19 Nisan 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

SİYASETİN DE BİR EDEBİ AHLAKI OLMALI

SİYASETİN DE BİR EDEBİ AHLAKI OLMALI
  • 23 Haziran 2022 Perşembe
  • 822 kez okundu

BAKAN KİRİŞCİ: “BİZ BU MÜCADELEYİ VERİRKEN BİR PARTİNİN GENEL BAŞKANININ BUNLARIN HİÇBİRİNİN OLMADIĞINI SÖYLEMESİ ESEF VERİCİ”

"İHA'LARI YANGIN DAHA ÇIKMADAN KULLANAN İLK ÜLKE OLDUĞUMUZU İFTİHARLA İFADE ETMEK İSTERİM" 

Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci,  Marmaris'teki orman yangınının söndürülmesi için gerek tam donanımlı hava araçları gerekse özel birliklerle büyük bir mücadele yürütüldüğünü belirterek "Siyasetin de bir edebi, ahlakı olmalı. Biz burada bu mücadeleyi verirken bir partinin genel başkanının kalkıp grup toplantısında bunların hiçbirinin olmadığını, bu envanterin olmadığını söylüyor olması gerçekten esef verici, üzüntü vericidir" dedi.

A Haber yayınına Marmaris'ten telefonla bağlanan Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, bölgede devam eden orman yangınının söndürülmesi amacıyla yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi.

"YANGIN BÜYÜK ÖLÇÜDE KONTROL ALTINDA"

Dün gece 20.00 itibarıyla başlayan ancak havanın kararması üzerine yer ekipmanları ile devam eden yangın söndürme çalışmalarını, sabah 06.00'dan itibaren 20 helikopter ve 14 uçakla sürdürdüklerini bildiren Kirişci, "Büyük ölçüde de yangın kontrol altına alındı ama hala tabii ki müdahale edilmesi gereken bölümler var. Yaklaşık 200 hektarı aşan bir alanda bu yangının tahribat verdiğini görüyoruz. Ama gerek hava araçlarımız, gerekse de yer araçlarımızla mücadelemiz devam ediyor. 1600'ün üzerinde de başta Orman Genel Müdürlüğümüzün çalışanları olmak üzere farklı kamu kurum ve kuruluşların çalışanlarıyla birlikte sahada da birbirliği ve dayanışma içerisinde söndürme faaliyetlerimiz sürüyor" diye konuştu.

Yangının kontrol altına alınması sonrası soğutma çalışmalarının başlayacağını vurgulayan Bakan Kirişci,  "İnşallah zayiatsız bir şekilde bu orman yangınını da tamamlamış olacağız ve söndürmüş olacağız" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, yangının çıkış nedenlerinin belirlenmesi için çalışmaların sürdüğünü dile getirerek şunları söyledi:

"Tabii yangının, akşamın kararmasıyla birlikte gündeme gelmiş olması, saat 20.00 sıralarında yangının başlamış olması akla belki bazı kuşkuları getiriyor ama Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu ile birlikte Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda bu çalışmaları önce kendi merkezimizden, daha sonra da bizzat buraya gelerek, takip etme imkânı bulduk. Tabii şu aşamada elimizde herhangi bir bulgu, herhangi bir delil yok, ama ilgili birimlerimiz bu konuya ilişkin çalışmalarını sürdürüyorlar. Bizim Bakanlık olarak odaklandığımız yegâne şey, herhangi bir can zayiatı olmadan ve ormanın içindeki varlıklara da gelebilecek zayiatı minimum seviyede tutarak bu süreci tamamlamak. O da çok şükür çok koordineli bir şekilde, sahada da özellikle AFAD'ın koordinasyonunda başarılı bir şekilde sürüyor."

Tarım ve Orman Bakanlığı teşkilatının son bir yıllık süreçte de bilgi ve birikimini artırdığına işaret eden Kirişci,  "Kurumsal olarak da 183 yıllık bir geçmişi var, bunu da arkamıza alarak bu çalışmaları sahada yürüttük, yürütmeye devam edeceğiz" dedi.

Bakan Kirişci öte yandan, Muğla ve Datça ilçesindeki yangınların da kontrol altına alındığını, bir bölümünün de söndürüldüğünü bildirdi.

SİYASETİN DE BİR EDEBİ AHLAKI OLMALI

Orman yangınıyla ilgili sosyal medyadaki bilgi kirliliğine ve alevlerle mücadelede devreye sokulan hava araçlarıyla ilgili tartışmalara tepki gösteren Bakan Kirişci, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Geçtiğimiz yıl 3 uçağımız, 39 helikopterimiz, 4 İHA'mız vardı; şu anda envanterimizde 20 uçak, 55 helikopter, 8 İHA'mız var. Artı, bunlara ilave olarak bizim akıllı sistemleri de dikkate alarak, onlardan gelen verileri de analiz ederek karar veren bir yapay zekâ uygulamamız var, bu da hayata geçti. Bunlardan ayrı olarak da bir nevi ormanın özel harekâtçısı olarak nitelendirilebilecek, sayıları 462 civarında olan özel birliğimiz de var, özel ormanla mücadele ekibimiz de var, onları da bu vesileyle söyleyelim. Ama şunu mutlaka belirtmemiz gerekir, yani siyasetin de bir edebi, ahlakı olmalı. Bunu ben çok önemsiyorum. Yani kalkıp bu kadar önemli hazırlıklar yapmış, kendi envanterini her bakımdan zenginleştirmiş bir Tarım ve Orman Bakanlığı ve bu Bakanlığın Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde atmış olduğu bu adımları önemsizleştirmek, değersizleştirmek ve tabir yerindeyse bir yalan makinesiyle sanki bunlar yapılmamış gibi bir takdim içerisinde olmak yani bu siyasetin ahlakına asla uymayan, sığmayan hadiseler. Biz burada bu mücadeleyi verirken bir partinin genel başkanının kalkıp grup toplantısında bunların hiçbirinin olmadığını, bu envanterin olmadığını söylüyor olması gerçekten esef verici, üzüntü vericidir. Artık bunu milletimizin takdirine bırakıyoruz. Burada en azından gelip 1 saat geçirmelerini ben onlara tavsiye ederim. Havada ne kadar uçak ve ne kadar helikopter bu manada sorti yapıyor ve bu manada aşağıdaki yangını söndürmek için mücadele ediyor."

Yer ekipmanlarıyla da yangın söndürme çalışmalarına destek sağlandığına işaret eden Bakan Kirişci, "Yer araçlarımız, arazözlerimiz, dozerlerimiz, bütünmakinelerimiz ve 1600'ün üzerinde de farklı konumlarla beraber Orman Genel Müdürlüğümüzün tecrübeli ekibi birlikte bu mücadeleyi veriyor. Yani bu insanların emeğine de saygısızlık, bu ülkeye de haksızlık. Artık bu dezenformasyon dediğimiz hadiseden bu aziz millet çok çekti, artık yeter diyoruz biz. Tamam, güneş balçıkla sıvanamaz, ne yaparlarsa yapsınlar bizim bu atmış olduğumuz adımları asla gölgeleyemezler. Çünkü burada bu millet, bu aziz millet bunların hepsini görüyor ve gördü. Dün geceden beri de biz buradaki vatandaşlarımızla da birlikteyiz ve bu birlikteliğimiz de bu yangın sönene kadar da devam edecek inşallah." ifadelerini kullandı.

ORMAN YANGINLARIYLA MÜDAHALEDE YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ

Çıkan orman yangınlarının tespit edilmesinde kullanılan son teknolojiyle ilgili bilgi veren Bakan Kirişci, bu amaçla devreye sokulan yapay zekâ ile ilgili de şunları kaydetti:

"Bu da teknolojinin verdiği bir imkân. İHA'lar ve bizim kulelerimizde, iki tip kulelerimiz var bunların özellikle akıllı olanları 360 derece kamera sistemine sahip. Gerek kulelerimizden, gerekse de bu bölgede sürekli bilgi toplayan ve görüntü kaydeden İHA'larımız üzerinden almış olduğumuz bir sinyal üzerine bizim bütün teşkilatımız harekete geçti. Biz de dün itibarıyla önce Ankara'daki merkezimizde, daha sonra da Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda doğrudan olay mahalline gelerek burada bu çalışmalarımızı yine aynı şekilde bu İHA görüntüleriyle tabiri yerindeyse saniye saniye ve kare kare takip etme imkânı bulduk. Bu teknoloji artık Türkiye'de var ve bu teknolojiyi özellikle İHA'ları bu yangınla ilgili, yangın daha çıkmadan kullanan ilk ülke olduğumuzu da gururla, iftiharla ifade etmek isterim. Bunu da bu aziz milletin ziyadesiyle hak ettiğini ve bu hak ettiği bu teknolojiyi de Tarım ve Orman Bakanlığı olarak, Orman Genel Müdürlüğümüzün kullandığını bir kez daha aracılığınızla vurgulamak isterim."

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekoloji Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar