29 Nisan 2024 Pazartesi
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Sahurda peynir, iftarda yoğurt

Ramazan sofralarında besleyici ve sağlıklı yiyeceklerine yer açın   

 

Ramazan sofralarında peynir ve yoğurt her yaştan neredeyse herkesin tüketebildiği, sağlıklı ve besleyici yiyecekler olarak öne çıkıyor. Uzmanlar protein ve kalsiyum kaynağı süt ve süt ürünlerinin tüketilmesini, sütle yapılan yemekleri ve tatlıları tavsiye ediyor. 

Beslenme uzmanlarının aktardığı bilgilere göre, uzun süren açlık nedeniyle insan metabolizması yavaşlıyor. Bu nedenle daha az enerji harcanıyor, vücut hareketleri yavaşlıyor. Bu açlık süresinde vücudun kendisini küçültmesi anlamına geliyor. Eğer oruç döneminde de diğer günler kadar ya da daha çok gıda tüketilirse vücut yağlanıyor. Orucun açılmasıyla yemek yedikten sonra üşüme hissi ve ardından uyku isteği ortaya çıkar. Bu aç kalan vücuda hızlı ve fazla miktarda besin girmesiyle kan şekerinin hızla yükselmesi ve ardından hızla düşmesinin yarattığı bir sonuçtur.

Türkiye’nin önde gelen süt ve süt ürünleri markası Teksüt, bu süreci dengelemek adına hem iftar hem de sahur sofralarında süt, peynir, yoğurt ve ayranın eksik edilmemesini öneriyor.  

Dengeli ve sağlıklı beslenmenin anahtarı  

Teksüt Satış Direktörü Murat Keleş Ramazan ayında normal beslenme düzeninden farklı bir düzene geçildiğine, öğün sayısının ve saatlerinin tamamen değiştiğine dikkat çekti. Sütün ve ayranın, içerdiği vitaminlerle tamamlayıcı besin niteliği taşıdığını vurgulayan Murat Keleş, “Ayran terleme ile oluşan tuz ve mineral kaybını önlüyor, böylece vücuttaki sıvı dengesini sağlamaya yardımcı oluyor. Soğuk muhafaza edildiği için de serinletici etkisiyle hem ferahlatıyor hem de rahatlatıyor. Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiriyor. Süt protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissine yardımcı oluyor.” dedi. Keleş, peynir, yoğurt ve özellikle sütün tok tutan özelliğiyle Ramazan’da tercih edilmesinin dengeli ve sağlıklı beslenme açısından fayda sağlayabileceğini söyledi. 

Ramazan sofrasında süt ürünlerine yer açın

Murat Keleş, “sağlıklı ve dengeli bir Ramazan dönemi için; ‘süt, yoğurt, ayran, cacık, peynir, tereyağı gibi süt ve süt ürünlerini ya da süt içeren, sütle yapılan yemek ve tatlıları sofralarınızdan eksik etmeyin” önerisinde bulundu. Keleş ayrıca, süt ürünlerinin başta protein ve kalsiyum olmak üzere yağ, karbonhidrat, çeşitli vitaminler gibi içerikleriyle Ramazan döneminde de benzersiz ve besleyici birer besin öğesi olarak öne çıktığının altını çizdi. 



Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Sağlık Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar