28 Mart 2024 Perşembe
eskişehir öğrenci apartlar yurtlar barınma yurt apart

Eskişehir’i karıştıran usulsüzlük iddiası

CHP’nin en önemli isimlerinden, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in eşi Seyhan Büyükerşen’in ‘imar barışı’ndan yararlanmak için usulsüzlük yaptığı ortaya çıktı. 2019’da kaçak inşa edilen villa 2017’de inşa edilmiş gibi gösterildi. Yargının da ‘kaçak’ dediği villanın yıkılması gündemde.

Yeni Şafak tarafından paylaşılan haber ve belgeler dün Eskişehir'in ve ulusal basının en çok konuştuğu konular arasında yer aldı.

Tapu Parsel bilgi sistemine göre tarla vasfında bulunan 4 dönüm arazi üzerindeki ve yapı kayıt belgesine göre 148 metre kare olan binanın imar barışından yararlanmak için başvurduğu ve 2019 yılında yapılmış olmasına rağmen imar barışından yararlanabilmek için 2017 yılında yapılmış olarak gösterildiği belirtildi. Eski tarihli uygu görüntülerinin de yer aldığı haber dün gün boyunca konuşuldu.

Olay sonrasında Büyükerşen ailesinin avukatı tarafından da bir açıklama yapıldı

İddialara ilişkin Yılmaz Büyükerşen’in avukatı Fahrettin Gültekin, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu yapının 'köy yerleşik sınırları' içinde, temelsiz, küçük bir prefabrik ev olduğunu söyleyerek, "Ayrıca konu ile ilgili mevzuat, Tapu Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 21 maddesine de uygundur" ifadelerinde bulunmuştu

Ancak prefabrik bir bina olduğu iddia edilen yapı ile ilgili olarak neden yapıldığı tarihten önce bir tarih kullanıldığı belirtilmedi.

Prefabrik yapıların normal binalar gibi olduğu mevcut imar kurallarına uygun olarak yapılması gerektiği ifade ediliyor. https://prefabrikevim.com/prefabrik-evlerde-belediye-izni-ve-ruhsat-islemleri-nasildir/ adresinde konuyla ilgili verilen bilgilerde

İkamet edilecek her konut tipinde olduğu gibi prefabrik evler için de izin almak gerekmektedir. Prefabrik evler için alınacak olan izinler standart yapılar için alınacak izinler ile benzerdir. Prefabrik ev belediye izni yürütülecek çalışmalar betonarme bir ev için yürütülecek çalışmalar ile benzerdir. Günümüzde arsa sahipleri arsa üzerine bina inşa etmek yerine genelde hazır olarak üretilmiş ve belli bir bölümü inşa edilmiş halde taşınan prefabrik evleri tercih etmektedir. Prefabrik ev yapımı için yapılacak olan çalışmalar daha pratik ve hızlı olsa da bu yapı için belediyeden istenen izinler diğer yapılar ile aynı olmaktadır. Yaklaşık ömrü 50 ile 100 yıl arasında değişen prefabrik yapılar için bu konuda istenen tüm ayrıntılar yer almaktadır.

Yeni Şafak imzalı haberin devamı şöyle:

İmar barışından faydalanmak için usulsüz yollara başvuran fırsatçılar arasına CHP’li Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen de katıldı. Kaçak durumdaki milyonlarca yapıyı kayıt altına almak amacıyla imar barışı olarak nitelendirilen bir düzenleme hayata geçirilmiş, TBMM’de kabul edilen yasayla 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış yapılara “Yapı Kayıt Belgesi” verilmesi kararlaştırılmıştı. Ancak aftan faydalanmak için harekete geçen fırsatçılar, bu tarihten sonra yapılan binalarını 2017’den önce yapılmış gibi gösterip yapı kayıt belgesi almıştı. İşte o fırsatçılardan birinin de görevi kaçak yapılarla mücadele etmek olan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in eşi Seyhan Büyükerşen olduğu ortaya çıktı.

YALAN BEYANDA BULUNDU

Seyhan Büyükerşen, Tepebaşı’na bağlı Yukarı Söğütönü Mahallesi’ndeki kaçak durumdaki evine “Yapı Kayıt Belgesi” almak için 25 Ekim 2018’de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne başvurdu. Büyükerşen başvurusunda 4 bin 199 metrekare arazi üzerindeki 148 metrekare alanı kapsayan evin, 31 Aralık 2017’den önce inşa edildiğini bildirdi. Kendi beyanı üzerine Büyükerşen’in evine “Yapı Kayıt Belgesi” verildi. Yapılan bütün başvuruları tek tek inceleyen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Büyükerşen’in başvurusunu da mercek altına aldı. Büyükerşen’lerin, 2019 yılında inşa ettiği kaçak villayı 2017 yılında yapılmış gibi gösterdiği ortaya çıktı

O VİLLA YIKILACAK MI?

2018 yılına ait uydu görüntülerini inceleyen il müdürlüğü personeli, arsa üzerinde hiçbir yapı olmadığını belirledi. 2019’a ait uydu görüntüleri, evin o yıl yapıldığını ortaya koydu. Fırsatçılığı tespit eden Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü “Yapı Kayıt Belgesini” iptal edip konuyu yargıya taşıdı. Seyhan Büyükerşen hakkında “yalan beyanda bulunarak yapı kayıt belgesi almak” suçundan kamu davası açılması talep edildi. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı da Büyükerşen’in atılı suçu işlediğini belirledi. Başsavcılık atılı suç 3 yıldan az süreli hapis cezası gerektirdiği için kamu davası açılmasını 5 yıl erteledi. Yargı tarafından kaçak olduğu belgelenen villakondunun yıkılması gündemde. Fırsatçılığı belgelenen Büyükerşen’in kaçak villasının yıkılıp yıkılmayacağı merak konusu.



YENİŞAFAK

 

'

Gönderen: haberler

YORUM YAZ
Bu habere yorumlar
eskişehir güvenlik kamerası

Eskişehir Güncel Haberleri

Eskişehir Öğrenci Apartları, Yurtları

Öğrenci apart ve yurtlarının listesi, harita konumları, fotoğraf ve detay bilgileri, fiyatları

Eskişehir Günlük Kiralık Ev

Espark Karşısı Günlük Kiralık Ev

Eskişehir Ücretsiz Seri İlanlar

Eskişehir İş İlanları, Bilgisayar ve Parçaları, Bisiklet/Motosiklet, Bitki-çiçek / Süs-ev Bitkileri, Cep Telefonu, Ders-Eğitim Verenler / Almak İsteyenler, Diğer İlanlar, Ev Arkadaşı, Ev Eşyası, Evcil Hayvanlar, Kitap, Müzik Aletleri, Spor Malzemeleri, İş Arayanlar, İşçi-Eleman Arayanlar