29 Mart 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

KUDUZ, DOĞRU AŞILAMA VE BİLİNÇLENDİRME PROGRAMLARI İLE TAMAMEN ÖNLENEBİLİYOR

KUDUZ, DOĞRU AŞILAMA VE BİLİNÇLENDİRME PROGRAMLARI İLE TAMAMEN ÖNLENEBİLİYOR
  • 28 Eylül 2022 Çarşamba
  • 566 kez okundu

Boehringer Ingelheim Türkiye, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü’nde, kuduz hastalığı konusunda toplumu bilinçlendirmek ve aşılamanın önemine vurgu yapmak amacıyla önemli açıklamalarda bulundu. 

Boehringer Ingelheim, Türkiye, 28 Eylül 2022 – “Tek Sağlık” yaklaşımı ile insan, hayvan ve biyofarmasötikler olmak üzere üçalanında dünyanın ve Türkiye’nin lider araştırma odaklı ilaç şirketleri arasında yer alan Boehringer Ingelheim’ın Hayvan Sağlığı Birimi, 28 Eylül Dünya Kuduz Günü kapsamında kuduz hastalığı ile ilgili önemli bilgiler paylaştı. 

 Kuduz Hastalığı, Dünya Üzerinde Her 10 Dakikada Bir Can Alıyor

 ‘’Zoonoz Viral’’ olarak adlandırılan kuduz; evcil ve vahşi hayvanlarda görülmekte ve hayvandan insana kolayca bulaşabilmektedir. Hastalık kapsamında en büyük tehdidi; aşılanmamış köpekler, kuduz virüsüyle yakın temas sonrasında aşılanmama, kuduz hastalığını taşıyan hayvan ya da insanların toplum içerisinde yer alması oluşturuyor. 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kuduz hastalığını her yıl yaklaşık 59.000 kişinin hayatına mal olmasıyla, dünyanın en ölümcül bulaşıcı hastalıklarından biri olarak kabul ediyor. Kuduz hastalığı tüm dünyada günde 160 kişinin ve her 10 dakikada 1 kişinin yaşamını yitirmesine neden oluyor. Hayatını kaybedenlerin yaklaşık yarısını ise çocuklar oluşturuyor.1 Başta Afrika ve Asyaolmak üzere özellikle gelişmemiş ülkelerde yaygın olarak görülen bir hastalık olan kuduz, aşı ile tamamen önlenebildiği için toplumun aşılanma ile ilgili bilinçlendirilmesi büyük önem taşıyor. 

Kuduz Belirtileri Karşında Zamana Karşı Yarış Oldukça Kritik 

 Kuduz hastalığının belirtileri ortaya çıktıktan sonra, hastalık neredeyse hem hayvanlar hem de insanlar için öldürücüdür. Hayvanlarda en belirgin kuduz işaretleri şiddetli davranış değişiklikleri ve açıklanamayan ilerleyici felç olurken, insanlarda kuduzun ilk bulguları baş ağrısı, ateş, kaygı, karıncalanma veya ısırık bölgesi yakınlarında değişen duyarlılıklar olabiliyor. Kuduz hastalığı hem insanlarda hem de hayvanlarda felçten komaya, daha sonra ölüme neden olabiliyor. 

Bu nedenle kuduz belirtilerinin ortaya çıkması ile zaman oldukça kritik hale geliyor. Uzmanlar, bir insanın ya da evcil hayvanın enfekte bir hayvana temas ettiğinden şüpheleniliyorsa öncelikle yaranın bol su ve sabunla yaklaşık 15 dakika yıkanması sonrasında; %70 alkol/etanol, tentür veya iyot gibi virüsidal tedavi uygulanmasını ve gecikmeden bir doktora danışılmasını öneriyor. 2

Virüsün hızla ilerleyerek ölümlere yol açmasına rağmen, kuduz hastalığının doğru aşılama ve bilinçlendirme programları ile tamamen önlenebilir olması, hastalıkla mücadelede umut kaynağı oluyor. Bu nedenle doğru aşılanma takvimi oldukça önem taşıyor. Aşı, hayvanları korurken hastalığın insanlara taşınmasını engelliyor. Yanı sıra, virüse maruz kalmış insanlara yapılan hızlı müdahalede aşının rolü hayati önem taşıyor. 

“Tüm dünyada etkili ve ölümcül bir hastalık olan kuduzdan korunmanın tek yolu aşı” 

 Hem insan hem de hayvan sağlığını tehdit eden kuduzdan korunmada tek yolun aşı olduğunun altını çizen Boehringer Ingelheim Türkiye Hayvan Sağlığı İş Birim Direktörü Przemyslaw Zielinski, “Tüm dünyada etkili ve ölümcül bir hastalık olan kuduzun tedavisi olmakla birlikte, zaman ve yerinde müdahale önem taşımaktadır. Boehringer Ingelheim Türkiye olarak, kuduz hastalığına karşı kullanılmak üzere ürettiğimiz bir dizi aşımızla; kuduzu önleme alanında ve hastalık mücadelesinde küresel bir lider konumundayız. Toplumda kuduz konusunda farkındalık yaratmak için sürdürülebilir bir çaba göstererek hayvanlarla sıklıkla iletişim içerisinde olan veteriner hekimler, sivil toplum kuruluşları ve hayvan yetiştiricileri başta olmak üzere tüm toplumu bilinçlendirmek üzere çalışmalarımızı düzenli olarak sürdürüyoruz” dedi.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Sağlık Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar