29 Mart 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Endişeli, Üzgün ve Düşük Motivasyonlu Neden Hissederiz?



Uzman Psikolog Tuğba Masalcı konu hakkında bilgiler verdi.

Benlik saygısı, kendiniz hakkında sahip olduğunuz fikirdir.

Benlik saygısı, kişinin kendine verdiği değer duygusunu, kendisi hakkında fikrini ifade etmek ile birlikte, kimlik duygusu, özgüven, yeterlilik duygusu ve aidiyet duyguları gibi bir dizi faktörü kapsayarak hayatın çeşitli alanlarında önemli bir rol oynar.

Aynı zamanda benlik saygısı kişinin, sevgiyi hak ettiğine inanmayı ve kendi düşüncelerine, hislerine, fikirlerine, ilgi alanlarına ve hedeflerine değer verdiği anlamına gelir. Bu nedenlerden dolayı, düşük benlik saygısına sahip olmak çok ciddi bir sorun olabilir. 

Düşük Benlik Saygısı Nedir?
Düşük benlik saygısı, kendine güven eksikliği ve kendini kötü hissetme ile karakterizedir. Benlik saygısı düşük olan insanlar, kendini, dünyayı ve geleceğini daha olumsuz ve eleştirel görme eğilimindedir. Endişeli, üzgün, düşük motivasyon hissederler. Zorluklarla karşılaştıklarında, onların üstesinden gelip gelemeyeceğinden şüphe duyabilirler. Genellikle yaşamları üzerinde çok az kontrole sahiptirler ve aşırı duyarlı olduğundan başkaları için yaşamayı tercih ederler. Başkaları tarafından kolayca yaralanabilecek, kırılgan bir benlik duygusuna sahiptirler.

Düşük benlik saygısı, anksiyete ve depresyon da dahil olmak üzere belirli zihinsel sağlık sorunlarının oluşmasında rol oynayabilir. Bu nedenle benlik duygunuzu ele almak ve ihtiyacınız olan desteği almak için adımlar atmak önemlidir. Benlik saygınızı geliştirmek zaman alır, ancak düşük benlik saygısının üstesinden gelmek mümkün. 

Benlik saygısını geliştirmeye için yardımcı olacak adımlar:

- İç eleştirilerinizi dinlemeyi bırakın; Eleştirel iç ses, düşüncelerimizi ve eylemlerimizi incitici bir şekilde yargılayan iç gözlemcidir. Bu kötü iç eleştirmen, sürekli olarak kendimiz ve çevremizdeki insanlar hakkında bir dizi olumsuz düşünceyle bizi rahatsız eder. Düşük benlik saygısının üstesinden gelmek için, olumsuz düşüncelere meydan okumanız ve iç eleştirmeninize karşı çıkmanız çok önemlidir. 
-Olumlu, umutlu düşüncelere odaklanmak için her gün biraz kendinize zaman ayırın. İyi olduğunuz küçük şeylere dikkat edin ve onlarla gurur duyun.
- Geçmişte gerçekten zor bir şeyi atlattığınız zamanları düşünün ve kendinize şu anda kendinizi iyi hissetmiyor olsanız bile, bunu atlatacak yeteneğe ve güce sahip olduğunuzu hatırlatın.
-  Zevk aldığınız bir şey yapmak için kendinize zaman ayırın. 
- Her gün sahip olduğunuz otomatik olumsuz düşüncelere dikkat edin. Yararsız düşünceyi olumlu düşünceyle değiştirmek için çalışın. 
- Hatalarınız veya başarısızlıklarınız üzerinde durmaya meyilliyseniz, kendinizi nasıl affedeceğinizi öğrenin.
-  Bugün kim olduğunuzu kabul etmeye çalışın.
- Kendinizi bir arkadaşınız gibi düşünmek faydalı olabilir. Aynı durumda olan, değer verdiğin birine nasıl davranırsın? Çoğu durumda, onlara anlayış, sabır, empati ve nezaket ile yaklaşacaksınızdır. Kendinize de koşulsuz desteği göstermek için kendi kendinizin arkadaşı olabilirsiniz.
-Kendinize değer vermeniz için size koşulsuz destek sunabilecek biriyle duygularınızı paylaşın. Bu bir arkadaş, aile üyesi olabilir, terapist olabilir.

Bilmeniz gereken en önemli nokta; Kendine güven ve benlik saygısı, kendine saygı üzerine kuruludur. Her ne olursa olsun, kendi ilkelerinizle uyumlu bir hayat yaşarsanız, kendinize saygı duymanız, kendinize güvenmeniz ve hatta hayatta daha iyisini yapmanız için önünüzde hiçbir engel yok demektir. Kendinize olan güveninizi artırmaya çalışırken temel ilkelerinizi düşünmek ve bu ilkeleriniz doğrultusunda hareket etmek önemlidir

Son olarak ise, kendiniz hakkında iyi hissetmek için kendinize karşı dürüst olduğunuzdan ve eylemlerinizin sözlerinizle uyumlu olduğundan emin olun.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Sağlık Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar