18 Nisan 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Toplumsal Cinsiyet ve Medya Algısını kaleme aldılar

Toplumsal Cinsiyet ve Medya Algısını kaleme aldılar
  • 23 Kasım 2022 Çarşamba
  • 651 kez okundu

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal editörlüğünde yayımlanan ‘Toplumsal Cinsiyet ve Medya Algısı’ kitabı raflardaki yerini aldı. Kitabın giriş yazısını yazan Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bütüncül bir bakış açısıyla hem toplumsal cinsiyet hem de medyanın bunu nasıl ele alması gerektiğiyle ilgili ciddi bir referans kitabı olduğunu belirtti. Tarhan; “Ortada bununla ilgili söylenen söz çok ama mesela toplumsal cinsiyetten ne anladığımızı bilmiyoruz ve bu konuda medyada birçok algı farklarıyla olgu farklarına çok rastlıyoruz.” dedi.

İçerisinde farklı disiplinlerden oluşan ve alanında uzman birçok yazarın katkılarıyla oluşan ‘Toplumsal Cinsiyet ve Medya Algısı’ eseri DER Yayınlarından çıktı. 

Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Toplumsal cinsiyetten ne anladığımızı bilmiyoruz”

‘Toplumsal Cinsiyet ve Medya Algısı’ kitabının bütüncül bir bakış açısıyla hem toplumsal cinsiyete hem de medyanın bunu nasıl ele alması gerektiğiyle ilgili ciddi bir referans kitabı olduğuna değinen Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Aylin hocanın koordinatörlüğünde ‘Toplumsal Cinsiyet ve Medya Algısı’ kitabı çok ihtiyaç olan önemli bir çalışmadır. Büyük bir ihtiyaçtır, büyük bir boşluğu dolduruyordu. Ortada bununla ilgili söylenen söz çok ama mesela toplumsal cinsiyetten ne anladığımızı bilmiyoruz ve bu konuda medyada birçok algı farklarıyla olgu farklarına rastlıyoruz. Algılar farklı, olgular farklıdır. Biz bu olguların içerisindeki klinisyen olarak medyanın akademisyenlerle birlikte bu konuyu ele aldık. Aralarında hekim, psikiyatrist, iletişimci ve sosyolog olan meslek gruplarımız var. Hepsi bütüncül bir bakış açısıyla hem toplumsal cinsiyete hem de medyanın bunu nasıl ele alması gerektiğiyle ilgili ciddi bir referans kitabı olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal: “Konu ile ilgili kavramsal olarak bir çerçeve çizilmesine ihtiyaç vardı”

Kitabın tamamen kendine özgü başlıklardan oluştuğundan bahseden Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, içerik hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

Ünal; “İçerisinde farklı disiplinlerden oluşan 15 yazarın katkısıyla oluştu diyebiliriz. Bu çalışmayla ilgili özellikle Üsküdar Üniversitesinde ‘Toplumsal Cinsiyet ve Medya Algısı’ kitabı çok önemliydi. Konu ile ilgili kavramsal olarak bir çerçeve çizilmesine ihtiyaç vardı. Bu ihtiyaca yönelik olarak hazırladık diyebiliriz. ‘Toplumsal Cinsiyet ve Medya Algısı’ kitabında toplumsal cinsiyet ile medya etkileşimi, sosyolojik ve iletişim bakış açısıyla birlikte psikiyatri bakış açısıyla ele alınıyor. İçerisinde pek çok konu var. Bu kitabın oluşmasında Prof. Dr. Nevzat Tarhan hocamızın çok büyük desteği, motivasyonu ve katkısı oldu. Bizler bu sayede bir araya gelebildik. İçerisinde toplumsal cinsiyet rolleri, bu rollerdeki aile etkisi ve bunun çocuklara yansımaları, toplumsal cinsiyetle ilgili alternatif medyada nelerin yer aldığı, alternatif medyada kadın platformları buradaki ayrımcılık karşıtı medya politikaları ve hatta aslında orijinal olarak söyleyebileceğim kadın kıskançlığı ya da Sindirella dediğimiz bir başlık da yer alıyor.” dedi.

Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal: “Kitap çok boyutlu ele alınan içeriklerden oluşuyor”

Kitabın kendine özgü başlıklardan oluştuğunu belirten Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal, “Medyada intihar haberlerinin veriliş şekli var. Sağlık alanında toplumsal cinsiyet görünümlerini, örneğin Siberkondri gibi yeni nesil dijital hastalıklarda da kadın ve erkek arasındaki farklılaşmaları ele aldık. Yeni medya platformlarında kadınların güzellik algısı, beden algısı, hatta iletişim bakış açısına da yer verdiğimiz animasyon ve çizgi filmlerde toplumsal cinsiyet rolleri de kitapta yer alıyor. Dolayısıyla kitabın çok boyutlu ele alınmış orijinal içeriklerden ve başlıklardan oluştuğunu söyleyebiliriz.” ifadelerini kullandı.

Toplumsal Cinsiyet ve Medya Algısı kitabının içerisindeki bazı bölümlerin karekod ile desteklendiği görülüyor. Kavramsal tanımlamalar ile başlayan kitabın önsözünde Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın şu ifadeleri yer alıyor:

“Bu konularda doğru ve kanıta dayalı bilgilere çok ihtiyaç olduğu ortaya çıktı. 15 uzman ile birlikte bağlantılı konuları ele aldık. Kavram kargaşasını gidermeye çalıştık. Görüldüğü gibi doğumda atanan cinsiyete ‘Biyolojik Cinsiyet’, sosyolojik olarak atanan cinsiyete ‘Toplumsal Cinsiyet’, Cinsel tercihe de ‘Cinsel Yönelim’ demek konuyu daha anlaşılır yapmaktadır. Bilim ‘sorgulanabilirlik ve yanlışlanabilirlik’ metodolojisi ile hakikati aramaktadır. Bizler bu karmaşık, doktrinize ve politize olmuş konularda bilimsel tespitlerimizi toplamaya çalıştık. Eleştiri ve geri bildirimlere açık olduğumuzu ifade etmek isterim.”

Prof. Dr. Nevzat Tarhan ve Doç. Dr. Aylin Tutgun Ünal editörlüğünde yayımlanan kitaba Uzman Klinik Psikolog Ayşe Şahin, Sosyolog Zeynep Merve Türkoğlu, Uzman Psikolog İlayda Tüter, Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Barış Önen Ünsalver, Doç. Dr. Hacer Aker, Dr. Öğr. Üyesi Yıldıray Kesgin, Yeni Medya Uzmanı Yücel Ekinci, Yüksek Lisans öğrencisi Halide Nur Karadeniz, Yüksek Lisans öğrencisi Miray Şengül, Yüksek Lisans öğrencisi Imane Abahri, Yüksek Lisans öğrencisi Fatih Emrah Erdoğan, Yüksek Lisans öğrencisi Burak Altınok ve Yüksek Lisans öğrencisi Furkan Tarık Aydın katkı sundu.

Disiplinlerarası bakış açılarının bir araya geldiği kitap raflarda yerini aldı!

Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın önsöz ve girişini yaptığı kitapta katkısı bulunan isimler ve konu başlıkları ise şöyle:

  

Nevzat Tarhan: “Giriş”

Ayşe Şahin: “Toplumsal Cinsiyet Rollerinde Aile Etkisi ve Çocuk”

Zeynep Merve Türkoğlu: “Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Bağlamında Toplumsal Roller”

Halide Nur Karadeniz: “Alternatif Medyada Kadın Platformları”

Yıldıray Kesgin: “Türkiye’de Kadına Yönelik Ayrımcılık Karşıtı Medya Politikaları: T24 Örneği”

Hacer Aker: “Kadın Kıskançlığı ya da Sindirella”

Barış Önen Ünsalver: “Medyada İntihar Haberlerinin Veriliş Biçimi ve Kopya İntiharlar”

Aylin Tutgun Ünal: “Cinsiyet Eşitliği Çalışmalarında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planları: Üsküdar Üniversitesi Örneği”

Yücel Ekinci: “Sağlık Alanında Toplumsal Cinsiyet Görünümleri: Sağlık Okuryazarlığı ve Siberkondri İlişkisinde Kadın ve Erkek Farklılıkları”

Miray Şengül: “Yeni Medya Platformlarında Kadınların Güzellik Algısı”

İlayda Tüter: “Sosyal Medyada Beden Algısı ve Kilo Utandırması: Bedenin Dijital İnşası”

Imane Abahri: “Animasyon ve Çizgi Filmlerde Toplumsal Cinsiyet Rolü Tasviri”

Fatih Emrah Erdoğan: “Medyada Kadın: Haber Gündemi mi, Gündem Haber mi?”

Burak Altınok: “Spor ve Spor Medyasında Kadın”

Furkan Tarık Aydın: “Kadın ve Siyaset”

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Magazin Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar