28 Mart 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

SERAMİK SEKTÖRÜNÜN İHRACAT ŞAMPİYONU

SERAMİK SEKTÖRÜNÜN İHRACAT ŞAMPİYONU
  • 14 Mayıs 2022 Cumartesi
  • 1167 kez okundu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, seramik sektörünün gelecek dönemde Avrupa’nın zirvesine yükseleceğini belirterek, “Şu anda seramik sektörü denilince akla İtalya mı geliyor, Almanya mı geliyor? Emin olun bundan 5 sene sonra seramik sektörü denildiğinde akla Türkiye gelecek.” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eczacıbaşı Topluluğunun bu yıl yapmayı planladığı 250 milyon avroluk yatırımın önemli bir ayağını oluşturan Bilecik Bozüyük'teki yeni VitrA Karo tesisinin açılışını yaptı. Varank, buradaki konuşmasında, Eczacıbaşı'nın yatırım, üretim, istihdam ve ihracata sunduğu katkılara değinerek, dünyanın tek çatı altında toplanmış en büyük seramik ve karo üretim kampüsünde yeni tesisin açılışında bulunduklarını bildirdi. Varank, Eczacıbaşı'nın durmadığını, yatırımlarına ve tesislerinin kapasitesini her geçen gün artırmaya devam ettiğini kaydederek, bugün açılan tesiste yenilikçi ve katma değeri yüksek büyük ebatlı karoların üretileceğini aktardı.

SEKTÖRÜN İHRACAT ŞAMPİYONU

VitrA Karo'nun 3 yıldır sektörün ihracat şampiyonu olduğunu ifade eden Varank, yatırımın tamamlanmasıyla 25 milyon avronun üzerinde ilave ihracatı Türkiye'ye kazandıracağını belirtti.

PAZAR LİDERİ

Varank, VitrA'nın Almanya'da üst kategori sınıfında pazar lideri olmasının tam anlamıyla bir başarı hikayesi olduğunu, bu başarının değişime öncülük ederek yakalandığını kaydederek, bu tesiste dördüncü sanayi devriminin temelini oluşturan dijital dönüşümün bütün nimetlerinden faydalanıldığını anlattı.

18 MİLYAR TL YATIRIM

Bakan Varank, son 10 yılda seramik sektörü için yaklaşık 18 milyar lira yatırım tutarına sahip 262 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini, açılışı gerçekleştirilen tesisin de bunlar arasında bulunduğunu söyledi. Türkiye sanayisini hak ettiği seviyeye taşımak için göreve geldikleri günden bu yana gece-gündüz çalıştıklarını dile getiren Varank, bu alandaki çalışmalarından bahsetti.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM

Varank, Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla Türk sanayisinin yeniden şekillendirdiklerini, yerli ve milli üretimi baş tacı etmeye çalıştıklarını kaydederek, "Seramik sektörü ihracatta yerli kaynakları en çok kullanan, ithalata bağımlılığı en az olan sektörlerden bir tanesi. 1 milyar doların üzerindeki ihracatı, oluşturduğu 40 bin doğrudan, 330 bin dolaylı istihdamıyla Türkiye'nin önemli endüstrileri arasında yer alıyor. Peki bu sayılar yeterli mi? Ülkemizin potansiyelini düşündükçe, şahsen alacağımız daha çok yol olduğuna inanıyorum. Örneğin ileri teknolojili malzemeler alanı. Günümüzde refaha ulaşmanın yolu katma değerli üretimden ve katma değeri artırmaktan geçiyor." dedi.

TEKNOLOJİ YOL HARİTASI

Varank, seramiğin uzay ve askeri uygulamalardan, havacılığa ve kızıl ötesi filtrelemeye kadar birçok alanda kullanım imkanına sahip olduğunu belirterek, bu noktada İleri Malzemeler Teknoloji Yol Haritası çalışmalarını yürüttüklerini söyledi.

BÜYÜK İVME

Bu bağlamda iyileştirilmiş ve fonksiyonel ileri seramik malzemeleri, yenilikçi seramik kompozit malzemeleri, yenilikçi ve fonksiyonel seramik toz malzemeleri üretmek için yola koyulduklarını aktaran Varank, "Gerek bu malzemelerin üretilmesi gerekse de bakanlığımızın desteklediği Ar-Ge merkezlerinin etkin çalışmalarıyla seramik sektörünün gelişiminde büyük ivme yakalayacağız." diye konuştu.

AKLA TÜRKİYE GELECEK

Varank, seramik sektörünün geleceğine inandığını ifade ederek, "Bu başarılı sektör önümüzdeki dönemde ileri malzemeler, döngüsel ekonomi ve tasarım noktasında atacağı adımlarla Avrupa'nın zirvesine yükselecek. Şu anda seramik sektörü denilince akla İtalya mı geliyor, Almanya mı geliyor? Emin olun bundan 5 sene sonra seramik sektörü denildiğinde akla Türkiye gelecek. Biz bunu başaracak kabiliyete sahibiz." açıklamasında bulundu.

TEKNOLOJİ ODAKLI SANAYİ HAMLESİ PROGRAMI

Bakan Varank, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı ile uçtan uca anlayışla, Türkiye'de üretilmeyen, ithalata ikame olacak, katma değeri yüksek ürünlerin üretimini desteklediklerini kaydederek, "Mobilite çağrısının sonuçlarını Cumhurbaşkanımız geçtiğimiz hafta ilan etti. Girişimcilerimize ve yatırımcılarımıza bir tavsiyem var: Lütfen Teknoloji odaklı sanayi hamlesi programını takip etmeye devam etsinler. Çağrılar açıldıkça bunlara başvursunlar. Belirlediğimiz 900'den fazla kritik ürünü ve teknolojiyi bu program sayesinde ülkemizde üreteceğiz. Bunda kararlıyız. Elde ettiğimiz sonuçları şimdiden gördüğümüzde mutlu oluyoruz." şeklinde konuştu.

SERAMİK SEKTÖRÜ

Varank, Sınırda Karbon Düzenlemesi Mekanizmasının (SKDM) AB tarafından 2026'da uygulamaya konulacağını anımsatarak, Yeşil Mutabakat Eylem Planı çerçevesindeki çalışmaları seramik sektörünün içselleştirmesi gerektiğini söyledi. Varank, dünyanın karşı karşıya kaldığı büyük sınamaların aşıldığını, mevcut çalkantılı dönemlerin geçici olduğunu belirterek, kararlılıkla yoluna devam edenlerin ve yatırımdan vazgeçmeyenlerin kazançlı çıkacağını vurguladı.

GÜVENLİ LİMAN

Üzen ve can acıtan gelişmelerin farkında olduğunu dile getiren Varank, "Ama son dönemde yaşananlar göstermiştir ki Türkiye bugün artık dünyanın güvenli limanlarından bir tanesidir. Türkiye, jeostratejik konumu, insan kaynağı kapasitesi, planlı sanayi bölgeleri ve ivme kazanan yenilikçilik ekosistemi ile tercih edilen bir ülkedir. Bu bağlamda yatırım yapmak isteyip de 'acaba' diyenlere tekrar tekrar sesleniyorum: Hiç tereddüt etmeyin. Yatırım yapmak için de, kazanmak için de doğru yerde ve doğru zamandasınız. Biz, yatırım teşviklerimiz, Ar-Ge, girişimcilik ve altyapı gibi her türlü desteğimizle yanınızdayız." ifadelerini kullandı.

YETKİN İŞ GÜCÜ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bu tesiste ham maddeden uç ürüne son teknolojiyle donatılmış, yapay zekanın kullanıldığı bir altyapının olduğunu dile getirerek, "Bu gelişmiş altyapı beraberinde nitelikli, son teknolojilere hakim yetkin birgücünün istihdamına da kapı aralıyor. Bizim de son dönemde ortaya koyduğumuz madencilikte katma değerli ürün stratejisiyle de uyumlu bir yatırım. Mevcut madenlerimizi işleyerek onları katma değerli uç ürün olarak piyasaya sunduğumuz bu tür yatırımlarla, madencilikten aldığımız küresel payı daha da artıracağız inşallah. Tesis, toplam enerjisinin yüzde 7'sini yeşil kaynaklardan karşılayacak. Bu rakam inanıyorum ki önümüzdeki yıllarda peyderpey artacak." dedi.

Açılışta, Bilecik Valisi Kemal Kızılkaya, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Topluluğu Üst Yöneticisi (CEO) Atalay Gümrah ile VitrA Karo Üst Yöneticisi (CEO) Hasan Pehlivan da birer konuşma yaptı.

Bakan Varank ve Dönmez, konuşmaların ardından yeni tesiste incelemelerde bulunarak, yetkililerden bilgi aldı.

ÜRETİM KAPASİTESİ 3,5 MİLYON METREKARE ARTTI

VitrA Karo'nun Bozüyük kampüsündeki üretim kapasitesi, yeni tesis yatırımıyla birlikte 22 milyon metrekareden 25,5 milyon metrekareye çıkarken, yurt dışındaki yatırımlarımla birlikte toplam kapasitesi de 30 milyon metrekareye ulaştı. Yatırımla birlikte kampüsteki toplam istihdam 83 artarak bin 80'e ulaştı.

 

 

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekonomi Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar