25 Nisan 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

TÜRKİYE’DE İLK; HIZLI TRENDE NEFES KESEN YANGIN TATBİKATI

Eskişehir'de gerçeği aratmayan tatbikat nefesleri kesti. Türkiye'de ilk kez yapılan tünel içindeki hızlı trende “Yangın Tatbikatı”; kurtarma sahneleri, makyajları ve senaryosuyla gerçeği aratmadı.

Eskişehir Yüksek Hızlı Tren Garı'nda, İl Risk Azaltma Planı çerçevesinde kurtarma ekiplerini tecrübelendirmek amacıyla “Yangın Tatbikatı” gerçekleştirildi. Tatbikata, 21 müdahale aracı, 249 personel ve 309 AFAD gönüllüsü katıldı.

TATBİKAT TÜRKİYE’DE İLK

Yüksek Hızlı Tren hattında tünel içindeki yüksek hızlı trende çıkan yangının canlandırıldığı ve Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan tatbikat, Eskişehir İl Afet Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirildi. Geniş kapsamlı tatbikatta senaryo gereği Ankara'dan Eskişehir'e gelen Yüksek Hızlı Tren'de tünelde bulunduğu esnada yangın çıktı. Trende 309 yolcu bulunurken bu yolcuların 11'i ağır yaralı olarak sedyelerle trenden tahliye edildi.

Kazadan etkilenen fakat hafif yaralı olarak kurtulan 298 yolcu ise yönlendirmelerle tatbikat alanından tahliye edildi. Tatbikatta çıkarılan yangına itfaiye ekipleri müdahale ederken trende mahsur kalan yolculara AFAD ekiplerinin yanı sıra Odunpazarı Belediyesi Arama ve Kurtarma (OBAK), Dorlion Arama ve Kurtarma (DAK), AKUT ve İz Derneğinden 84 sivil toplum kuruluşu üyesi yardımcı oldu.

Eskişehir YHT Garı'nda yapılan tatbikatta İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden 5 araç ve 26 personel, Eskişehir Emniyet Müdürlüğünden 9 araç ve 39 personel, Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinden 5 araç ve 18 personel, İl Sağlık Müdürlüğü UMKE ekiplerinden 2 araç ve 12 personel, TCDD Eskişehir YHT Gar Müdürlüğünden 70 personel, Odunpazarı Belediyesi Arama ve Kurtarma (OBAK), Dorlion Arama ve Kurtarma (DAK), AKUT ve İz Derneğinden 84 STK görevlisi olmak üzere toplam 21 müdahale aracı ve 249 personel ile birlikte 309 AFAD gönüllüsü yer aldı.

Yüksek Öğretime Geçiş sınavı sebebiyle alana gelen ekiplerin siren kullanmadığı tatbikatta yaralıların makyajları Gazi Meslek Lisesi öğrenci ve öğretmenleri tarafından yapıldı. Tatbikata; Vali Yardımcısı İsmail Soykan, YHT Bölge Müdürü Yunus Uğurlu, TCDD yetkilileri,  AFAD Eskişehir Müdürü Recep Bayar ve Eskişehir YHT Gar Müdürü Süleyman Hilmi Özer ile diğer ilgililer katıldı.

"GERÇEĞİ ARATMAYACAK BİR TATBİKAT OLDU"

Tatbikat hakkında açıklama yapan Eskişehir Vali Yardımcısı İsmail Soykan, katılan ekiplere başarılarından dolayı teşekkür etti. Yapılan tatbikatı gerçeği aratmayacak bir tatbikat olarak tanımlayan Vali Yardımcısı Soykan, şu ifadeleri kullandı: "Tatbikat için hep beraber içeriye geçtik. Yangın başladı. Gar Müdürlüğü tarafından yangın başladıktan sonra AFAD'a ihbar yapıldı. İlgili birimlere anında haber verildi. Saydığımız birimler burada toplandılar. 1026 ışıklandırmayla beraber içeriye geçildi. Yangın alanına hep beraber gidildi. Önce TCDD'nin araçlarıyla beraber itfaiye ekipleri geçti. Peşinden de diğer ekipler geçti. Yaralılar içerden tahliye edildi. 2 yaralımız tripod ile yukarıya vinç şekliyle direkt çıkarıldı. Diğerleri de taşınarak çıkarıldı. 11 yaralımız var. Hafif yaralıların  müdahaleleri burada yapıldı. Bu şekilde tatbikatımız devam ediyor. Bu bir tatbikattır. Tabii ki eksikler olabilir. O eksikleri de not alıyor arkadaşlarımız. Gerçek olduğunda en az hatayla bu işi sonuçlandırmaya çalışacağız. Arkadaşları tebrik ediyorum. Gerçekten ciddi bir hazırlık yapmışlar. Gönüllülerimiz ve özellikle sivil toplum kuruluşları kurtarma ekipleri bu çalışmayı titizlikle yaptılar. Gerçeği aratmayacak bir tatbikat oldu. Bu tatbikatta emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum.”

 

'

Gönderen: journal

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Güncel Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar