29 Mart 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Yedinci Ulusal Antarktika Bilim Seferi Başarıyla Tamamlandı

Türkiye Cumhuriyetinin yüzüncü yılında, Yedinci Ulusal Antarktika Bilim Seferi (TAE VII) Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uhdesinde, TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda ve Prof. Dr. Burcu Özsoy’un sefer koordinatörlüğünde 30 Ocak - 4 Mart 2023 tarihleri arasında başarı ile tamamlandı.

Seferde saha çalışmasında yer alan 19 kişilik araştırma ekibi İstanbul Havalimanı’ndan başlayarak önce Güney Amerika Kıtasına oradan da Antarktika Kıtası’nın en kuzeyindeki King George Adası’na 4 farklı uçak ile yaklaşık 15 bin kilometre yol kat ederek ulaştı. Adaya vardıktan sonra 80 metrelik Betanzos isimli gemiye geçen ekip, 2 Mart tarihine kadar gemi ile Güney Okyanusu içerisinde Antarktika Yarımadası’nın batı kıyılarında seyir gerçekleştirdi. Ekip, Horseshoe Adası’nda Türk Bilimsel Araştırma Kampı’nda yaptığı çalışmaların yanı sıra Dismal Adası ve King George Adası’nda da bilimsel çalışmalar gerçekleştirdi. Livingston ve Greenwich adaları gibi farklı bölgelere de uğrayan ekip, toplamda 8 farklı yabancı bilim istasyonunu da ziyaret ederek, ikilibirlikleri kapsamında çalışmalar gerçekleştirdi.

Sefer boyunca gündüzleri 0 derece ortalama sıcaklıkta çalışma fırsatı bulan ekip, küresel iklim değişikliği başta olmak üzere birçok araştırma konusunda farklı veriler topladı. Sefer başlangıcında Türkiye Cumhuriyeti Santiago Büyükelçisi ve Sefer koordinatörü de ekibe Antarktika’da eşlik etti ve uluslararası temaslarda bulunarak ülkemizin kutup çalışmalarının dünyaya tanıtılmasında ve ikilibirliklerinin arttırılmasında önemli rol oynadı. Ayrıca sefere bu yıl ilk kez 2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri yarışması kapsamında birinci olan ekibin üç öğrencisi de katılarak projelerini Antarktika’da uygulama fırsatı elde ettiler.

Kıtadaki GNSS(Konum Belirleme Sistemi) ve meteorolojiden oluşan 4 otomatik veri istasyonunun da bakım ve tutum çalışmaları gerçekleştirildi ve kış koşullarına hazırlandı. 3 modülden oluşan Türk Bilimsel Araştırma Kampı’nın da bakımı yapılarak bir modüle yeni güneş panelleri bağlantısı gerçekleştirildi. Seferde yer bilimlerinden yaşam bilimlerine, fiziki bilimlerden sosyal-beşeri bilimlere kadar birçok araştırma, 18 proje kapsamında yürütüldü. Kıtadan alınan buz, su, kar, kayaç, yosun, liken gibi birçok bilimsel örnek Türkiye’deki araştırma laboratuvarlarına incelenmek üzere getirildi.

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Magazin Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar