17 Nisan 2024 Çarşamba
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

1001 Hatim’in belgeseli yapıldı

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi ile İnsani Değerler Uygulama ve Araştırma Merkezibirliğiyle yaklaşık 500 yıldır Erzurum’da sürdürülen 1001 Hatim geleneğinin belgeseli hazırlandı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, şehrin her türlü musibet ve afetlerden korunması amacıyla İslam alimi Pir Ali Baba tarafından başlatılan gelenek, yılın son iki haftası ile bir sonraki yılın ilk iki haftası içerisinde okunan hatimlerle tamamlanıyor.

Toplumsal duyarlılık projeleri kapsamında gerçekleştirilen ve yürütücülüğünü Doç. Dr. Ülhak Çimen’in üstlendiği belgeselin çekimleri, Erzurum il merkezi ve ilçelerinde gerçekleştirildi.

İl Müftüsü Rüstem Can ile İlahiyat Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Fikrullah Çakmak'ın röportajlarıyla desteklenen belgeselin yapımı yaklaşık 3 ay sürdü.

Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı, doğal afetlerin, bireyin ve toplumun değer yargılarını ortaya çıkararak onlara sarılmayı sağlayan bir yönünün olduğunu belirtti.

Bu anlamda toplumsal bir değeri ifade eden Kur’an'ın, bireyin kişiliğine ve kimliğine olumlu yönde katkı sağladığını ifade eden Çomaklı, şunları kaydetti:

"Bu sayede insanlar her türlü şartta ayakta kalmaya çabalar, içinde gizli olan cevherin ve yeteneklerin ortaya çıkmasına gayret eder. 1001 Hatim’in de doğal afetlerin yaşandığı dönemde Pir Ali Baba tarafından hem Kur'an sevgisini aşılama hem de Kur'an'ın koruyucu özelliğini ortaya koymak amacıyla başlatıldığı bilinmektedir. İletişim Fakültemiz ile İnsani Değerler Uygulama ve Araştırma Merkezimizbirliğiyle ortaya çıkan bu eser, böylesine önemli bir geleneği kayda düşmek açısından büyük önem taşıyor. Bu vesileyle belgeselin yapımında emeği geçen bütün mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyor, kadim geleneğin günümüze kadar ulaşmasına katkı sunan herkesi rahmetle ve minnetle anıyorum."

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Kültür-Sanat Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar