20 Nisan 2024 Cumartesi
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

BAKAN KURUM ATATÜRK HAVALİMANI’NA İNŞA EDİLECEK MİLLET BAHÇESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPTI

BAKAN KURUM ATATÜRK HAVALİMANI’NA İNŞA EDİLECEK MİLLET BAHÇESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA YAPTI
  • 18 Mayıs 2022 Çarşamba
  • 869 kez okundu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Başkent Millet Bahçesi'nde Atatürk Havalimanı’na yapılacak millet bahçesine ilişkin basın açıklamasında bulundu.

Atatürk Havalimanı'na yapılacak millet bahçesine ilişkin açıklamaları şaşkınlık ve hayretle izlediklerini söyleyen Bakan Murat Kurum, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da milletin talepleri doğrultusunda projelerine devam edeceklerini bildirdi.

Bakan Kurum, millet bahçesinin 1900'lü yıllarda Türkiye'nin ilk havalimanı olarak hizmete giren toplamda 8,5 milyon metrekarelik bir alanda olduğunu hatırlattı.

Atatürk Havalimanı iken burada yaşanan trafik problemi, hava ve gürültü kirliliği nedeniyle milyonlarca vatandaşın rahatsızlığını dile getirdiğini anlatan Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ortaya koyduğu büyük Türkiye vizyonu kapsamında İstanbul Havalimanı'nın yapıldığına işaret etti.

Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Atatürk Havalimanı'nın bir pistinin acil durumlar için kullanılmak üzere bırakılıp, İstanbul'a toplamda 5 bin metrekare yeşil alan kazandırılacağı müjdesini milletle paylaştığını anımsattı.

Bu kapsamda projeleri hızlı bir şekilde başlattıklarını belirten Kurum, projenin hem şehircilik hem çevre açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Şehrin içindeki havalimanlarının taşınmasına ilişkin dünyadan örnekler veren Kurum, "Gerek iklim değişikliğiyle mücadele gerek doğa gerek çevre açısından da bu tesislerin taşınması çok çok önemli. 2018 yılında Atatürk Havalimanı'nın İstanbul Havalimanı'na taşınmasıyla birlikte veriler yüzde 30-40 buradaki trafik yoğunluğunun azaltıldığını söylüyor. Yine karbondioksit emisyonlarına baktığınızda 2018 yılında 1 milyon ton karbondioksit emisyonu varken, şu an 75 bin tona düşmüş yani yüzde 10'un da altına düşmüş durumda." ifadelerini kulandı.

Meselenin çevre ve doğa meselesi olmadığını belirten Kurum, Başkent Millet Bahçesi'nde, açılıştan bugüne milyonlarca insanın, gençlerin, çocukların vakit geçirdiğini, bisiklete bindiğini, yürüyüş yaptığını söyledi.

Bakan Kurum, "Atatürk istismarı yapanlara buraya gelip Ankara'daki Başkent Millet Bahçesi'ni gezmelerini tavsiye ediyoruz. İşte Atatürk'ün bize emanet ettiği tüm eserler burada. Bunlar korunuyorlar, geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımıza da inşallah en güzel şekliyle aktaracağız." diye konuştu.

"Günde 1 milyondan fazla vatandaşın ziyaret edecek"

Şehir merkezinde kalmış 17 stadyumu, yenilerini yaparak şehir dışına taşıdıklarını, Ankara, İstanbul'da şehrin en kıymetli yerlerindeki yürüme mesafesindeki alanları milletin hizmetine açtıklarını anlattı.

İstanbul Atatürk Havalimanı'nda yapılacak millet bahçesinin alanında dünyada sayılı yerler arasında yer alacağına dikkati çeken Kurum, günde 1 milyondan fazla vatandaşın ziyaret edeceği mekanın İstanbul'un cazibe merkezi haline geleceğini söyledi.

İstanbul'un bir deprem bölgesi olduğunun altını çizen Kurum, olası afet durumunda burasının toplanma alanı vazifesi göreceğini de aktardı. Nerede bir afet olsa milletin yanında olmaya gayret gösterdiklerini, milletin ihtiyacı neyse orada olmaya çalıştıklarını anlatan Kurum, "Onlar alışık olmadığı için, depremde selde heyelanda başka konuları konuştuğu için, başka amaçları olduğu için bizi anlamalarını da açıkçası beklemiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

İstanbul'da yapılacak millet bahçesinin alanında dünyada sayılı yerler arasına gireceğini ifade eden Kurum, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrifleriyle ilk fidanları toprakla buluşturacaklarını ve bu kapsamda 132 bin 500 fidanın Atatürk Havalimanı'nda yapılacak millet bahçesine dikileceğini bildirdi. Kurum, "Biz bu noktada hem çevre açısından hem doğa koruma projesi açısından projelerimizi yapmaya azimle, kararlılıkla devam edeceğiz." dedi.

İklim değişikliğiyle mücadele, döngüsel ekonomi ve yeşil kalkınma anlayışı çerçevesinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ortaya koyduğu 2053 vizyonu çerçevesinde yatırımları yapmayı sürdürdüklerini ifade eden Kurum, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Milletimizle birlikte yol yürümeye Sayın Cumhurbaşkanı'mızın liderliğinde devam edeceğiz ve inşallah Atatürk Havalimanı'nı 85 milyonun bahçesi olacak şekilde 7'den 70'e tüm vatandaşlarımızın burada birlik beraberlik ruhu çerçevesinde yaşayacağı, buradaki yeşil alanlarda hoş vakit geçireceği bir alan haline getirmeye devam edeceğiz. Ben bu noktada millet bahçemizin, Atatürk Havalimanı'nda yapacağımız yeşil koridorumuzun, ekoloji koridorumuzun, İstanbul'umuza 85 milyonluk büyük Türkiye ailesi ne hayırlı olmasını diliyorum."

Kurum, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Atatürk Havalimanı'na yapılacak millet bahçesinde yeşil alanların ne kadar olacağı, ne kadar ağaç dikileceği sorularına karşılık Kurum, alanın tamamına yeşil alan denilebileceğini belirtti. Yürüyüş yollarının dahi doğal malzemelerle yapılacağını dile getiren Kurum, "Alanın ilk etapta 5 milyon 36 bin metrekaresini yapıyoruz ki buranın da yüzde 95'i yeşil alan olacak. Çocuklarımızın oynayacağı alanlar ve bisiklete bineceği alanlar... Burada şölenler yapacağız. Gençlerimiz bu alana gelecekler hep birlikte konserler düzenleyeceğiz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anacağız. Oradaki müzemizde çocuklarımız Türkiye'nin ilk havalimanındaki uçaklarımızı, oradaki pilotlarımızın hikayelerini öğrenecekler. Oradaki tüm limanlar kalıyor. Atatürk Havalimanı yıkılıyor diye bir algı peşindeler. Atatürk Havalimanı yıkılmıyor, aksine Atatürk Havalimanı milletimize armağan ediliyor. Atatürk Havalimanı inşa ve ihya ediliyor." şeklinde konuştu.

Kurum, projeyi her detayıyla düşündüklerini, karbondioksit emisyonlarının sıfıra indirileceği yeşil bir koridorun oluşturulması adına tasarladıklarını belirterek, söz verdikleri gibi Cumhuriyet'in 100. yılında bu projeyi millete armağan edeceklerini bildirdi.

 

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Ekoloji Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar