekleşmesi için yaklaşık olarak 6 milyon TL’lik bir bütçe gerekmekte olup kaynak arayışlarımız devam etmektedir. ‘‘dedi.

Toplantıda söz alan Han Kaymakamı Murat Ak ise ‘’Bu projeyi ilçemiz için çok büyük bir fırsat olarak görüyorum. Büyük bir turizm potansiyeli olan Han ilçemizde gelen turistleri ağırlayamıyor ve turizmden yöre halkımıza bir gelir sağlayamıyoruz. İnanıyorum ki bu proje sürekli göç veren ilçemizin kaderini değiştirecektir. Bu proje ile tarım ve turizmin birbirini destekleyerek ilçemizin gelir seviyesinin artmasına büyük katkı sağlayacağını düşünüyorum. Ben Han Kaymakamı olarak bu nedenle ‘Frig Vadisi Ekolojik Köy Projesini’ başından beri destekliyor, bundan sonra da proje paydaş kurumu olarak gereken her türlü desteği vereceğimizi belirtmek isterim. Çiftçilerimizin de bu projeyi sahiplendiklerini görmemiz bizleri çok mutlu etmiştir.’’ dedi.

Toplantıda ORKÖY Projeleri hakkında bilgilendirme yapan Eskişehir Orman İşletme Müdür Yardımcısı Ahmet Demir, Han İlçesine bağlı Gökçekuyu, İskankuyu, Akdere, Karaağaç ve Kayı Mahallelerinin ORKÖY kapsamında olduğunu belirterek bu mahallerde üretim yapan ve uygun şartları taşıyan çiftçilerimizin başvurmaları halinde ORKÖY desteklemelerinden faydalanabileceklerini belirtti. ORKÖY kapsamında 5 dekarlık kapama lavanta bahçelerinin tesisine 3 yıl sonra ödemeli ve %20’si hibeli olmak üzere toplamda 37.000 TL faizsiz kredi sağlandığını belirten EOİ Müdür Yardımcısı Aydemir başvuran her çiftçimizi bu imkandan faydalandırmak istediklerini belirtti.

Proje kapsamında gelinen süreç konusunda katılımcıları bilgilendiren Proje Koordinatörü Hasan ÖZ ise,  Gelinen noktada kıymetli çiftçilerimizin büyük üretme isteği, Sayın İl Müdürümüz, Sayın Kaymakamımız, Sayın Valimizin büyük destekleri ile planlanan faaliyetlerin bir bir gerçekleştiğini; Projenin BEBKA’ya  (Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansına) sunulduğunu ve sonucunun beklendiğini; Projeyi yürütecek Gökçekuyu Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifinin kurulduğunu; Mahallede atıl durumda bulunan eski köy okulunun proje yürütücüsü kooperatife tahsis çalışmalarının başlatıldığını; Proje kapsamında ihtiyaç duyulan en az 1 milyon adet lavanta fidesinin ücretsiz olarak temin edilme çalışmalarının devam ettiğini; üretime başlanması halinde sözleşmeli tarım kapsamında ürünü daha dalında iken değerinde alma garantisi veren ilgili firmaların hazır bulunduğunu; Projenin ajans tarafından uygun görülmesi halinde ekolojik köy için ihtiyaç duyulan tesislerin pilot köy olarak Gökçekuyu Mahallesinde kurulacağını ve Frig Vadisini ziyarete gelecek turistlerin bu köyde ağırlanabileceğini; bu sayede köyde üretilen bütün bitkisel ve hayvansal ürünlerin yerinde ve değerinde pazarlanabileceğini ve ilerleyen dönemlerde ev pansiyonculuğunun da devreye sokularak hedef bölgede büyük bir gelir kapısı oluşturulacağını; projenin 9 paydaş ((İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Eskişehir Valiliği (YİKOB), Han Kaymakamlığı, Orman Bölge Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Anadolu Üniversitesi (Turizm Fak.), Han Ziraat Odası Başkanlığı, S.S. Han Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, S.S. Gökçekuyu Mahallesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi)  işbirliği ile hayata geçirilmesinin planlandığını belirtti.

Toplantı soru cevap şeklinde devam ederek yöre çiftçisinin sorun ve taleplerinin dinlenmesi ve Han Kaymakamı Murat AK, İl Müdürü Ender Muhammed GÜMÜŞ’ün bu sorunların çözülmesi, taleplerin karşılanması için gereken çalışmaların başlatılacağı sözleri ile son buldu.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekonomi Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar