28 Nisan 2024 Pazar
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Anadolu Üniversitesi Nevruz Bayramı etkinliklerine başladı

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÜDAM) tarafından düzenlenen “Türk’ün Kutlu Bayramı: Nevruz” başlıklı söyleşi Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi (İBF) Şener Şen Salonunda gerçekleştirildi. TÜDAM Müdürü Prof. Dr. Haşim Şahin’in konuşmacı olarak yer aldığı söyleşiye, Anadolu Üniversitesi İBF Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İzlem Vural ile birlikte çok sayıda kişi katılım sağladı.

Prof. Dr. Haşim Şahin: “Nevruz, binlerce yıldır Türk toplulukları tarafından kutlanan bir bayram”

Türk dünyasında Nevruz’un önemi konusuna değinen Prof. Dr. Haşim Şahin, “Nevruz’a Türk’ün kutlu bayramı dememizin nedeni en güçlü şekilde ve en canlı şekilde binlerce yıldır Türk toplulukları tarafından kutlanan, yaşatılan ve hayat bulan bir bayram olma özelliğini taşımasıdır. Türk dünyası dediğimizde yalnızca Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Türkiye gibi devletler değil bu devletlerin içinde yaşayan Kafkas Türkleri, Yörükler, Alevi-Bektaşiler gibi gruplar tarafından da aynı coşkuyla kutlandığını görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Konuşmasının devamında Mart Ayı ve Nevruz’a dair bilgiler paylaşan Prof. Dr. Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nevruz kelime anlamı olarak baktığımızda ‘Yeni Gün’ demektir. Yeni yılın başlangıcının ilk gününü ifade etse de uzun yıllardır kullandığımız Miladi Takvime göre İsa’nın doğumunu başlangıç kabul ettiğimiz için, ayların yeniden başladığı bahar bayramı ve yılın ilk günü olan 21 Mart’ı unuttuk. 12 Hayvanlı Türk Takvimi Hunlardan beri Türkler arasında kullanılan ve Türklerin geleneksel takvimi haline gelmiş bir takvimdir. 12 Hayvanlı Türk takviminde de başlangıç 21 Mart’tır. Selçuklular zamanında yine Türklere has olan Sultan Melikşah’ın isteği üzerine Ömer Hayyam tarafından hazırlanan Celali Takvim’de de yıl 21 Mart’ta başlamaktadır. 21 Mart Ekinoks döngüsünün başladığı tarihtir. Hayat bulduğumuz, yeniden dirildiğimiz, yeniden var olduğumuz ve doğumla simgelenen baharın başlangıcıdır.”

Söyleşi katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından sona erdi.



Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Eğitim Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar