28 Mart 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Kızılay 154. Yılını Kutluyor

Kızılay 154. Yılını Kutluyor
  • 11 Haziran 2022 Cumartesi
  • 724 kez okundu

154 yılı geride bırakan Kızılay'ın yeni yaşı dolayısıyla açıklamada bulunan Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, kuruluş tarihi olan 11 Haziran 1868'den itibaren tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak Türkiye ve dünyadaki ihtiyaç sahibi insanlara hizmet etme amacını taşıdıklarını söyledi. Kınık, dünyadaki Kızılay ve Kızılhaç Dernekleri arasında alınan bağışları en verimli olarak kullanarak ihtiyaç sahiplerine ulaşanın Türk Kızılay olduğunu belirtti.
 
Kızılay'ın savaşların, çatışmaların yaşandığı dünyanın çok sıkıntılı dönemlerden geçtiği bir süreçte, Henry Dunant'ın fikriyle 1864'te Cenevre Konvansiyonu ile başlayan Kızılay ve Kızılhaç hareketinin "ilk hilali" olarak kurulduğunu, savaşlarda 7 cephede insani yardım hizmetleri verdiğini anlatan Genel Başkan Kınık, Cumhuriyet'in kuruluşuyla birlikte Kızılay’ın toplumu güçlendirme, eğitim, okuma-yazma seferberliği, yoksullukla mücadele, kalkınma gibi birçok alandaki faaliyeti üstlendiğini, hemşirelik mektebi gibi kuruluşları hayata geçirdiğini dile getirdi.
 
Kınık, Türk Kızılay'ın Cumhuriyet'in kuruluşu, büyümesi ve gelişmesinde de ciddi alın terinin bulunduğunu bugün de nüfusun arttığı, çatışmalar, göç, iklim değişikliği, afetler gibi birçok problemin yaşandığı bir süreçte insanların acılarını dindirmek için çalışan aktörlerin başında Türk Kızılay'ın mensubu olduğu Kızılay ve Kızılhaç hareketinin geldiğini vurguladı.
 
“Türk Kızılay, dünya liderliğini sürdürüyor”
 
Genel Başkan Kerem Kınık, şöyle devam etti: "Yıllık 80'i aşkın ülkede doğrudan ve dolaylı olarak insani yardım faaliyeti yürütüyoruz. Bugün Türk Kızılay, yardım ulaştırılan yabancı ülkeler sayısı itibarıyla Kızılay ve Kızılhaç hareketinin 192 üyesi arasında dünyada açık ara öndedir, birincidir. Ülkelerde yıllık yaklaşık 8,5-9 milyon insana yardım ve koruma sağlıyoruz, bu alanda da açık ara öndeyiz. Üçüncü bir alan ise bu konulara ayırdığı bütçe, bütçenin verimliliği, maliyet-etkinlik açısından baktığımızda da dünyanın en verimli ulusal, mali perspektiften en etkili ulusal cemiyetidir. Kızılay, bu üç klasmanda liderliğini sürdürmektedir."
 
“Günde 25-30 bin insanın evini terk etmek zorunda kaldığı bir süreçteyiz”
 
Bunun yeterli olmadığını söyleyen Kınık, "Her gün 25-30 bin insanın mülteci olduğu, evini barkını terk etmek zorunda kaldığı ve koruma talep ettiği bir süreçteyiz. Dünyada 2018'de evini silah zoruyla terk etmek durumunda kalmış insan sayısı 80 milyonken bugün Ukrayna kriziyle beraber 100 milyonu aşmış durumda." dedi.
 
Ayrıca iklim temelli krizler, doğal kaynakların azalması, küresel gıda arzındaki sıkıntılar gibi olumsuzlukların çatışmalara, savaşlara sebebiyet verdiğine dikkati çeken Kınık, kaynakları artıran, kalıcı barışı tesis eden, göçü kaynağında durdurabilen ve insan onurunu koruma yaklaşımını benimseyen insani yardım hareketlerine duyulan ihtiyacın her zamankinden fazla olduğuna işaret etti.
 
2022 Dayanışma Yılı
 
Kınık, Türk Kızılay'ın 2022'yi "Dayanışma Yılı" ilan ettiğini de belirterek, insanın zorda olan bir başka insana destek vermesinin önemini vurguladı.
 
Dünyada Kovid-19 salgınının da etkisiyle aşırı yoksulluk sınırının da altına düşen, yatağa aç giren, temiz suya erişimi olmayan milyarlarca insanın yaşadığı sıkıntılara dikkati çeken Kınık, salgının yarattığı küresel ekonomik sıkıntıların Türkiye'ye olan yansımalarını da yakından takip ettiklerini dile getirdi.
 
Devletin ekonomik sıkıntıların ortadan kaldırılmasına yönelik birçok destek sağladığını belirten Kınık, şunları kaydetti: “Kızılay olarak biz de işi olanların işsizlerle, ailesi olanların yetimlerle ya da evi barkı olanın mültecilerle, yani kendi statüsünü sağlayabilmiş kişilerin bu statüye sahip olmayanlarla insan olarak, kimliğini sormadan dayanışmasının önemine dikkati çekiyoruz. Bu topraklar yıllarca mazluma, mağdura, mülteciye, darda, yolda kalmışa bir mercii, sığınak oldu. Bu topraklar, insanların onurunun korunduğu, ölümden kurtarıldığı ve o insanlara onurlu bir gelecek sunulduğu, aslında bir 'barış adası' oldu. Bunun da devam etmesini arzu ediyoruz. Dayanışma Yılı'nda da elimizden geldiği kadar önce kendi aramızdaki dayanışmayı artırmak sonrasında da elimizin uzanabileceği kim varsa, gücümüzün, nefesimizin yettiği kim varsa, insan olarak ona elimizi uzatıp bu dayanışmayı sergilemeyi arzu ediyoruz."

 

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Yaşam Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar