27 Nisan 2024 Cumartesi
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Tazelenme Üniversitesi III. Yaşlılık Zirvesi’nde bir araya geldi

Anadolu Üniversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Birimi’nin 18-24 Mart Yaşlılara Saygı haftası kapsamında düzenlediği “III. Yaşlılık Zirvesi” Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Yunus Emre Salonunda gerçekleştirildi. Programa başta Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal olmak üzere çok sayıda kişi katılım gösterdi.

İki oturum şeklinde gerçekleşen programın birinci oturumunun moderatörlüğünü Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Birimi Müdürü Doç. Dr. Emre Birinci yaparken, ikinci oturumun moderatörlüğünü ise Yunus Emre Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Sevda Er yaptı.

Rektör Erdal: “Yaşlılarımızın öğrettiği her şey çok önemli”

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal III. Yaşlılık Zirvesi’nin açılışında şunları söyledi: “Bir çocuğun ailesindeki büyüklerle birlikte büyümesi, onların hikâyelerini dinlemesi, geleneklerimizi onlardan öğrenmesi, gelenek, görenek ve bilgi birikimlerimizin geçmişten geleceğe aktarılması açısından çok gerekli. Yaşlılarımız yaşayan, gören, deneyimleyen insanlar dolayısıyla onların öğrettiği her şey çok önemli. Büyüklerimizin daha huzurlu ve daha sağlıklı yaşamalarını sağlamak hepimizin sorumluluğu ve biz de Anadolu Üniversitesi olarak Tazelenme Üniversitesi ile Türkiye çapında güzel bir örnekle bunu gerçekleştirmeye çalışıyoruz.”

Doç. Dr. Birinci: “Tazelenme Üniversitesi 7 farklı üniversitede faaliyet yürütmekte”

Tazelenme Üniversitesi’nin faaliyetlerinden söz eden Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Birimi Müdürü Doç. Dr. Emre Birinci, konuşmasında şunları söyledi: “Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı 2023 verilerine göre Türkiye’de yaşlı nüfusun toplam nüfus içindeki oranı %10.2 ile ilk kez cumhuriyet tarihinde çift haneli rakamlara çıktı. Nüfusun yaşlanması bir başarı olarak kabul edilir. 2018 yılında ilkini gerçekleştirdiğimiz yaşlılık zirvesinin bugün üçüncüsünü gerçekleştiriyoruz. Geçen zaman içerisinde yaşlılık konusunda farkındalık yaratmaya, ileri yaştaki vatandaşlarımızın hayatlarına dokunmaya ve katkı sunmaya devam ediyoruz. Üniversitemiz bünyesinde 2019 yılında kurulan 60+ Tazelenme Üniversitesiyle birlikte öğrencilerimizin bilgi, beceri ve yeteneklerini geliştirerek kaliteli ve başarılı yaşlanmanın temelini atmalarını sağlamaktayız. Öğrencilerimiz nöroloji, psikoloji, ağız ve diş sağlığı, arkeoloji, hukuk, İngilizce gibi teorik derslerinin yanı sıra beyin egzersizleri, tango, sirtaki, yoga, işaret dili gibi uygulamalı dersler almakta. 4 yıl süren ve herhangi bir sınavın olmadığı üniversitemizde üst sınıfa geçmenin tek koşulu ise en az %70 oranında derslere devam etmek. Tazelenme Üniversitesi’nin yanında 2023 yılında yaşlılar ve yaşlılık konusunda bilimsel araştırmalar yapmak ve etkinlikler organize etmek, yaşlıların refah seviyelerinin artması için çalışmalar yapmak, yaşlılar için eğitimler ve uygulamalar gerçekleştirmek üzere üniversitemizde Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Birimi kurulmuştur.”

Açılış konuşmalarının ardından III. Yaşlık Zirvesi iki oturum halinde devam etti. Zirvenin ilk oturumunun moderatörlüğünü Anadolu Üiversitesi Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Birimi Müdürü Doç. Dr. Emre Birinci yaptı. Oturumda ESOGÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Bilge, Alzheimer Derneği Eskişehir Şube Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Zeynep Özözen Ayas, ESTÜ öğretim elemanı Öğr. Gör. Dr. Cemal Polat, 60+ Tazelenme Üniversitesi Öğrencisi Ayşe Babür konuşmacı olarak yer aldı. Oturumda “Bitkisel Tedaviler ve Yanlışlar”, “Sağlıklı Yaş Alırken Alzheimer’dan Nasıl Korunuruz?”, Yaşlılıkta Fiziksel Aktivitenin Kümülatif Etkileri” ve “Başarılı Yaş Alma” konu başlıkları konuşuldu.

Zirvenin ikinci oturumunda ise 60+ Tazelenme Üniversitesi öğrencileri Canan Fincancı, Sebati Taşkın, Ayşe Meral Tanık, Behçet Bük, Filiz Kaya, Muazzez Ülker, Osman Demir ve Zuhal Cellat, Anadolu Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Sevda Er moderatörlüğünde “Ruhum Genç, Geçerli Olan Bu”, “Sosyal Yurttaşlığın Yaşlılığa Etkisi”, “Yenilenmenin Formülü”, “Aktif Yaşlanmanın Önemi”, “Biz Kimiz”, “Yaşlılık”, “Sağlıklı Yaşlanma”, ve “Hayat Ağacı” başlıklarını katılımcılarla paylaştı.

Oturumların ardından katılımcılara sertifikaları Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Birimi Müdürü Doç. Dr. Emre Birinci ve Yunus Emre Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Sevda Er tarafından takdim edildi.



Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Eğitim Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar