25 Nisan 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Halkın Sağlığıyla Böyle OYNANMIŞ

Halkın Sağlığıyla Böyle OYNANMIŞ
  • 10 Şubat 2021 Çarşamba
  • 19936 kez okundu

Tarihi geçmiş Kalabak Su damacanaları ile Eskişehir halkının yıllarca sağlığı ile oynandığının ortaya çıkmasından sonra soruşturma başlatıp bugüne kadar soruşturmasından bir şey çıkmayan Eskişehir Büyükşehir Belediye yönetiminin  bu sefer de toplu taşımada kullanılan otobüslerin egzoz gaz ölçümlerini yaptırmadığı, sadece birkaç otobüsün plakası değiştirilerek tüm otobüslerin egzoz gaz ölçümlerinin yaptırıldığı izleniminin verildiği ortaya çıktı. Bir süre önce AK Parti Eskişehir İl Başkanlığı tarafından kamuoyuna yapılan açıklama ile ortaya çıkan skandalla ilgili ayrıntılara Sabah Gazetesi ulaştı.

Sabah Gazetesi'nde Barış Şimşek imzası ile dün yer alan ancak Eskişehir medyasında yer verilmeyen haber aynen şöyle:

"CHP'li Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nin bünyesinde bulunan 63 otobüsünü Egzoz Gazı Emisyonu Ölçüm İstasyonuna götürmeden usulsüz olarak ölçüm yaptırdığı ortaya çıktı. Akciğer, kalp ve solunum yolu hastalıklarına neden olan egzoz gazında bulunan kirletici maddeler nedeniyle son iki yıldır Eskişehir halkının sağlığının hiçe sayıldığı tespit edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, usulsüzlüğe imza atan ölçüm istasyonları hakkında Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

CHP'nin sözde çevreci Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in Eskişehir halkının sağlığını hiçe sayan oyunu deşifre oldu. Trafikte seyreden motorlu taşıtlardan kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinin etkilerinden canlıları ve çevreyi korumayı, egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamayı amaçlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın halk sağlığı için titizlikle yürüttüğü denetimler neticesinde büyük bir skandal ortaya çıkarıldı.

SKANDAL ELEKTRONİK TAKİP SAYESİNDE ORTAYA ÇIKARILDI

Egzoz gazı ölçümlerinin kontrol altına alınması ve takibinin sağlanması amacıyla, ölçüm verilerini elektronik olarak işleyen ve raporlayan bir yazılım aracılığı ile takip eden ve denetleyen bakanlık, Eskişehir'deki skandalı da bu yolla ortaya çıkardı. Bakanlık personelinin sistem üzerinden gerçekleştirilen ölçüm incelemelerinde, sokağa çıkma kısıtlamalarının olduğu 16 Ocak 2021 tarihinde anormal ölçümler dikkatlerini çekti. Eskişehir'de bulunan "Ms Garage Adi Ortaklığı" isimli ölçüm istasyonunda belediyeye ait resmi plakalı 63 adet otobüse ortalama üçer dakika aralıkla ölçüm yapıldığı tespit edildi.

Şüphe üzerine ölçümlerle ilgili detaylı inceleme gerçekleştirildi. İnceleme sonucunda aynı marka ve modele sahip otobüslerden sadece birkaç tanesinin istasyona giderek ölçüm yaptırdığı, diğer otobüslerin ölçümlerinin, istasyona getirilen numune otobüs üzerinde plaka değiştirmek suretiyle gerçekleştirildiği belirlendi.

Ölçümlere ait görsel ve ölçüm raporlarından skandal ortaya çıkarılırken, incelemenin kapsamı genişletilerek önceki yıl da gerçekleştirilen ölçümler kontrol edildi. Bu kapsamda 20 Ocak 2020 tarihinde Eskişehir'deki "Özeller Dizel Oto Yedek Parça Otm. San. Ve Tic. Ltd. Şti." istasyonunda aynı otobüslerin yine plakalarının değiştirilerek göstermelik otobüslerle ölçüm gerçekleştirildiği tespit edildi.

İDARİ PARA CEZASI VERİLDİ, SAVCILIĞA ŞİKAYET EDİLDİ

Söz konusu uygunsuzluklarla ilgili olarak Çevre Kanunu'nda yer alan "Egzoz gazı emisyon yetki belgesi bulunan ancak yetkilendirme sonrasında ilgili yönetmelikle düzenlenen şartları kaybettiği tespit edildiği halde ölçüme devam eden veya kurallara aykırı ölçümler yapanlara idari para cezası verilir" hükmü kapsamında istasyonlara idari para cezası kesildi. Aynı zamanda usulsüzlüğü yapan istasyonların egzoz gazı emisyonu ölçümü belgesi de iptal edilirken, Cumhuriyet Savcılığına da suç duyurusunda bulunuldu. "Ölçüm yetkisi sona erdirilen istasyonda görevli personel hiçbir şekilde başka bir istasyonda görevlendirilemez" hükmü kapsamında ise gerekli idari yaptırımların uygulanacağı öğrenildi."

Şu ana kadar sadece idari soruşturma açıldığı ifade edilen konuyla ilgili olarak Büyükşehir Belediye yönetiminin kendilerini nasıl savunacakları merakla bekleniyor.

eskisehirdenhaberler.com

'

Gönderen: haberler

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Güncel Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar