28 Mart 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

ÖZVAR: UZAKTAN EĞİTİMİN YENİ ŞEKLİNİ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE ÜNİVERSİTELERLE PAYLAŞACAĞIZ



YÖK BAŞKANI ÖZVAR ESKİŞEHİR’DE YER ALAN ÜNİVERSİTELERİ ZİYARET ETTİ

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Erol Özvar, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Eskişehir Teknik Üniversitesini ziyaret ederek bir dizi etkinliklerde bulundu. Özvar’a ziyaretinde YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Prof. Dr. Mehmet Şişman eşlik etti.

İlk olarak Eskişehir Valiliğini ziyaret eden Özvar Vali Erol Ayyıldız ile görüşmesinin ardından Anadolu Üniversitesine geçerek Rektör Prof. Dr. Fuat Erdal ile birlikte üniversitenin senato toplantısına katıldı.

-Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sisteminin 40. Yılı-

Anadolu Üniversitesi tarafından Açıköğretim Sistemi’nin 40. Yılı kutlama etkinlikleri kapsamında düzenlenen “Pandemi Sonrası Yükseköğretimde Dijitalleşme: Beklenen Değişim ve Dönüşüm Süreçleri Paneli”ne katılan Özvar panelde bir konuşma gerçekleştirdi.

Hâlihazırda Anadolu Üniversitesi, Atatürk Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi bünyesinde açıköğretim ve uzaktan öğretim fakültesi bulunduğunu hatırlatan Özvar, bu kurumların yükseköğretim sistemimize değerli hizmetler sunduğunun altını çizdi. Pandemi dönemiyle birlikte önemi daha iyi anlaşılan açıköğretim ve uzaktan öğretim sistemlerinin, dünyadaki gelişmeler doğrultusunda uyarlanmasının ülkemiz eğitim sistemi açısından önemli bir hedef olduğunu ifade eden Özvar, “Dijital dönüşümün yükseköğretim kurumlarında etkin bir şekilde yürütülebilmesi ancak farklı türden dijital yeteneklerin dikkate alınarak bu doğrultuda dijitalleşme çalışmalarının gerçekleştirilmesi, dijitalleşmenin ölçülmesi, değerlendirilmesi ve kurumun olgunluk düzeyinin belirlenmesi ile mümkündür. Bu açıdan yükseköğretim kurumları mevcut değişimin getirdiği yeniliklere ayak uydurarak dijital dönüşümlerini güncel teknolojiler ile sürdürmeye çalışmalıdır.” diye konuştu.

“Dijital Dönüşüm Projesi Dijitalleşmede Atılan Önemli Bir Adımdır”

Bu kapsamda YÖK tarafından hayata geçirilen dijital dönüşüm projesinin dijitalleşmede atılan önemli bir adım olduğunu söyleyen YÖK Başkanı ÖZVAR, bu doğrultuda birçok üniversitede dijital dönüşüm odaklı merkezlerin kurulduğunu ve insan kaynağının dijital çağa uyumlu eğitimlerle donanımlı hale getirilmesine yönelik dijital okuryazarlık dersleri, dijital dönüşüm konferans ve seminerleri ile sanayi-akademibirliklerinin gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.

“Öğretim Elemanları Teknolojiyi Etkin Bir Şekilde Kullanmayı Öğrenmeli ve Derslerinde Yeni Teknolojilere Yer Vermeli”

Yükseköğretim kurumlarında dijital dönüşüm sürecinde öğretim elemanlarına önemli roller düştüğüne dikkat çeken Özvar, “Özellikle teknoloji ile desteklenmiş öğrenme ortamlarının tasarımında, geliştirilmesinde ve kullanılmasında yeni roller üstlendikleri malumunuzdur. Bu bağlamda öğretim elemanları teknolojiyi etkin bir şekilde kullanmayı öğrenmeli ve derslerinde yeni teknolojilere yer vermelidir. Ayrıca teknolojiyi öğretim süreçlerine daha fazla dahil etmeli, değerlendirme süreçlerinde farklı stratejiler geliştirmeli ve teknolojik açıdan gelişen yükseköğretim kurumlarına ayak uydurmalıdır. Öğretim elemanlarının, dijital dönüşüm ve teknoloji entegrasyonu süreçlerinde üniversiteler tarafından desteklenmesi gerekmektedir.” dedi.

“Temel Amacımız, Açık, Uzaktan ve Hibrit Modelleri Çeşitlendirmektir”

Dünyada gerçekleşen dijital dönüşümlere paralel olarak, başta Anadolu Üniversitesi olmak üzere birkaç üniversitemizde uygulandığı haliyle açıköğretimin mevcut biçiminin güncellenmeye ve çeşitlendirmeye ihtiyacı olduğunu belirten YÖK Başkanı Özvar şöyle devam etti:

“Daha önemlisi, Türkiye’de açıköğretimin payı hem önlisans hem de lisans düzeyinde oldukça yüksektir. Önlisans düzeyinde açıköğretimin payı 2020-2021 öğretim yılında %73 olmuştur. Lisans düzeyinde ise açıköğretimin payı %52’dir. Bu oranlar oldukça yüksektir. Açıköğretim programlarını dönüştürme yoluyla mevcut payı önümüzdeki yıllarda azaltmayı hedefliyoruz. Yüksek lisans ve doktora düzeyindeki uzaktan eğitim programlarının payının ise artırılmasını hedefliyoruz. Bu çerçevede temel amacımız, açık, uzaktan ve hibrit modelleri çeşitlendirmektir.”

-Öğrencilerle Buluşma-

Anadolu Üniversitesi Türk Dünyası Bilim Kültür ve Sanat Merkezi'nde öğrencilerle bir araya gelen Özvar, öğrencilerle buluşmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Öğrencilerden gelen soruları cevaplayan Özvar, Son yıllarda NFT ve blockchain gibi teknolojilere ilişkin üniversitelerde bölümler açılmasına ilişkin taleplerin olduğunu dile getirdi. Özvar “Son yıllarda en çok talep edilen alanlar bunlar. En çok hoca ihtiyacı duyduğumuz alanlar. Buraya nereden geliyor? Ya matematikten geliyor hocalar ya bilgisayar mühendisliğinden ya yazılım mühendisliğinden geliyorlar. Bu bölümlerde okuyan arkadaşlar 3'üncü, 4'üncü sınıflarda bir işe angaje oluyor. İyi de yapıyorlar. Dolayısıyla akademik çalışmaya, deyim yerindeyse pek gelmek istemiyorlar. Ciddi bir hoca açığı duyuyoruz şu anda. Doğrudan bu temaları da içeren bölüm ya da programlar tasarlıyoruz." ifadelerini kullandı.

“Adanmışlık Yoksa Bilim İnsanı Olmak Çok Zor”

YÖK Başkanı Özvar, bir öğrencinin "Akademik kariyer yapmak isteyen öğrencilere önerileriniz nelerdir?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Akademik kariyer, büyük ölçüde akademik başarıya dayanıyor. En az bir yabancı dile ihtiyaç var. Bir de çok okumayı sevmeniz lazım. Merak... Merak çok enteresan bir şey. İnsanoğlunun fıtratına, tabiatına konulan en kıymetli değerlerden bir tanesi. Merak lazım. Bakış açıma göre akademisyen olmanın ilk şartı, insanın adanmış olması lazım. Ne çalışmak istiyorsanız, hangi alanda çalışmak istiyorsanız kendinizi o alana adamanız gerekiyor. Adanmışlık yoksa bilim insanı olmak çok zor. Ömrünüzü bir şey için feda edeceksiniz. Akademisyenliği seçecek arkadaşların önce bundan sonraki hayatını yani lisans eğitimi bittikten sonraki hayatınızı o alana, nerede çalışacaksanız, feda etmeye karar vermeniz lazım. Bu yoksa ilim insanı olmak mümkün değil. Nerede çalışma yapmak istiyorsanız o alanın en iyileriyle tanışmak, onlarla görüşmek, onlarla bir arada olmayı tercih edin."

“Uzaktan eğitimin yeni şeklini önümüzdeki günlerde üniversitelerle paylaşacağız,”

Çevrim içi eğitimin öğrenciler üzerinde bazı etkilerinin olduğu ve bunun nasıl aşılabileceği sorusu üzerine Özvar "Online derslerin kampüs hayatını ikame edemeyeceğini hepimizin bilmesi lazım. Seçimlik dersler online yürüyebilir. Çünkü orada gönüllülük var. Bir de gerçekten fiziken yürütülmesi zor olan dersler olabilir. İşte onların da mutlaka online olarak yöneltilmesi lazım. Anadolu Üniversitesine imkânları dolayısıyla gelemeyecek öğrenciler olabilir. Yolculuk problemi, salgın olabilir. O zaman bence bunu çok ciddi bir şekilde uygulamaya koyabiliriz. Online eğitim artık bizim kampüs hayatımızın bir parçasıdır. Artık bunu çıkaramayız ama bunun oranını, şeklini iyi kontrol edebilmemiz lazım. Uzaktan eğitimin yeni şeklini önümüzdeki günlerde inşallah üniversitelerle paylaşacağız, duyuracağız." diye konuştu.

Konuşmaların ardından Özvar, öğrencilerle fotoğraf çektirdi.

- Eskişehir Osmangazi Üniversitesini ve Eskişehir Teknik Üniversitesini Ziyaret

YÖK Başkanı Erol Özvar, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak'ı ziyaret etti. Üniversite hakkında rektör Şenocak’tan bilgi alan Özvar, daha sonra üniversitenin senato toplantısına katıldı.

Daha sonra Eskişehir Teknik Üniversitesine (ESTÜ) geçen Özvar, ESTÜ proje takımı ve kulüp üyesi öğrencilerle bir araya geldi.

Üniversite Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu tarafından karşılanan Özvar, Rektörlük yanındaki alanda proje takımı öğrencileri ve öğrenci kulüplerince hazırlanan stantları gezdi. Özvar, öğrencilerin projeleri ve kulüp çalışmaları hakkında bilgi aldı. Özvar, ESTÜ Senato Toplantısı'na da katıldı.

- Üniversite Tarafından İşletilen Dünyadaki Tek Havalimanı-

YÖK Başkanı Özvar, ESTÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesine ait olan, dünyada üniversite tarafından işletilen ve uluslararası trafiğe açık ruhsatlı ilk ve tek havalimanı olma özelliğine sahip Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nı da ziyaret etti.

- İl Protokolü ile Akşam Yemeği

Özvar, Eskişehir ziyaretini il protolünün de katıldığı akşam yemeği ile sonlandırdı. Yemeğe, Eskişehir Valisi Erol Ayyıldız, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Nabi Avcı ve Emine Nur Günay, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Döğeroğlu, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Nadir Küpeli, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ve diğer ilgililer katıldı.

 

 

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Eğitim Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar