HÝPERAKTÝF ÖÐRENCÝLERDE DERS ÇALIÞMAYI KOLAYLAÞTIRICI TAKTÝKLER
- 19 Eylül 2021 Pazar
- Bu yazý 7780 kez okundu
Enerjisini yenemeyen, kýpýr kýpýr, yerinde duramayan hiperaktif bir çocuðunuz ya da öðrenciniz mi var? Bir türlü masa baþýna oturup ders çalýþamýyor mu? Siz zorlayýp oturtsanýz bile hareketsiz kalamýyor ve sürekli bir þeyler mi yapýyor? Elini tutsanýz kolunu oynatýyor, kolunu tutsanýz, ayaklarýyla debeleniyor, bir türlü defter kitaba bakamýyor, konsantre olamýyor mu? Bu yüzden ne okulda ders dinliyor nede evde masa baþýnda kalýyor deðil mi?
Genellikle böyle bir durumla karþýlaþan anne babalar çocuklarýný psikolog ya da psikiyatriste götürüp ilaç tedavisine baþlarlar. Fakat hiperaktivite ilaçlarý genellikle tedaviye dönük olmayýp belli bir saat öðrenciyi sakinleþtiren ilaçlardýr ve gözlemlerime göre öðrenciyi sakinleþtirdiði kadar da aklýnýn ve zekâsýnýn çalýþmasýný yavaþlatan ilaçlardýr. Yani bu ilaçlar bir yandan öðrenciyi durgun hale getirirken diðer taraftan da beynini durgunlaþtýrmaktadýr. Özellikle yeni nesil sorularýn sorulmaya baþlandýðý þu süreçte bu akýl durgunluðuyla beraber öðrencimizin iyi bir yerleri kazanýlmasý düþünülemez. Bu iþin daha görünen birinci kýsmýdýr. Ýkinci kýsýmda ise özellikle belirtilmek istenmeyen ama hepimizin çok iyi bildiði gibi çoðu ilaçlar genellikle kimyasaldýr ve belli oranlarda vücuda zararlarý vardýr. Artý alýþkanlýk yapabilir... vs. Yani ilaç kullanmak bu iþteki en son çare olmalýdýr.
Yerinde duramayan, masa baþýna oturup ders çalýþamayan, çocuklarý olan ailelere benim de tavsiyelerim vardýr. Ýlk tavsiyem eðer mümkünse çocuklarýnýza evde spor için ufak tefek aletler alýp gün boyu 15-20 dakikalýk periyotlar halinde spor yaptýrýn ki çocuðunuzdaki bu hareketlilik genellikle enerji birikmesidir. Bu þekilde spor yaparak enerjisini harcamýþ olsun. Mesela sabah öðle akþam günde 3 defa þöyle 20 dakika kadar spor yapsýn, yorulsun sonra sakin sakin çalýþacaktýr. Zaten çok hareketli çocuk çok zekidir zekâsýndan yerinde duramaz. Bir masa baþýna oturup çalýþabilse göreceksiniz o potansiyelle neler yapabildiðini.
Eðer öðrencimiz spor yapmak istemiyor ya da böyle bir imkanýnýz yoksa size ikinci tavsiyem þu olacaktýr. Size en yakýn kýrtasiyeye gidin iki tane hamur silgi alýn. Kýrtasiyeci bilir hamur silgiyi. Ýnternetten de bakabilirsiniz. Bunlar renk renktir ilgi çekici renk almayýn lütfen ikisi de ayný renk olsun ve varsa gri olsun. Ne yapacaðýz bu hamur silgileri? Öðrencimiz masa baþýnda iken bir þey okurken ya da yazý yazarken diðer elinde hamur silgi olacak ve sürekli onu tek elinde sýkacak. Hamur silgiyi asla yazý yazdýðý eline almayacak. Yazý yazdýðý elde mutlaka kalem olacak, kalem olmayan diðer elinde hamur silgi olacak. Onu sürekli sýkarak enerjisini atacak böylelikle dersine konsantre olacak.
Deneyin yöntemimin etkisine þaþýracaksýnýz. Lütfen yazýmýzý paylaþarak bu bilgilerin diðer ailelere de ulaþmasýný saðlayýnýz. Bu konu ya da eðitimle ilgili takýldýðýnýz baþka sorular ya da sorunlar varsa bana iletiþimden ulaþabilirsiniz...
Bir sonraki yazýmýzda görüþmek üzere hoþça kalýn...
Eðitimle ilgili soru veya sorunlarýnýz için lütfen mail atýnýz...
Matematik Öðretmeni & Eðitim Danýþmaný
Ömer KARAMAN
Ýletiþim= omerkaraman2003@hotmail.com
(Sýnavlarda üstün baþarý için, mutlaka Youtube Ömer Karaman kanalýmýzý takip ediniz)
Etiketler: hiperaktivite ve dikkat eksikliði, hiperaktif çoçuk eðitimi, hiperaktif çocuðu olan ailelere öneriler, ömer karaman, Etiler matematik özel ders, Baþak þehir matematik özel ders, lgs matematik özel ders, ömer karaman özel ders
- MATEMATÝK TEMEL ZAYIFLIÐI VE ÇÖZÜMÜ - 5 Aralýk 2021 Pazar
- HÝPERAKTÝF ÖÐRENCÝLERDE DERS ÇALIÞMAYI KOLAYLAÞTIRICI TAKTÝKLER - 19 Eylül 2021 Pazar
- ÜLKEMÝZDEKÝ KUÞAKLAR VE EÐÝTÝME ETKÝSÝ - 28 Aðustos 2021 Cumartesi
- HAFIZAYI KUVVETLENDÝRME YOLLARI - 12 Aðustos 2021 Perþembe
- ÇOCUKLARIMIZI TABLET, TELEFON VE BÝLGÝSAYAR BAÐIMLILIÐINDAN NASIL KURTARALIM? - 2 Aðustos 2021 Pazartesi
- ÜLKEMÝZDEKÝ KUÞAKLAR VE EÐÝTÝME ETKÝSÝ - 19 Haziran 2021 Cumartesi
- BÝR DEFA OKUMAYLA NASIL EZBER YAPILIR? - 13 Haziran 2021 Pazar
- LGS VE AYT SINAVLARI YAKLAÞIYOR... - 10 Haziran 2021 Perþembe
- BERRAK BÝR ZÝHÝN VE GÜÇLÜ BÝR HAFIZA ÝSTERMÝSÝNÝZ? - 16 Mayýs 2021 Pazar
- PLANLI VE PROGRAMLI ÇALIÞMA - 3 Mayýs 2021 Pazartesi
- ÖZGÜVEN EKSÝKLÝÐÝ HAKKINDA - 17 Nisan 2021 Cumartesi
- ÖÐRENME VE HAFIZAYA ALMA - 10 Nisan 2021 Cumartesi
- OKUL PUANININ LGS YE ETKÝSÝ KAÇ PUANDIR? - 2 Nisan 2021 Cuma
- LGS YE NASIL HAZIRLANMALI? - 23 Mart 2021 Salý
- ÝYÝ BÝR LÝSE NEDEN ÖNEMLÝ? - 17 Mart 2021 Çarþamba
- HAYAT ORMANI - 5 Mart 2021 Cuma
- DERS VE MÜZÝK - 19 Þubat 2021 Cuma
- DERS ÇALIÞMA ÝSTEÐÝ KENDÝLÝÐÝNDEN GELÝR MÝ? - 5 Þubat 2021 Cuma
- ÇOCUÐUNUZDA DÝKKAT EKSÝKLÝÐÝ OLUP OLMADIÐINI NASIL ANLARSINIZ? - 25 Ocak 2021 Pazartesi
- ÇALIÞ(A)MAYAN ÖÐRENCÝYE MEKTUP - 20 Ocak 2021 Çarþamba