29 Mart 2024 Cuma
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Veteriner Odasından Kurbanlık UYARISI

Veteriner Odasından Kurbanlık UYARISI
  • 30 Haziran 2022 Perşembe
  • 848 kez okundu

Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Kızılinler Kurban bayramı öncesinde kurban alacak vatandaşları uyarılarda bulundu. Kızılinler'in açıklaması:

Kurban Bayramına sayılı günler kaldı. Gerek kurbanlarını henüz almayan ve gerekse kurban kesimi öncesi son bir defa kontrol yapmak isteyenler için iyi bir kurbanlığın tarifi önem arz ediyor. Öncelikle kurban nereden alınmalı. İyi bir kurbanlık belediyelerin kesim için izin verdikleri yerlerden ya da veteriner hekimi kontrolündeki tarım işletmelerinden alınmalı. Kurban alınırken il gıda tarım ve hayvancılık müdürlüğü tarafından üreticiye her hayvan için özel olarak verilen pasaport belgesi ve şehirdışından geliyorsa sağlık raporu kontrol edilerek alınmalı. Tabi özellikle kurban bayramı öncesi bir reklam kliği haline gelen "VETERİNER HEKİMİ KONTROLÜ ALTINDA" ifadesine aldanmadan mutlaka işletmede veteriner hekimi bulunduğundan ya da veteriner hekiminin periyodik sağlık kontrollerini yapıp yapmadığından emin olunduktan sonra alınmalı.

Damızlık değeri bulunan dişi hayvanların ve gebelerin kesimi -yasak olduğundan;satın alınacak hayvanların gebe olmadığı ve damızlık vasfının bulunmadığını gösterirveteriner hekimi onaylı rapor kontrol edilerek almmalı. Gebe hayvanların ve damızlık değeri bulunan dişilerin kesilmemesinin satıcı kadar alıcının sorumluluğu olduğu bilinciyle herhangi bir tereddüt mevzuhu bahisse mutlaka bir veteriner hekimi kontrolünden sonra alınmalı.

Küçükbaş kurbanlıkların fiziksel olgunluğunu tamamlamış olmalı, en az biryaşında bulunmalı ya da bir yaş görünümünde olmalı. Üzerlerinde kene vb parazit bulunmamalı.

  • Burunda,
  • Gözde,
  • Ağızda anormal akıntı bulunmamalı.
  • Bakışları donuk olmamalı.
  • Aşırı saldırgan olmamalı.
  • Solunumu hırıltılı olmamalı.
  • Anal bölgesinde ishal kalıntısı bulunmamalı.
  • Özellikle sııt omurları dolgun olmalı.

Büyükbaş kurbanlık en az 2 yaşında olmalı. Dişi kurbanlıklar için gebe veya yeni doğum yapmış olmamalı. Her iki cinsiyetteki kurbanlıklar için vücudunun herhangibir yerinde özellikle ayak ve bacaklarında şişkinlik ve topallık bulunmamalı.

  • Göz, burun, ağızlarında ve cinsel organlarında anormal akıntıbulunmamalı.
  • Özellikle ağız burun içi ve çevresinde, memelerinde yaralarbulunmamalı.
  • Hırıltılı solunum, öksürük ve halsizliği bulunmamalı anal bölgede ishalbelirtileri olmamalı.
  • Ayrıca üzerlerinde kene bit vb parazitler bulunmamalı, aşırı saldırgan veduyarsız olmamalı.

Hemşerilerimizin kurbanlık seçerken dikkatli davranmaları hem insan sağlığınauygun etlerin tüketilmesi hem de özellikle gebe hayvan satın almayarakhayvancılığımızın devamı açısından önemli olduğunu bir kez daha ifade etmekistiyoruz.

 

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Güncel Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar