29 Mart 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

ESKİŞEHİR’İN OTOBÜS DRAMI

ESKİŞEHİR’İN OTOBÜS DRAMI
  • 6 Ağustos 2022 Cumartesi
  • 2068 kez okundu

Eskişehir toplu ulaşım sistemi yıllar önce tramvay sistemi ile entegre edildi. Ulaşımın omurgası olarak düzenlenen tramvay güzergahları sonrasında otobüs ve minübüs gibi toplu ulaşım güzergahları değiştirildi ve uzunca süre bir çok bölgede vatandaşlar aktarmalı yolculuk yapmak zorunda bırakıldı. 

O dönemde Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen "Lastik tekerlekli araçları şehir içine sokmayacağız" demişti. Ancak tramvay seçiminde yanlış hareket etmeleri ve sonraki ek tramvay güzergahlarındaki hatalar nedeniyle tramvaylar yolcu kapasitesini karşılayamaz hale geldi. Artan şikayetler ve balık istifi yolculuk sonrası tramvaylara ek vagon ilave edileceğini bile duyurdular. Ancak bunu da yine hesaplamadan yaptıkları ve mevcut durakların bunu karşılayamacağını anlayınca bundan vazgeçmek zorunda kaldılar.  Bu kez tramvayla paralel hareket eden otobüs hattı bile açmak durumunda kalındı ve yeni otobüsler alındı. Ayrıca İzmir'den miyadı dolmuş araçlar Eskişehir'e gönderildi.  Tramvay üzerine yüklenmesi planlanan ulaşım yetersizlikleri sonrasında otobüsler tekrar etkin olarak kullanılmaya başladı. Ancak yanında bir sürü sorun ve aksaklık gündeme geldi. 

Özellikle son dönemde, çalışanların sıkıntıları, araçların bakımsızlığı, temizlik konusuna özen gösterilmemesi, yollarda kalan araçlar, tamirat için Teksan bölgesine bırakılan aylarca kılıldamadan duran araçlar.  Sorunlar peş peşe çözülmeden yığılmaya devam ediyor. 

Ayrıca bir de otobüslerle ilgili egzos muayene skandalı da bu konuya toz biber oldu. 

Sosyal medya da sık sık gündeme gelen benzer sorunları  Hüseyin Altın bir çırpıda özetlediği paylaşımıyla yaşanan durumu DRAM olarak nitelendirdi.. 

ESKİŞEHİR'İN OTOBÜS DRAMI

1. Terminal de erken geldiği için vakit dolduran (özellikle 9 ve 68 numara) otobüs şoförleri 10-15 dakikaya varan beklemelerde kapıları kilitliyor ve çay ocağındaki diğer arkadaşlarıyla sohbete gidiyor. Bu beklemede çok zaman koca otobüs israf ile çalışır vaziyette bırakılıyor. Yolcular ise kış aylarında soğukta, yaz mevsiminde ise güneşin altında son saniyede şoför beyin çay-muhabbet faslını bitirip otobüsü şereflendirmesini bekliyor. Yaşlı veya rahatsızlığı olan insanlar otobüs kapısında dilenci gibi şoför bekleşiyorlar.

2. AVRUPA ŞEHRİ denilen bir beldedeyiz. Uzun yıllar Avrupa’da yaşadığım için bilirim ki; her durakta ve özellikle aracın ilk çıkışı olan duraklarda kalkış saat ve dakikaları ile özellikle yabancılar için çok önemli olan güzergâh bilgilerini içeren durak afişleri vardır. Bizim mahalle duraklarını bırakın; terminal ana hareket noktasında bile şehire gelen misafirler / öğrenciler sağdan soldan bilgi almaya çalışmakta, danışma bürosu diye kurulan alan ise zaten göze bile görünmemektedir.
3. Bazı merkezi konumlu duraklara süs için olduğu şimdilerde anlaşılan elektronik tramvay /otobüs saatlerini dijital bildiren elektronik panolar ise asla çalışmıyor... Belediyenin biblosu olarak masrafhanelerimizin karşılığı diye put gibi bize bakıyor. Tabii ki biz de ona boş gözlerle bakıyor ve bildiğimiz okumaları yapıyoruz...

4. Ankara, İstanbul gibi illerde tüm otobüs ve diğer ulaşım araçlarında, araç içi güzergâh bilgilendirme levhaları ve pek çok yerde de sesli tanıtımlar / gelen istasyon bilgilendirmesi yapılmaktadır.   Eskişehir Belediye araçlarının –yetersiz çalışan birkaç tramvayı hariç- özellikle otobüslerinde kesinlikle böyle bir hizmet bulunmamaktadır. Bu şehrin neresi Avrupa şehridir, anlamak mümkün değildir.

5. Otobüs işletme patronları! Kafalarına göre hareket ve sefer saati / sayısı düzenlemekte; oy aldıkları velinimetleri olan şehir halkını adam yerine bile koymamaktadırlar.

6. Bilgi görgü gezileriniz başınıza patlasın diyorum. Hak etmeden aldığınız paralar varsa inşallah hastane / doktor parası yaparsınız.

 

Eskişehir’de Ulaşım YİNE YENİDEN DURDU!

Eskişehirde Toplu Ulaşım Sorunları İBB’yi Aratmıyor

Tramvay Seferlerinin Durması İçin Hep Bir Bahane Var! SEFERLER DURDU



'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Güncel Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar