25 Nisan 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Açıkta satılan çaylar tehlike saçıyor

Çay keyfiniz kaçmasın

Tam bir çay ülkesi olan Türkiye, dünya çay tüketiminde lider. Dünya Çay Raporu’na göre yılda yaklaşık 4 kg çay tüketiyoruz. Ancak asıl önemli olan sağlıklı tüketim. MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, hijyen koşullarına uyulmadan merdiven altı üretilen ve açıkta satılan her türlü çaydan uzak durulması gerektiği konusunda uyarıyor.  

Bugün, 21 Mayıs Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Çay Günü. Çay, tüm dünyada sudan sonra en fazla tüketilen içecek konumunda bulunuyor. Hem üretim hem tüketim anlamında tam bir “çay ülkesi” olan Türkiye’de ise çayın ayrı bir yeri var.

Dünya Çay Komitesi'nin hazırladığı rapora göre Türkiye, kişi başı çay tüketen ülkeler listesinde ilk sırada yer alıyor. Dünya Çay Raporu’na göre Türkiye’de yıllık kişi başı çay tüketimi koronavirüs salgını sürecinde daha da artarak son 2 yılda 3,5 kilogramdan 4 kilograma yükselmiş durumda. Tüm bu verilerin, çay aşığı olduğumuzu doğruladığını ifade eden MÜMSAD Yönetim Kurulu Başkanı, Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, yeme-içme kültürümüzde önemli bir yere sahip olan bu lezzetli içeceği sağlıklı koşullarda tüketmenin önemini hatırlattı.

“Bilinen ve güvenilir markalar tercih edilmeli”

Çaylar için kalite ve hijyen koşullarının olmazsa olmaz olduğunu vurgulayan Akdağ, “Hammadde temininden hijyenik üretim süreci ve tüketiciye satılmasına kadar tüm aşamalarda çayın güvenli ve halk sağlığını riske atmayacak şekilde olması gerekir” dedi. Akdağ, şu bilgileri verdi: “Kaliteli hammadde temini, tüm gıdalarda olduğu gibi burada da kilit rol oynuyor. Üretimin her aşamasının tüketicinin güvenliğine uygunluğunu bilmek, biz çay aşıklarının hakkı. Ancak bunun yanıtını açıkta satılan çaylarda bulamıyoruz. Türk Gıda Kodeksi’ne göre çaylar, dökme olarak satılamıyor. Üstelik açıkta satılan her üründe olduğu gibi çayda da ürünün içine farklı maddeler karıştırılması mümkün. Ne kadar süredir, nasıl ve hangi koşullarda saklandığına dair de bilgimiz olmuyor. Dolayısıyla bu tür ürünleri tüketmek sağlık açısından önemli riskler taşıyor. O nedenle her üründe olduğu gibi çok yoğun olarak tükettiğimiz çay konusunda da güvenilir ve ambalajlı markalar tercih edilmeli.”

“Denetimsiz bitki çayları, sağlık için tehlikeli”

Türkiye’de daha çok siyah çay tüketilse de bitki çaylarına olan ilginin de hızla artığını ifade eden Akdağ, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bitki çaylarının güvenli ve etkili bir şekilde tüketilmesi için doğru bitki çeşidinin, doğru miktarlarda seçilmesi çok önemlidir. Örneğin, birçok papatya çeşidi var ve hepsinin görünümü neredeyse aynı olsa da hepsi insan tüketimi için uygun değil. Hıfzıssıhha’nın zehir danışma merkezi kayıtlarında çok sayıda papatya zehirlenmesi vakası var. Bu yüzden, çay konusundaki en temel problemlerden biri olan, kontrolsüz ve herhangi bir denetimden geçmeden tüketicilere sunulan ve tüketici sağlığını tehlikeye atan bitki ve meyve çaylarına dikkat etmeli, güvenli ve etken maddesinden faydalanmak istediğiniz çaylar için bilinen markaların poşetli ve paketli ürünlerini tercih etmelisiniz.”

 

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Sağlık Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar